Advertentie
sociaal / Nieuws

Participatie geeft burger draagkracht

Burgers hebben meer draagkracht dan drie jaar geleden. Tegelijkertijd hebben zij minder tegenslag te verduren in de verschillende levensgebieden. Dat concluderen de Universiteit Twente en adviesbureau BMC uit onderzoek in zes gemeenten.

08 februari 2019
kort-sociaal.jpg

Burgers hebben meer draagkracht dan drie jaar geleden. Tegelijkertijd hebben zij minder tegenslag te verduren in de verschillende levensgebieden. Dat concluderen de Universiteit Twente en adviesbureau BMC uit onderzoek in zes gemeenten. De onderzoekers wilden weten hoe de draagkracht en de draaglast van burgers zich afgelopen jaren heeft ontwikkeld te midden van de overgang van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij. 

Onder draagkracht verstaan de onderzoekers de mate waarin iemand in staat is om ‘ervaren problemen het hoofd te bieden’. Draaglast wordt gedefinieerd als ‘problemen van een inwoner in verschillende levensdomeinen zoals inkomen, veiligheid, tijdsbesteding, wonen, gezondheid en opvoeding’. Tussen medio 2016 en medio 2018 werden 30 professionals en inwoners uit Achtkarspelen, Arnhem, Enschede, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel, Venlo en Westland gevolgd. Daaruit komt dat inwoners vinden dat zij meer competenties hebben verworven. Professionals zien geen toename in de competenties van burgers maar wel in het sociaal kapitaal.

Alle deelnemers vinden de draaglast lichter, vooral op financieel vlak. ‘Bovendien zien we dat de professionals in de zes gemeenten inzetten op een integrale aanpak, met aandacht voor zowel vermindering van draaglast als versterking van draagkracht. Tijdens de onderzoeksperiode zien we ook dat de inzet op draagkracht is vergroot’, aldus de onderzoekers. Gemeenten moeten volgens hen ‘de huidige praktijk doorbreken waarin iedere organisatie afzonderlijke afspraken heeft met de gemeente en mede vanuit de eigen professionaliteit een eigen plan volgt’.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Slechte zaak UT twente! / Rommel je rijk.
Dat de UT Twente hier aan mee werkt, niet meer serieus te nemen deze onderzoekers.

Problemen worden groter, complexer en mensen hebben minder te besteden!



Als je niet alle feiten verwerkt in je onderzoek, ja dan...



Riool Research / Schande en veel schade
Zullen we dit maar een gemanipuleerd en zeer beperkt onderzoek noemen?! Kortom een schande voor de UT Twente.





https://www.utwente.nl/en/bms/pa/staff/denters/R …
Mw. A.T,C.W. Rommen van der kroft / afgekeurd 80-100%/ex-mantelzorger
Er moest zeker een positief artikel komen betreffende de participatie_wet. Opdat ze in den Haag goed kúnnen slapen. Hoe ver beneden de waarheid is dit artikel. Deze wet zet aan tot meer armoede, huisuitzettingen, etc. Daarbij discrimineert deze wet. Mensen met een koopwoning komen er veel beter van af, dan mensen met een huurwoning. Daarbij bij nieuwkomers wordt er geen participatie_wet toegepast op hun uitkering.
Advertentie