of 59179 LinkedIn

Overleg over bed-bad-en-broodregeling toch geklapt

Een akkoord leek nabij, maar volgens Haagse bronnen is het alsnog misgelopen. Struikelblok zou de weigering zijn geweest van een aantal gemeenten om hun opvang te sluiten. De partijen overleggen al ruim anderhalf jaar over wat er moet gebeuren met de gemeentelijke opvanglocaties voor afgewezen asielzoekers.
Reageer

Het overleg van het kabinet met de gemeenten over bed, bad en brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers is maandag mislukt. Dat meldt staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. De beide partijen leken eerder op de dag nog dicht bij een akkoord.

Struikelblok

Een akkoord leek nabij, maar volgens Haagse bronnen is het alsnog misgelopen. Struikelblok zou de weigering zijn geweest van een aantal gemeenten om hun opvang te sluiten. De partijen overleggen al ruim anderhalf jaar over wat er moet gebeuren met de gemeentelijke opvanglocaties voor afgewezen asielzoekers. Het plan van het kabinet om in Nederland zes 'sobere' opvanglocaties over te houden en de andere plekken te sluiten, leidde bij de gemeenten tot verzet.

Bijna kabinetscrisis
De bed-bad-broodregeling is bedoeld voor asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen, maar die moeilijk uit te zetten zijn. De kwestie leidde vorig jaar bijna tot een kabinetscrisis. De VVD is bang dat uitgeprocedeerde asielzoekers door opvang niet meer de noodzaak zien om terug te keren naar hun vaderland, terwijl coalitiepartner PvdA vreest dat zij anders op straat verkommeren en overlast veroorzaken.

Eigen opvang gemeenten
Dijkhoff (VVD) wilde toestemming geven om op acht plaatsen een 'sobere' opvang in te richten voor uitgeprocedeerde asielzoekers, mits de gemeenten verder zouden afzien van eigen opvang. Volgens de staatssecretaris zou het handhaven van eigen bed-bad-broodregelingen het succes van de nieuwe opvang ondergraven. Dat wilden de gemeenten echter niet beloven, schrijft Dijkhoff aan de Tweede Kamer.

Geen geld

Nu er geen overeenstemming is bereikt, krijgen gemeenten geen geld meer van het Rijk voor de opvang van asielzoekers zonder papieren. Dijkhoff wil bovendien de mogelijkheden voor gemeenten inperken om zelf te kiezen of en hoe ze uitgeprocedeerden opvangen. 'Helaas, gemeenten zijn teleurgesteld, vooral omdat een akkoord dichtbij was', reageert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 'Gemeenten kunnen doorgaan met de huidige opvang, maar moeten - nu een akkoord ontbreekt - in overleg met hun gemeenteraad zelf voor de financiering zorgen', aldus een woordvoerder. Het kabinet heeft volgens de VNG de conclusie getrokken dat er geen bestuursakkoord bed-bad-brood komt. 'Gemeenten worden geconfronteerd met het resultaat van falend uitzettingsbeleid. Er zwerven verwarde of getraumatiseerde uitgeprocedeerden op straat. Dit is een probleem voor de openbare orde en een humanitair probleem.' (ANP/NOS)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.