of 64621 LinkedIn

Peptalk De Krom voor werkzoekenden in de kas

'Werken in het Westland is beter dan thuiszitten in de bijstand', hield staatssecretaris Paul de Krom de 700 bijstandgerechtigden voor die in het Westland de kassen bezochten op zoek naar werk.
5 reacties

'Grijp je kans. Laat zien dat u graag wilt werken. Geef de mensen die cynisch zijn ongelijk. Werken in het Westland is beter dan thuis in de bijstand zitten.' Enkele tientallen werkzoekenden uit Den Haag luisterden maandagochtend welwillend naar het welkomstwoord en de peptalk van staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken.

Initiatief ondersteunen

Zij zijn zojuist met een bus gearriveerd bij het tuinbouwbedrijf Maarel Orchids in Maasdijk. De Krom is naar het Westland gekomen om te onderstrepen dat hij het regionale initiatief om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen bij Westlandse glastuinbouwbedrijven, van harte ondersteunt.

60 duizend bijstandgerechtigden
In de regio zitten circa 60 duizend mensen in de bijstand. De tuinbouwers leunen zwaar op arbeidsmigranten uit Oost-Europa, vooral Polen. Een situatie waaraan een einde moet komen, vindt De Krom (VVD). 'Een uitkering is geen keuze. Wie kan werken, moet aan het werk. Als er zo veel mensen uit Oost-Europa hier werken, dan is er toch iets mis. Ik zie liever bussen uit Den Haag en Rotterdam dan uit Oost-Europa.'

700 belangstellenden 

Het initiatief van twee Westlandse uitzendbureaus, werkgevers en de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Delft en Westland om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen, leverde meer dan 700 belangstellenden op, op een totaal van 1000 mensen die naar een eerste voorlichtingsbijeenkomst waren gekomen. Zij gaan deze week met bussen langs 32 deelnemende bedrijven om kennis te maken met hun mogelijke toekomstige werkgever.

Dwang en drang
Een initiatief dat navolging verdient, vindt De Krom. Hij verwacht nog voor de zomer de Tweede Kamer een wetsvoorstel te sturen, dat gemeenten meer mogelijkheden geeft om 'dwang en drang' uit te oefenen om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen. 'Enkele weken geleden was er een soortgelijke bijeenkomst in Amsterdam. Daar kwam maar een derde van de benaderde mensen opdagen. Dat kan dus niet', aldus De Krom.

Hagenaar Adil Elsayed (38) is in elk geval gemotiveerd om in het Westland aan de slag te gaan. Hij zegt het de staatssecretaris na: ,,Werken is beter dan thuis zitten.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bas (Logicus) op
Ach, @W.van den Bos (klantmanager) u weet het zo goed en doet mijn reactie af als onzin.
De feiten liegen er echter niet om. Bij de vakbonden komen op jaarbasis vele tienduizenden klachten binnen omtrent klantmanagers uit uw branche die kompleet geen idee hebben waar ze het over hebben. En ik kan u verzekeren dat een heel groot deel van die klagers een HBO achtergrond heeft. Dus u kunt er niet gemakkelijk mee afmaken dat dit allemaal sukkels zouden zijn. Dergelijke baantjes staan niet goed op iemands CV als diegene een MBO+ of hoger heeft. En € 4,- inclusief BTW per uur voor een Poolse werknemer(ZZP’er) schuif ik niet af als “normaal betaald werk” zoals u dat omschreef. En voor uw informatie: ZZP’ers genieten geen arbeidstijden bescherming. De contracten om kassen te draaien zijn waanzinnig strak. Te laat opleveren betekend minder geld voor degene die de opdracht aannam en die belast dat door aan de Poolse ZZP’er. Een of twee keer verklooien en je komt als Pool binnen je eigen gemeenschap moeilijk aan nieuw werk. De Poolse werknemer wil geen lager uurloon en zorgt dat de deadline gehaald wordt al betekend dat, dat hij meer dan die 18 uur per dag moet werken. En dat is overigens ook geen uitzondering. Het is heel simpel meneer Van den Bos; er is sprake van uitbuiting en u sluit uw ogen daarvoor. Droom maar lekker verder.
Door Bijstandsgerechtige (xxxx) op
W van den Bos. Dit word enorm grappig in Nederland. De bijstandsmensen krijgen eindelijk werk. Bijstanders met een HBO plus en Universiteit zouden Uw baantje wel eens kunnen overnemen. Ik wil wel wedden dat het met de werkzoekenden het dan ook beter gaat. Beter maatwerk, beter begrip voor de klant die werkzoekend is. Mijn tijd komt binnenkort. UWV coaches gaan er gelukkig uit. En terecht. Er zit geen competent iemand voor dit werk. Ik hoop zo dat de hogere mensen 50 plus en hbo en hoger deze taken zo kunnen overnemen. Dan komt het wel weer goed met de andere werkzoekenden en bijstandsgerechtigen. W van den Bos als ik U was zal ik maar gauw op zoek naar een andere baan. W van den Bos . Klopt van Uw kant U heeft geen idee waar U echt over praat. Welkom straks aan de andere kant van de maatschappij.
Door w van den bos (klantmanager werk) op
jammer dat Bas veel schrijft maar geen idee heeft waarover hij het heeft.
het gaat hier om normaal betaald werk ( ook voor de polen overigens!), waarvoor zelfs het vervoer geregeld is.
geen kwestie van ongezonde werkhouding voor de vacatures waarvoor wordt geworven of werkdagen van 18 uur. daarnaast gaat het wel degelijk om duurzaam werk.
kortom als je kunt werken is dit prima werk om te doen , het geeft een betere postitie op de arbeidsmarkt dan een uitkering en je belast de gemeenschap niet!
daarnaast kan ik vertellen dat heel veel werklozen niet gemotiveert zijn om dit werk te doen, vaak ook vanwege dit soort reacties en absoluut verkeerd beeld van de werkzaamheden.
kortom velen hebben een mening maar hebben geen idee waarover ze het hebben.
Door Joschke op
De Krom = vvd = mensenhaat en liefde voor de eigen portomonée. Zo simpel is. Als het aan de vvd ligt werkt elke Nederlander in een laagbetaalde baan waardoor de winsten van de werjkgevers gemaximaliseerd wordt. Hoe te bereiken? Door alle rechten van werknemers kapot te maken. Wat gebeurt er op den duur: onvrede en opstand. De oude tijden keren terug en de kapitalisten kunnen dan een bloedige revolutie tegemoetzien...
Door Bas (Logicus) op
Er wordt met dit initiatief de misleidende indruk gewekt dat de Nederlandse werklozen lui of niet gemotiveerd zouden zijn om het werk in de kassen te gaan doen. En tevens lijkt het alsof het project een successtory is. Het tegendeel is echter waar. In werkelijkheid gaat Staatssecretaris Paul de Krom voorbij aan het feit dat voor de meeste werkgevers in deze sector financiële winst belangrijker is dan de lichamelijke gezondheid van de werknemers en het werk met een fatsoenlijk salaris te belonen. Dat de werkgevers graag Polen willen is begrijpelijk (want Polen zo zeggen ze, klagen minder). Dat is logisch want voor de Polen is het werk hier een goudmijn. In Polen verdienen ze voor het zelfde werk tussen de € 0,50 en € 1,00 per uur. Zo werken zeer veel Polen hier als ZZP’er in de tuinbouw voor een bruto uurloon dat 50% lager ligt dan de geldende CAO norm voor niet ZZP personeel(± € 1.785,- bruto p/mnd.). Het volgende verschil ligt in het feit dat een ZZP’er geen CAO bescherming geniet ten opzichte van zijn/haar gezondheid. Het gevolg is dat de Pool onafgebroken in een ongezonde werkhouding 10 tot 18 uur blijft werken terwijl de Nederlandse werknemer meerdere doorbetaalde pauzes krijgt en maximaal 10 uur mag werken. Wat Staatssecretaris Paul de Krom echter nog niet beseft is dat de lichamelijke schades voortkomende uit het werk straks massaal geclaimd gaan worden bij de Nederlandse Staat daar deze het misbruik tenslotte bewust heeft toegestaan. Er zijn reeds 300.00 MOE -landers actief in Nederland. Per 2014 is de verwachting dat dit stijgt tot 600.000. Vast staat dat tenminste 50% van deze mensen lichamelijk letsel oplopen en daar over 10 tot 15 jaar last van gaan krijgen. M.n. in de gewrichten en de rug. En wie gaat dat straks betalen? De actie zal praktisch gezien geen duurzame banen opleveren. En het projectje heeft de Staat op zeker vele tienduizenden Euro’s gekost die beter besteed hadden kunnen worden (bijv. de voedselbank). Ik ben van mening dat de Nederlandse politici eens goed moeten gaan beseffen wat de werkelijke consequenties zijn van hun beslissingen – m.n. Europa, Euro, open grenzen, arbeidsmigratie -op de langere termijn.