Advertentie
sociaal / Nieuws

Overheid maakt het inburgeraars moeilijk om mee te doen

De overheid maakt het inburgeraars moeilijk om mee te doen in de samenleving. Dit stelt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn onderzoeksrapport Een valse start.

10 oktober 2018
inburgeren.JPG

De overheid maakt het inburgeraars moeilijk om mee te doen in de samenleving. Dit stelt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn onderzoeksrapport Een valse start. 

Ingewikkelde eisen

'Ze willen meedoen', zegt Van Zutphen, 'maar het wordt inburgeraars in plaats van gemakkelijk, juist lastig gemaakt. Dat is raar.' Aan nieuwkomers worden allerlei ingewikkelde eisen gesteld en als ze niet aan die eisen voldoen, krijgen ze een boete.

Kastje-naar-de-muur

Voor inburgeraars leiden zaken als kastje-naar-de-muur en veel wetten en regels tot problemen 'in het kwadraat,' omdat ze aan allerlei eisen moeten voldoen om in te burgeren en tegelijkertijd hun leven op de rit moeten krijgen in een land dat ze niet kennen en waar ze de taal niet spreken. Als het dan ergens misgaat, gaat het ook goed mis, constateert Van Zutphen. Hij wil dat er per direct dienstverlening op maat komt, en niet een soort 'standaard' papieren inburgeringsplan. De overheid moet luisteren naar de inburgeraar. En: alle betrokkenen moeten inburgering niet zien als een gunst, maar als een duurzame investering.

Neerwaartse spiraal

Minister Wouter Koolmees van SZW onderkent de problemen en wil de inburgering vanaf medio 2020 veranderen, met meer nadruk op hulp en maatwerk voor inburgeraars. 'Maar de 84.459 mensen die nu bezig zijn om in te burgeren, zijn hier niet mee geholpen', vindt de Nationale ombudsman. Ook VluchtelingenWerk vindt dat teleurstellend. De minister zou nu al met een concrete aanpak voor de huidige groep moeten komen. Deze mensen lopen anders het risico in een neerwaartse spiraal terecht te komen. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Oh dear, how sad, never mind!
Jan Timmermann / Pensionado
De Ombudsman bevestigt wat ik als 'taalmaatje' van een statushouder dagelijks meemaak. En de minister wil deze man die al 3 jaar in Nederland verblijft en zich afvraagt wanneer hij nu eens met zijn echte leven kan gaan beginnen, nog een tot tot 2020 laten wachten.

"Dan kan Nederland beter nog een paar gekkenhuizen bijbouwen" aldus mijn statushouder!
Hans Kuypers / participatiecoach
Ik kan me als ervaringsdeskundige goed vinden in de bemerkingen van de Nationale ombudsman. Neem bijvoorbeeld het taalonderwijs. Alleen al in de stad waar ik woon, Arnhem zijn er meer dan 40 taalinstituten. Dat kan alleen maar leiden tot een race to the bottom en ontsporing. Nederlandse taal is wat mij betreft met stip knelpunt nummer 1. Zelf begeleid ik statushouders naar werk. Vaak blijken deze statushouders wel kennis en ervaring te hebben, maar dan is het gebrek wanvaardigheid in de Nederlandse taal het struikelblok. Minister Koolmees denkt dat op te lossen door iedereen de taal te laten leren op B2 niveau, terwijl het gros nu stopt bij A2(minimaal verplicht). Dat gaat het echt niet worden. De meesten hebben veel moeite met de nederlandse taal leren en hen dan n og l;anger kwellen met een verplichting, leidt alleen nog maar tot meer uitval. Ik zou twee voorstellen willen doen. Koppel de taalles los van de inburgeringsverplichting. Uiteraard blijft het leren van de taal wel verplicht, maar dan los van de overige ballast, zoals de vragen over hoe het heurt in Nederland en combineer dat met de laaggetletterdencursus van de ROC's. In onze regio kan iedere statushouder die zijn inburgering heeft afgerond de cursus taal- en rekenvaardigheden volgen. Dat wordt indirect door de gemeenten gefinancierd. Eén van mijn cliënten wilde timmerman worden en koos voor de dagopleiding. Hij kwam met zijn A2 net door de selectie van het ROC. Nadat hij hij op het ROC was aangenomen, had hij nog zo'n half jaar tot de start van de opleiding. Hij ging op mijn advies naar de opleiding taal- en rekenvaardigheden., Zelfs was hij vreselijk enthousiast hierover. Want als je timmerman wil worden heb je die vaardigheden hard nodig. Met veel plezier volgt hij nu de Entree opleiding en hoopt volgend studiejaar daadwerkelijk aan de opleiding houtbewerking te beginnen.
Advertentie