Advertentie
sociaal / Nieuws

Opvanglocatie uitgeprocedeerde asielzoekers nodig

De oproep aan het college van burgemeester en wethouders om in Den Haag aan te dringen op een snelle, humane opvangoplossing, kreeg de steun van PvdA, D66, SP en CDA en behaalde daarmee een ruime meerderheid.

03 oktober 2013

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gaat er bij staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) op aandringen een tijdelijke opvanglocatie in de Randstad te openen waar de rondzwervende uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Vluchtflat terechtkunnen. Op verzoek van de gemeenteraad zegde de burgemeester woensdagavond toe ,,maximale druk'' uit te zullen oefenen op zijn collegabestuurders in Den Haag voor humane opvang.

Opvangoplossing
GroenLinks diende woensdagavond tijdens de gemeenteraad een motie met die strekking in. De oproep aan het college van burgemeester en wethouders om in Den Haag aan te dringen op een snelle, humane opvangoplossing, kreeg de steun van PvdA, D66, SP en CDA en behaalde daarmee een ruime meerderheid.

Particuliere initiatieven
Mocht de staatssecretaris niets voelen voor een tijdelijke opvanglocatie met een open regime, dan wil de raad dat Amsterdam particuliere initiatieven toestaat en ondersteunt.

Humane opvang
De groep uitgeprocedeerde asielzoekers kreeg sinds mei onderdak in de zogenoemde Vluchtflat in de hoofdstad. Daar moesten ze maandagochtend weg. Teeven bood tijdelijk opvang in het asielcomplex in Ter Apel, maar daar stemde niemand mee in. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte omschreef de aanbieding van de staatssecretaris als ,,detentie-light''. ,,Wij willen geen detentie, maar humane opvang.''

Veilig
De groep is volgens Van der Laan inmiddels uitgegroeid tot ruim 200 uitgeprocedeerden. Ongeveer 33 kwetsbare gevallen krijgen opvang van de gemeente omdat ze psychische of lichamelijke problemen hebben. Zo'n 59 asielzoekers zouden nog kans maken op een verblijfsvergunning. De burgemeester probeert Teeven ervan te overtuigen dat het naast humaner ook effectiever is om geschikte opvang voor de groep te organiseren. ,,Terugkeer gaat sneller vanuit een veilige opvang dan vanaf de straat.''

Kerken
Van woensdag op donderdag krijgt de groep voor de tweede keer deze week onderdak in een kerk. Van der Laan sprak de hoop uit dat kerken in de stad onderdak blijven aanbieden, zolang er geen oplossing komt vanuit de landelijke politiek. Hij beloofde de kerken daarin te ondersteunen. In het jaar dat de actiegroep in Amsterdam verblijft, spendeerde de gemeente ruim 3 ton aan ondersteuning, beveiliging, hulp en onderzoek.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos praat / beleidsmedewerker
Ik mis bij deze berichten de informatie over de uitgeprocedeerden in Den Haag. In de kerk aan de Sportlaan bevinden zich ook ongeveer een 50 uitgeprocedeerden, die eerder een tentenkamp op de Koekamp hadden. Ze werden door de gemeente met harde hand verwijderd en kregen geen alternatieve opvang aangeboden. Dankzij -ook hier weer- particulier initiatief konden deze vluchtelingen uiteindelijk terecht in een kerk. En sindsdien blijft het in de Haagse politiek daverend stil over dit grote humanitaire probleem. Van Aartsen zou eens een voorbeeld aan zijn Amsterdamse kollega moeten nemen. Die heeft dan weliswaar geen passende oplossing, maar denkt wel aktief mee.
Advertentie