Advertentie
sociaal / Nieuws

Oproep voor gemeenten om daklozen binnen te halen

De Federatie Opvang roept alle gemeenten op om de koudweerregeling per direct in te voeren. Het is te koud voor dak- en thuislozen om op straat te slapen.

07 december 2012

De Federatie Opvang roept alle gemeenten in Nederland op om de koudweerregeling in te voeren. Daklozen kunnen dan eerder en gemakkelijker terecht op opvangadressen voor een bed en een warme maaltijd.

Kouweerregeling moet overal
In de grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag kunnen dak- en thuislozen vanwege de kou vrijdag al gebruikmaken van extra opvangplekken. Volgens de landelijke richtlijnen van de GGD is het vanaf vrijdag te koud om buiten te slapen. De federatie wil dan ook dat de koudweerregeling overal wordt ingevoerd.


Extra bedden

Het Leger des Heils liet na een eerste inventarisatie weten dat in de nacht van donderdag op vrijdag geen extra bedden nodig waren. De 525 reguliere bedden door het hele land waren genoeg om alle daklozen die wilden een warm bed te geven. Een woordvoerster zei dat de komende nachten waarschijnlijk wel extra bedden nodig zijn. De organisatie is daar klaar voor.

Burgers ook alert
De Federatie Opvang roept niet alleen gemeenten maar ook burgers op om alert te zijn op hoe het dakloze mensen vergaat. Wanneer ze op straat slapen of dat dreigen te gaan doen, is het raadzaam contact op te nemen met de politie. 

Maastricht

Dak- en thuislozen mogen in de nacht van vrijdag op zaterdag in Maastricht niet buiten slapen. Desnoods worden ze gedwongen om naar binnen te gaan. Dat heeft burgemeester Onno Hoes laten weten.

Gedwongen binnen 

Daklozen mogen niet buiten zijn tussen vrijdag 21.00 uur en zaterdag 07.00 uur. Zolang het ijzig blijft vriezen, blijft de maatregel van kracht. De gemeente Maastricht zet extra bedden in voor thuislozen.

Het Leger des Heils liet vrijdag weten dat het in het hele land extra bedden heeft voor daklozen als lokale GGD's daarom vragen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie