Advertentie
sociaal / Nieuws

Periodieke keuring voetbalstadions wordt verplicht

Voetbalstadions en andere grote publieksgebouwen moeten straks periodiek worden beoordeeld op hun constructieve veiligheid. Dit naar aanleiding van een reeks incidenten in de stadions van voetbalclubs AZ, NAC en meer recent NEC.

19 januari 2022
De-Goffert-shutterstock-508671847.1.jpg
Shutterstock

Voetbalstadions en andere grote publieksgebouwen moeten straks periodiek worden beoordeeld op hun constructieve veiligheid. Dit naar aanleiding van een reeks incidenten in de stadions van voetbalclubs AZ, NAC en meer recent NEC.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken beschouwt de problematiek van de bouwveiligheid van stadions als structureel en werkt daarom aan een structurele oplossing in de vorm van een wettelijk verplichte periodieke keuring. Dat antwoordt minister De Jonge op vragen van VVD-Tweede Kamerlid Daniël Koerhuis. Die uitte zijn zorgen over de veiligheid van tribunes, nadat vorig najaar een deel van het uitvak instortte in het Nijmeegse Goffertstadion.

Stadion-autoriteit

De Jonge verwacht dat hij nog dit voorjaar de benodigde  wijziging van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving kan voorleggen aan de Tweede Kamer. Aangestuurd wordt op regelgeving waarbij onder meer stadions aan een te bepalen NEN-norm moeten voldoen. Over zo’n norm buigen zich nu onder andere partijen als het gemeentelijk bouw- en woningtoezicht, eigenaren van grote publieksgebouwen en deskundigen op het gebied van constructieve veiligheid. Daarbij wordt ook gekeken naar buitenlandse praktijkvoorbeelden, zoals in België en het Verenigd Koninkrijk. Een landelijke stadion-autoriteit, zoals in het Verenigd Koninkrijk, is daarbij volgens de minister niet nodig.

Direct handhaven

De Jonge gaat er vanuit dat de wettelijke periodieke beoordeling voor de constructieve veiligheid het toezicht door gemeenten zal vereenvoudigen. ‘Eigenaren van grote publiek gebouwen, waaronder stadions, moeten in de toekomst verplicht een periodieke beoordeling laten uitvoeren door een onafhankelijke deskundige. De gemeente kan vervolgens eenvoudig nagaan of deze beoordeling is uitgevoerd en kan waar nodig direct handhaven als de beoordeling niet is uitgevoerd of als daarbij bepaalde tekortkomingen zijn geconstateerd’, aldus de CDA-bewindsman.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ben Quint
Waarom is dit nou nodig? In de nabije toekomst moet de bouwwereld dit zelf regelen. Hiervoor is de Wet kwaliteitsborging Wkb bedacht. De bouwwereld vindt dat ze dit zelf veel beter kunnen dan die ambtenaartjes van gemeenten en brandweer adviseurs. Motivatie: Die vinden van alles en zijn lastig, dat werkt vertragend. Bovendien zijn bouwleges veel te hoog en moet je te lang wachten op je bouwvergunning.



Dat klopt ook nog. Die mensen vinden niet alles, maar wel van alles en nog wat. Dingen die gewoon niet voldoen aan minimale eisen. Echt kolossale missers. Van de meest basale zaken snappen ze geen sikkepit. Dat vertraagd je aanvraag ja. Lijkt me duidelijk. Om de fouten te herstellen en te realiseren wordt de bouw duurder dan verwacht in de offerte. Praktijk: pakken we wel terug op lichter staal en wat goedkoper beton, dunnere leidingen, ander materiaal dan in de vergunning staat, geen branddeuren met kozijnen, wat dunner en dus goedkoper glas, etcetera. Stort de zooi later in? Wat in de grond zit zie je niet. Dan geven we die lui toch de schuld!

Die verrekening met leges is ook een foutje, er blijven wel degelijk kosten, af te dragen aan de overheid. Dat is door de bouwwereld bewust te laag ingezet. 'pakken we later wel terug, gestegen kosten of zo..'.

Resultaat is dat de bouw van uw huis nog veel duurder gaat worden dan u nu durft te denken. De kwaliteitsborging is een farce. Uw huis wordt er niet beter op. De juridische aansprakelijkheid? Die is zorgvuldig door de bouwheren zorgvuldig bedacht op zo min mogelijk succes voor u.

Ik ben vast niet leuk maar er zijn voorbeelden zat te vinden en in de media terechtgekomen. De meeste echter niet. Daar zit de opdrachtgever mee.



Advertentie