of 59147 LinkedIn

Particuliere armoedebestrijding rukt op

Het aantal mensen dat aanklopt bij particuliere armoedebestrijdingsinitiatieven als de Voedselbank en de Vakantiebank in hun gemeente is tussen 2013 en 2017 met achttien procent gestegen. Dat constateert Stichting Armoedefonds.

Het aantal mensen dat aanklopt bij particuliere armoedebestrijdingsinitiatieven als de Voedselbank en de Vakantiebank in hun gemeente is tussen 2013 en 2017 met achttien procent gestegen. Dat constateert Stichting Armoedefonds, dat vandaag op Wereldarmoededag de resultaten presenteert van een onderzoek naar trends binnen lokale armoedebestrijding in Nederland.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateerde in haar rapport Armoede en Sociale Uitsluiting begin dit jaar dat er in 2016 een totaal van 590.000 van de ruim 7,2 miljoen huishoudens moest rondkomen van een laag inkomen; 8,2 procent van de Nederlandse bevolking. Laag is maandelijks netto 1030 euro voor een alleenstaande en 1940 euro voor een paar met kinderen.

Bijstand
Pas dit jaar zou volgens het CBS het aantal mensen dat moet rondkomen van een laag inkomen dalen naar 7,9 procent van de bevolking. Een deel van die mensen zoekt hulp op gemeentelijk niveau bij de overheid, zoals via de regeling individuele bijzondere bijstand of de individuele inkomenstoeslag. Een ander deel zoekt hulp bij particuliere armoedebestrijders. Gemeenten zien die organisaties volgens de Stichting Armoedefonds steeds vaker als partner, vooral bij de uitvoering.

Sociale thema’s
Stichting Armoedefonds is de grootste organisatie in Nederland die nationaal geld ophaalt en verspreidt onder lokale private armoedebestrijdingsinitiatieven. Er worden organisaties ondersteund als de Vakantiebank, No Budget restaurants, de Voedselbank en lokale afdelingen van Stichting Leergeld.

Naast de stijging van de totale hulpvraag constateerden de onderzoekers van Panteia dat het onderzoek in opdracht van de Stichting Armoedefonds uitvoerde, nog iets anders opvallends; de toename deed zich vooral voor bij organisaties die zich bezighouden met sociale thema’s, zoals het aanbieden van vakantietrips voor minder bedeelden of het organiseren van maaltijden in de wijk voor mensen die eenzaam zijn.

Langdurige armoede
Opvallend is verder dat 46 procent van de hulpvragers een jaar of langer als klant aan een particuliere hulpinstantie blijft verbonden. Eerder dit jaar constateerde het CBS al dat er ondanks de toenemende economische groei een stijging van de kans is om als huishouden langdurig in de armoede te belanden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
@Broadcaster

Volgens mij is dat vangnet voldoende en is het goed dat aanvullend particuliere initiatieven zijn.

Over het algemeen is dat las je in NL je aan bittere armoede lijdt je ook een 'Multi probleem' geval bent.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
@p: De overheid is inderdaad geen geluksmachine maar zou in mijn ogen een vangnet moeten zijn voor degenen die niet kunnen. Dat is alleen houdbaar als je streng bent tegen degenen die niet willen. Met het huidige beleid lijken echter beide categorieën de dupe.
Door p op
Het is een politieke keuze om minder 'oplossingen' voor armoede aan te bieden. Dat is de zogenaamde participatie maatschappij.

De overheid is geen 'geluksmachine'

Ik vind het dan ook heel waardevol dat mensen initiatief nemen
Door JaapvV (adviseur, onder andere tav. voorzieningen) op
@Wendy, dat onderschrijf ik. Armoedebestrijding wordt een 'end of pipe' techniek. Steeds meer organisaties houden zich ermee bezig en worden daarvoor ook betaald. Op mijn vraag laatst bij een congres over armoede bij jongeren wie al die initiatieven waarover de staatssecretaris zo hoog opgeeft dan coördineert? Niemand. Het antwoord op mijn vraag of de betreffende organisatie jongeren ook concrete handvatten geeft om de armoede te ontvluchten? Nee, dat doen we niet...
Door wendy op
"Gemeenten zien die organisaties volgens de Stichting Armoedefonds steeds vaker als partner, vooral bij de uitvoering. " .En daarmee wordt dus de armoede in stand gehouden en wordt er te weinig gedaan aan de oorzaken van armoede. Het zijn nog net geen voorliggende voorzieningen maar met een beetje pech duurt dat ook niet meer lang, dan worden het "voorliggende voorzieningen".
Door Spijker (n.v.t.) op
1. De forse toename van de armoede onder de bevolking heeft niets te maken met de EU. De voordelen van de EU t.o.v. de kosten van de EU zijn vele malen groter.
2. Het heeft vooral te maken met jarenlang liberaal (VVD) inkomensbeleid, waarbij vooral minima, AOW'ers en gepensioneerden het hebben moeten ontgelden en op forse achterstanden zijn gezet.
3. Om je hieraan te ontworstelen kunnen we beter ander stemgedrag vertonen, te beginnen bij de eerstvolgende verkiezingen voor de provinciale staten/eerste kamer.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
@Alexander: helemaal mee eens. Sinds we in 2002 tot de EU zijn toegetreden word onze economie steeds verder leeg gemolke door Brussel. Dus kappen daarmee en grenzen dicht en baas in eigen land..
Door Alexander (oud gemeenteraadslid) op
Als behoeftige mensen steeds meer een beroep moeten doen op charitas, dan gaan we eeuwen terug in de geschiedenis. Een overheid die behoeftigen de rug toekeert getuigt van onbeschaving.

Diep en diep triest !