of 64740 LinkedIn

‘Overheid aansprakelijk voor kwaliteit eten van voedselbank’

CU-Kamerlid Carla Dik-Faber wil een Good Samaritan Law waarin wordt geregeld dat niet de supermarkten, maar de overheid aansprakelijk is voor de kwaliteit van producten van de voedselbank.

Supermarkten zijn er niet al te happig op om het voedsel dat zij uit hun schappen halen aan voedselbanken te geven. Als klanten er ziek van worden, is de supermarkt aansprakelijk.

Twee miljard

Dat is de reden dat de ChristenUnie werkt aan een initiatiefwet om de aansprakelijkheid voortaan bij de overheid neer te leggen. Op die manier wil CU-Kamerlid Carla Dik-Faber de supermarkten stimuleren een groter aandeel van de twee miljard euro aan voedsel dat jaarlijks wordt weggegooid aan de voedselbanken te geven.

Trots op zijn
Italië en de Verenigde Staten kennen als zo’n ‘Good Samaritan Law’. Dik-Faber vindt het hoog tijd dat ook Nederlandse supermarkten vrijgesteld worden van de aansprakelijkheid voor de kwaliteit van het voedsel dat naar voedselbanken gaat. ‘Ik zeg tegen die supermarkten, liever je afgekeurde voedsel doneren aan gezinnen die er nog goed van kunnen eten dan dat het eindigt als veevoer. Daar zou je trots op moeten zijn.’


Toename
Het aantal mensen in de grote steden dat afhankelijk is van voedselbanken is in 2013 met circa een derde toegenomen. De crisis en aanhoudende problematische schulden zijn debet aan de flinke toename van voedselbankklanten.

Amsterdam

De Voedselbank in Amsterdam meldt maandag in zijn jaarverslag dat het aantal klanten in een jaar tijd met bijna 1000 is gegroeid tot 4580. Sinds 2010 is het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselhulp zelfs met 65 procent toegenomen.

Andere steden

De voedselbanken in Den Haag en Rotterdam signaleren vergelijkbare groeicijfers, zeggen zij desgevraagd. In de Maasstad doen zelfs 7500 mensen een beroep op de voedselvoorziening en is daarmee de grootste van Nederland.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jaap van Velzen (adviseur) op
Nog even end e overheid is ook verantwoordelijk voor de productie van dat voedsel. En voor de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten per persoon. Want daarover is ook al geklaagd. Door gebruikers. Dat ze te er te dik van werden...samenvattend: Prima om aan supermarkten te vragen minder weg te gooien en daarbij kan de overheid stimuleren, maar je kan diezelfde overheid niet aansprakelijk stellen.


Door Jan op
Typisch Nederlands: problemen zoeken die er niet zijn. Ooit gehoord van massale voedselvergiftigingen via voedselbanken? Je kunt voedsel dat over de datum is best nog eten hoor als je maar vertrouwt op je ogen en neus. Die vrijwilligers van de Voedselbank zijn toch ook niet gek?
Door Opmerker op
1. Wat jammer toch dat we voedselbanken nodig hebben
2. Soit. De bank is dus nodig, vanwege de overheid. Dat is reeds gezegd en hierbij ondersteund.
3. Punt 2 is een invalide argument om de verantwoordelijkheid bij de overheid te leggen. De leverancier blijft verantwoordelijk.
Door albert (jurist) op
Eigenlijk zou je helemaal niet trots moeten zijn dat er voedsel dat voor normale consumptie niet meer in aanmerking komt, wordt gegeven aan een voedselbank. Ik sanp dat het als een ext best oplossing wordt gezien, maar voedselbanken zouden we bij een eerlijker verdeling van de welvaart toch niet nodig moeten hebben!
Door Arsch (Klootzak) op
Het moet toch ook niet gekker worden in dit landje.
Voedselbanken, een aso bende wordt het, wat ik je voorspel....
En dan de overheid aansprakelijk???
Door Pierre op
Goed plan om vrijwaring te geven aan verstrekkers van voedsel.
Maar die aansprakelijkheid verleggen naar de overheid is dan toch wel weer sneu. Waarom moet er in hemelsnaam altijd iemand aansprakelijk zijn?en wie dan die overheid? VWS of een lokale wethouder?

Voedselbanken ontlenen hun bestaansrecht aan de rijksoverheid, die bezuinigt op delen van de bevolking. Als je als overheid extra gaat betalen op basis van aansprakelijk zijn, stop dan dat geld in iets betere zorg. In plaats van in de zakken van juristen.