Advertentie
sociaal / Nieuws

Opnieuw miljoenen in Haagse Schilderswijk gepompt

De gemeente Den Haag gaat opnieuw veel geld investeren in de Schilderswijk. Volgens verantwoordelijk wethouder Marnix Norder is deze 11 miljoen de laatste grote investering die de wijk nodig heeft.

04 november 2012

In Den Haag wordt 11 miljoen euro in de Schilderswijk gepompt. Verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting, Integratie) heeft er vertrouwen in deze investering wel een verschil zal maken, ondanks dat bij eerdere investeringen uitbleef. Toch lijkt het huidige plan veel op de aanpak van vijf jaar geleden.

Wethouder Norder, er is al veel geld in de Schilderswijk gestoken, dat was blijkbaar niet genoeg?

De wijk staat in de top vijf van probleemwijken, en is in Den Haag met stip de wijk waar de meeste problemen zijn. We hebben nog drie andere krachtwijken, daar gaat het, dankzij de aanpak van de gemeente en instanties al veel beter mee. Maar de Schilderswijk blijft achter. Het is al heel wat dat de wijk niet is afgezakt, dat kan natuurlijk ook gebeuren. Zeker als het met andere probleemwijken steeds beter gaat probeer je te voorkomen dat deze wijk een putje wordt waar alle problematiek zich verzameld.

Bent u er van overtuigd dat deze investering wel voldoende zal zijn?

Ja, we hebben veel studie gedaan naar wat er nodig is om de wijk verder te helpen. Het gaat er om dat mensen er om een positieve reden wonen. Dus niet langer is de Schilderswijk een wijk waar je moet wonen omdat je niet anders kan, het wordt een wijk waar je bewust voor kiest. Dat willen we onder andere realiseren door gratis wifi in parken en op pleinen aan te bieden, en ook door de wijk groener te maken.

Toch zijn veel punten die u aan wilt pakken bijna identiek zijn aan die van de aanpak van vijf jaar geleden.

Toen ging het nog om ambities. Die zijn niet voldoende gelukt. We proberen bijvoorbeeld mensen met een andere achtergrond naar de wijk te krijgen. Dat was toen ook het geval, maar dat is niet genoeg gelukt, er is te weinig actie ondernomen. Daarom hebben we nu een concrete aanpak: huizen worden niet meer aangeboden aan iedereen, maar toegewezen aan specifieke groepen zoals studenten, of jonge mensen. We hebben geleerd van de fouten die gemaakt zijn in het verleden. Als richtlijn hebben we gesteld dat over vijf jaar tien procent van de mensen in de wijk een andere achtergrond hebben dan nu het geval is.

Dus dit is de laatste grote investering in de Schilderswijk?

Ja, daar ben ik van overtuigd. Er zijn nu veel meer mensen in de wijk die actief betrokken zijn. Dat is wel een verdienste van de afgelopen vijf jaar. Nu gaan wij het als gemeente financieren, maar de wijkbewoners gaan het doen. Neem bijvoorbeeld een Marokkaanse vrouw die lessen Nederlands gaat geven aan andere vrouwen uit de wijk. Die krijgt veel meer aanmeldingen dan als ik dat zou doen bijvoorbeeld. Op die manier proberen we de eigen kracht van de wijk aan te spreken.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
..en, heeft het geholpen?
Patrick
Bodemloze put en tegen beter weten in gewoon blijven doorpompen. Las dat er wifi in een park wordt aangelegd. Dit zal zeker helpen om de schilderswijk te verbeteren..... Wat een droevigheid
Amzika / Voormalig inwoner Den Haag
Zolang mensen niet veilig kunnen wonen blijft het bij mensen die niet anders kunnen. Maar voor veiligheid hoef je bij Norder niet te zijn, die laat mensen 'met een andere achtergrond' gewoon in de steek als de 'oorspronkelijke bewoners' hun aanwezigheid niet zo waarderen.



Ypenburg is een mooi voorbeeld daarvan.
Kees
Ik denk dat grootschalige politieacties zoals in transvaal meer nut hebben. Inderdaad: De wijk is extreem onveilig. Dit is alleen maar op te lossen door mensen op te voeden en met dit niveau aan delicten moet dat denk ik met harde hand en niet met de zoveelste praatclub.
Jos Praat / beleidsadviseur
Ach,

wat verwacht je anders van een wethouder die al jaren het kontakt met de Haagse bevolking kwijt is.
Sjoerd Visser
De mensen bij overheid geloven steeds meer in zichzelf, en geloven steeds minder in andere mensen. Zo teren ze verder op het "succes" en de "winst" van hun "oplossingen". De waarde van het "succes" en de "winst" wordt in den treure aangetoond in de realiteit...maar dat bereikt de politieke heilige geloofswereld niet. Het dringt in ieder geval nog steeds niet door, dat zie je aan het handelen. Dus daarom ook geen andere "oplossingen", maar een blijvende tunnelvisie...KOSTE WAT HET KOST.
Janssen / Boekhouder
De beste integratie is werk. Dan leren mensen dat zij van andere mensen afhankelijk zijn.

Voor veel mensen is nederland het paradijs, een heilstaat. Iedere nieuweling zeurt, maar weten wel de weg naar de gemeente. Weigert de gemeente, dan wordt zij moreel gechanteerd door allerlei pressiegroepen. Oh ja, je zult deze groep bijna vergeten, de belastingplichtigen, die mogen niet protestenren maar wel betalen.
Advertentie