Advertentie
sociaal / Nieuws

Overvolle noodopvang is 'niet volgens afspraak'

Rondom de opvanglocatie in Ter Apel, waar alle vluchtelingen zich moeten melden wanneer ze asiel aanvragen in Nederland, staan grote witte tenten die als noodopvang dienen voor asielzoekers die nog niet geregistreerd zijn. Normaal gesproken verblijven daar maximaal 125 personen, maar de afgelopen dagen werd die grens overschreden.

12 oktober 2021
daklozen-vluchtelingen-Griekenland.jpg

Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zit zo overvol dat sommige mensen op stoelen moeten slapen. De gemeente Westerwolde eist daarom maatregelen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de drukte terug te dringen.

Tenten
Dat meldt RTV Noord. Rondom de opvanglocatie in Ter Apel, waar alle vluchtelingen zich moeten melden wanneer ze asiel aanvragen in Nederland, staan grote witte tenten die als noodopvang dienen voor asielzoekers die nog niet geregistreerd zijn. Normaal gesproken verblijven daar maximaal 125 personen, maar de afgelopen dagen werd die grens overschreden. Hoeveel vluchtelingen er precies in de tenten verbleven, is niet duidelijk. Wel meldt RTV Noord dat mensen op veldbedden en stoelen moesten slapen. Dat leidde eind vorige week al tot onrust in de noodopvanglocatie, waardoor de politie moest ingrijpen.

Ministerie
Dat er zoveel mensen in de tenten moeten slapen is niet de afspraak, heeft de gemeente Westerwolde het COA in herinnering gebracht. De gemeente verwacht daarom maatregelen om het aantal personen in de noodopvang af te bouwen. Het COA zegt al in gesprek te zijn met de gemeente om dat te regelen. Twee raadsleden van de gemeente Westerwolde – Klaas Buigel (VVD) en Paul Timmermans (Lijst Timmermans) – roepen in een brief de rijksoverheid op om extra opvangplekken te bieden. 'In Den Haag staat nog wel een groot gebouw van een ministerie leeg’, aldus Buigel.

Woningnood
Het COA liet onlangs al weten dat er dringend behoefte is aan extra opvanglocaties om de stroom aan asielzoekers op te vangen. De druk op de locaties heeft verschillende oorzaken. Zo zijn er sinds het opheffen van veel coronamaatregelen weer meer asielzoekers Nederland binnengekomen, waar de toestroom eerder nog sterk werd verminderd door de reisbeperkingen. Daar komen nog ruim tweeduizend Afghaanse evacués bij. Ook speelt de woningnood een belangrijke rol: daardoor blijven statushouders langer dan nodig in het asielzoekerscentrum zitten terwijl ze wachten op een woning.

Dubbel zo groot
De gemeentelijke taakstelling voor het huisvesten van statushouders is in 2021 ruim dubbel zo groot als het jaar daarvoor. De verhoging van de opgave komt voornamelijk doordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) eerdere achterstanden heeft weggewerkt. Gezien het tekort aan sociale huurwoningen, noemt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de huisvesting van statushouders een zware, zo niet onmogelijke opgave in bijna alle gemeenten. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frits
Hou toch eens op met deze asielwaanzin. Vluchtelingen ondersteunen prima maar: a) bij voorkeur in de regio, b) als het niet anders kan dan tijdelijk elders en c) naar adaptief vermogen van het land van aankomst. Overigens valt mij op dat de ellende weer eens in de periferie wordt georganiseerd (Zoutkamp, Ter Apel) en niet in het (bestuurs)centrum waar de problemen worden veroorzaakt.
Ab / beleidsmedewerker
Volledig mee eens. Vluchtelingen wel helpen, maar niet meer met asiel. Het is toch te gek voor woorden dat de meeste vluchtelingen Nederland niet kunnen bereiken en in kampen vast zitten. Een heel klein miezerig laagje heeft geld voor de reisagent en kom hier. Dat kost, welgeteld, een miljoen per vluchteling. Wat mij betreft tellen we al die miljoenen bij elkaar op en financieren we daarmee wereldwijd vluchtelingenhulp. Dat lijkt mij een veel humanere aanpak dan dat gekwezel wat we nu doen. Ik wil best betalen, maar niet hiervoor.
pieter / wegkijker
eens met hulp aan vluchtelingen. Oneesn met konsekwenties: enorme woningnood en houdbaarheid van de verzorgingsstaat.
H. Wiersma / gepens.
Dit is het resultaat abombinabel slecht asiel- en vluchtelingenbeleid. De problemen van 15 jaar geleden zijn er nog steeds. 15 jaar dus niet of nauwelijks enige verbetering gerealiseerd. De Kabinetten Rutte weten er alles van.
Advertentie