of 63966 LinkedIn

Oss moet ruimere uurtarieven ‘poetshulp’ hanteren

De Bossche rechtbank heeft een bezwaar over de huishoudelijke hulp tegen de gemeente Oss gegrond verklaard. De gemeente moet meer uren huishoudelijke hulp tegen een hoger uurtarief vergoeden voor een inwoner met een persoonsgebonden budget (pgb).

De gemeente Oss moet meer uren huishoudelijke hulp tegen een hoger uurtarief vergoeden voor een inwoner met een persoonsgebonden budget (pgb). Dat heeft de meervoudige kamer van de Bossche rechtbank bepaald. De gemeente – die eerder stelde naar de Centrale Raad van Beroep (CRvB) te stappen als de rechter Oss zou terugfluiten – beraadt zich over het vervolg.

Onvoldoende compensatie

Met het bedrag dat de gemeente Oss beschikbaar stelt aan pgb-houders, kan onvoldoende hulp worden ingekocht, stelt de rechter. De gemeente compenseert daarmee haar inwoonster onvoldoende. Het besluit van de gemeente Oss is vernietigd. Oss moet met terugwerkende kracht meer geld neertellen, zodat de pgb-houdster alsnog vier uur hulp per week kan inkopen. Op basis van het nu vernietigde besluit kon de inwoner drie tot 3,5 uur hulp per week inkopen.


Andere indicatie

In Oss worden indicaties huishoudelijke hulp niet meer vertaald in aantal uren hulp, maar in aandachtsgebieden; bijvoorbeeld zwaar of licht huishoudelijk werk, wasverzorging, etc. Inwoners die voor zorg in natura kiezen, maken op basis van de indicatie afspraken met de gecontracteerde zorgverleners over wat er wanneer wordt schoongemaakt. De zorgverlener moet zorgdragen voor een ‘leefbare’ woning. Pgb-houders krijgen een (vast) bedrag, afgeleid van de zorg in natura. Het nieuwe beleid betekent in de praktijk dat er bij mensen met zorg in natura minder uren wordt gepoetst en dat pgb-houders behoorlijk wat van hun ‘oude’ budget hebben moeten inleveren.


Inleveren budget

Bij deze inwoonster die naar de rechter stapte, betekende dat haar pgb-budget van 252,15 per vier weken (indicatie voor 4 uur huishoudelijke hulp) geleidelijk aan is afgebouwd naar 155,77 per 29 december vorig jaar. Volgens de gemeente ligt het gangbare uurtarief voor een particuliere schoonmaakhulp tussen de € 10,50 en € 13,50. Met een tarief van € 12,00 per uur zou de pgb-houdster tussen de 3 en 3,5 uren hulp per week kunnen inkopen, zo beredeneerde de gemeente. In de ogen van de gemeente is drie uur hulp voldoende voor het huis waarin de pgb-houdster woont.


Streep

Dat ging er bij de rechter niet in. ‘Dat thans ook met drie uren kan worden volstaan om hetzelfde resultaat te bereiken heeft verweerder (gemeente Oss, red) niet met gegevens of stukken, zoals nieuwe normen voor het schoonmaken of de resultaten van onderzoek ter plaatse, onderbouwd. De rechtbank is dan ook van oordeel dat er vooralsnog van moet worden uitgegaan dat voor het bereiken van compensatie op de door verweerder bij het primaire besluit geïndiceerde aandachtsgebieden, nog steeds vier uren per week huishoudelijke hulp nodig is’, aldus het vonnis. Aan de medische- en leefsituatie van de inwoonster is niets veranderd.


Gangbaar uurtarief

Vervolgens is de rechter gaan broeden op de vraag tegen welk uurtarief pgb-houders huishoudelijke zorg kunnen inkopen, en is daarbij uitgekomen op een uurtarief van € 12,22 tot 1 maart 2015 en € 12,40 vanaf 1 maart 2015. In verband met de stapsgewijze afbouw van het pgb-budget heeft Oss haar inwoonster vanaf juli vorig jaar onvoldoende gecompenseerd, aldus de rechter. Het per 6 oktober 2014 toegekende budget komt neer op een uurtarief van € 11,74 en het per 29 december vorig jaar toegekende budget op een uurtarief van € 9,73.


Besluit vernietigd

Het besluit van Oss is vernietigd en de rechter heeft gevonnist dat de gemeente de pgb-houdster over de periode vanaf 6 oktober 2014 meer budget moet uitkeren. Het tarief vanaf 1 maart heeft de rechter bepaald op een krappe 200 euro. Daarmee kan (per vier weken) zestien uur huishoudelijke hulp tegen een uurtarief van € 12,40 worden ingekocht.


Bezwaarschriften

In Oss zijn 135 bezwaarschriften ingediend (op 2.300 beschikkingen) tegen versobering van de huishoudelijke hulp; het gros van mensen die zorg in natura krijgen. Acht van de bezwaarmakende pgb-houders hebben bij de bestuursrechter aangeklopt, nadat het college tegen het advies van de commissie bezwaarschriften contrair was gegaan. De (enkelvoudige) rechter heeft zich over zeven zaken gebogen. De zaak van dit artikel (de achtste )is door de meervoudige kamer behandeld. Over de andere zeven zaken heeft de rechter nog geen uitspraak gedaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Niet zo slim van Oss om de huishoudelijke hulp niet uit te drukken in aantallen uren. Dat geeft een rechter alle mogelijkheden tot interpretatieruimte.
Door Tim Robbe op
Heel goed dat de rechten van mensen niet worden vergeten in de decentralisatie-, transformatie-, innovatie- en bezuinigingsdrang van overheid en zorgsector. De rechter doet wat ie moet doen: recht spreken en de rechtsstaat bewaken! Hulde!
Door JaapvV (adviseur, o.a. voorzieningen) op
Wat ik al eerder vreesde: deze decentralisatie wordt een juridisch gevecht om rechten van mensen. Het brengt gemeenten in het nauw, verhindert zelfinzicht bij de klanten en verrommelt het hele wmo-gebeuren. Triest.