Advertentie
sociaal / Nieuws

Opvang voor asielzoekers tentenkamp tot 15 juni

De uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp bij Ter Apel krijgen in elk geval tot 15 juni opvang van minister Gerd Leers (Asiel). Daarna moeten ze terug.

22 mei 2012

De uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp bij Ter Apel krijgen in elk geval tot 15 juni opvang van minister Gerd Leers (Asiel). Die dag komt zijn Iraakse collega naar ons land om de kwestie te bespreken, aldus Leers in een brief aan de Tweede Kamer. Het geboden onderdak is op een zogenoemde vrijheidsbeperkende locatie.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Het onderdak is ,,niet vrijblijvend, maar gericht op terugkeer'', aldus de minister. Hij heeft zelf contact gezocht met zijn Iraakse ambtgenoot van migratie, Dindar Najman Shafiq Duski. Deze was het met hem eens dat de kwestie ,,ook negatief is voor Irak'' . Ze willen samen graag een oplossing vinden. Tijdens een telefoongesprek hebben de bewindslieden allebei benadrukt de terugkeer van Irakezen naar Irak als een gezamenlijke verantwoordelijkheid te voelen, meldt Leers. Hij hoopt met zijn collega afspraken te maken over 'een gewaarborgde terugkeer' van de uitgeprocedeerde asielzoekers.

Tentenkamp weg

Wat Leers betreft gaat het tentenkamp nu weg, maar hij wilde niet vooruitlopen op een gedwongen ontruiming. ,,Een gedwongen ontruiming is voor niemand goed. Ik hoop op ieders gezond verstand.''

Zijn Iraakse collega voelt zich verantwoordelijk om tot een oplossing te komen, zo heeft Leers de afgelopen dagen gemerkt. Tot op heden bestond het beeld dat Irak geen landgenoten wil opvangen die gedwongen een ander land zijn uitgezet en dat alleen vrijwillige terugkeer mogelijk is. Dat weigeren de mensen uit het tentenkamp.

Goede begeleiding 

Maar volgens Leers is Irak wel bereid mensen terug op te nemen, maar worstelt het land met de grote toeloop, en vreest het problemen onder meer op het gebied van werkgelegenheid. ,,Irak prijst ons land zeer voor de goede begeleiding die wij aan mensen bieden'', aldus Leers.

Nieuwe toekomst 

Dinsdag sprak Leers al met een delegatie van het tentenkamp over zijn aanbod. Voorop blijft bij hem staan dat hun afwijzing voor een verblijfsvergunning niet opnieuw zal worden beoordeeld en dat ze moeten terugkeren naar eigen land. ,,Maar wij willen de mensen helpen een nieuwe toekomst te krijgen, zodat ze met opgeheven hoofd kunnen terugkeren.''

Nieuw jasje, oud verhaal
De bewoners van het tentenkamp zijn niet van plan hun actie te beëindigen en het tentenkamp op te breken. ,,Minister Leers vertelt een oud verhaal in een nieuw jasje'', reageert een woordvoerder van de Irakezen. ,,Hij blijft ons maar zien dat we in Nederland zijn om het geld. Dat is niet zo. We vrezen voor ons leven als we terug moeten. Daarom zijn we in het kamp en we blijven dat ook volhouden.''

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie