of 59250 LinkedIn

'Overheid moet niet voorop als schuldeiser'

Overheden brengen burgers vaak verder in de problemen doordat ze preferente schuldeiser zijn. Dat moet anders, vindt Joke de Kock van de vereniging voor schuldhulpverlening.
2 reacties

De overheid moet niet langer als eerste aan de beurt zijn als er schulden worden geïnd bij mensen. Het zogenoemde verrekenrecht van de overheid moet verdwijnen. Dat recht van gemeenten, de belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV om als eerste schuldeiser op te treden, brengt mensen die al diep in de schulden zitten alleen maar verder in de problemen.

Macht moet kleiner

Dat zei voorzitter Joke de Kock van de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK zaterdag. 'De macht van deze overheden moet kleiner', vindt De Kock. 'Ze hebben als preferente schuldeisers voorrang boven anderen zoals de woningbouwvereniging en het elektriciteitsbedrijf.' Mensen houden dan geen geld meer over om de huur te betalen en moeten hun huis uit of ze worden afgesloten van gas, licht en water.
 

Minder dominant
De Kock, naast NVVK-voorzitter ook manager schuldhulpverlening in de gemeente Tilburg, hoopt dat de politiek met nieuwe wetgeving komt waarin de overheid een minder dominante rol krijgt als schuldeiser. Gemeenten moeten volgens haar bovendien open inloopspreekuren houden om de drempel voor mensen met financiële problemen te verlagen. 'Deze mensen schamen zich vaak en hebben veel stress. Ze melden zich meestal pas als het al bijna te laat is. Dan werkt het niet als je een afspraak kunt maken voor over drie weken.'

Motiveren
Het is volgens De Kock de kunst om mensen die zich melden gemotiveerd te krijgen en te houden om hun best te doen van de schuld af te komen. (ANP)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerritje Zoet op
jaja, mensen (voor het overgrote deel door eigen schuld in de schulden), moeten worden beschermd om nog verder in de problemen te komen.
kun je beter de maatschappij = de wel oppassende burger er voor op laten draaien dan die mensen zelf!

Kennelijk vergeten mensen maar al te graag dat "de overheid" niet "een ander" is, maar onze eigen portemonnee!
"De overheid" laten betalen wil zeggen dat jijzelf het wel (voor de ander) betaald!
Overigens: er wordt wel héél gemakkelijk gezegd dat men wordt afgesloten van gas, water, licht....dat zijn (mn de eerste 2) eerste levensbehoeften en kunnen niet "zomaar" worden afgesloten! Hier wordt wel erg doorzichtig voor eigen parochie gepredikt.
Door Bert op
Dat is een lastige, want dan moeten gemeenten, de belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV van hun eigen DIKKE IKKE af.