of 63946 LinkedIn

Open hiring: 'Er zijn alleen maar winnaars'

Goes. © Shutterstock
Goes. © Shutterstock

Het UWV in Zeeland spoort bedrijven aan om gebruik te maken van 'open hiring': nieuwe werknemers aannemen zonder sollicitatiebrief of -gesprek. Goed voor werkzoekenden én goed voor werkgevers, ziet het UWV.

Kleine successen
De eerste successen met de methode zijn weliswaar klein, maar reden genoeg voor het UWV Zeeland om de aanpak door te zetten. Inmiddels zijn er dankzij open hiring zes werkzoekenden aan de slag gegaan bij Zeeuwse bedrijven. Vijf daarvan werden geplaatst in de afgelopen drie maanden, sinds het UWV Zeeland is begonnen met het actief informeren van bedrijven over de nieuwe aanpak.

Bovenaan de lijst
Het principe is simpel: werkzoekenden hoeven alleen maar bij een werkgever hun naam op een lijst achter te laten om in aanmerking te komen voor een baan. Er volgt geen sollicitatieprocedure. Degene die bovenaan de lijst staat, krijgt de baan. Dat biedt meer kansen voor mensen die anders moeilijk door het selectieproces heen zouden komen, bijvoorbeeld omdat ze geen goed cv hebben of de taal niet perfect beheersen. De gebruikelijke criteria, zoals het schrijven van een sollicitatiebrief en het voeren van een gesprek, sluiten bepaalde groepen uit, terwijl ze niet altijd relevant zijn voor het werk dat gedaan moet worden. 'Moet je als afwashulp een goede brief kunnen schrijven?', vraagt het UWV zicht retorisch af.

Winnaars
Open hiring helpt dus een kansarmere groep mensen om zich te bewijzen op de arbeidsmarkt. Maar het helpt ook werkgevers om makkelijker en sneller vacatures in te vullen. Daar bovenop heeft het voordelen voor UWV en gemeenten, want minder mensen doen een beroep op een uitkering. ‘Vooralsnog zijn er alleen maar winnaars’, aldus Toine Witters, de initiatiefnemer van het project bij UWV Zeeland.

Nieuwe kans
Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bleek dat open hiring een positieve invloed heeft op het grootste deel van de werknemers. Het werd vaak ervaren als een 'nieuwe kans, een manier om zelfvertrouwen, zelfwerkzaamheid en sociale verbinding terug te winnen', aldus de onderzoekers. De meerwaarde van open hiring zat er met name in dat bedrijven de medewerkers 'actief de ruimte laten om zich zelf te zijn'.

Amerikaanse bakker
Het project in Zeeland wordt ondersteund door Start Foundation, een maatschappelijke organisatie die al langer werkt aan het inzetten van open hiring in Nederland. Start Foundation werkt daarbij samen met het Amerikaanse bakkersbedrijf Greyston, dat het concept zo'n 35 jaar geleden introduceerde. Volgens cijfers van Start Foundation zijn er in Nederland tot nu toe 24 werkgevers die gebruikmaken van open hiring en hebben 120 mensen werk gevonden dankzij de methode.

Koploper in Nederland
De eerste zes werknemers in Zeeland zijn aan de slag gegaan bij een winkelcentrum, een restaurant en een fabrikant van bakkersproducten. Inmiddels hebben ook een schoonmaak- en een hoveniersbedrijf zich gecommitteerd aan de methode. Als het gaat om het aantal nieuwe bedrijven dat aan de slag gaat met open hiring, is Zeeland koploper in Nederland, stelt het UWV. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Hulde, een zeer mooi initiatief. Het mechanisme erachter is dat het UWV deze bedrijven ook helpt aan werknemers die wel alle kwalificaties hebben. Dat was ook de vroegere achtergrond van de succesformule van uitzendbureaus als Stipevo, SUSA en Start.

Het is een wederkerig succes. Wij doen iets positiefs voor u, en u doet iets positiefs voor ons. Werkt altijd.
Door Alex op
Als dit nu eens in meerdere provincies wordt gedaan, en zeker in de traditionele rode gebieden dan kunnen de rode partijen een begin maken met het likken van de diepe wonden. Hun traditionele achterban zal namelijk veel profijt van open hiring hebben is mijn overtuiging, naast dat bijvoorbeeld FNV echt kleur op de wangen nodig heeft omdat de interne machtsstrijd hen zo verlamd heeft dat die ook voor de problemen op de arbeidsmarkt van de traditionele achterban heeft gezorgd. De rechtsaf geslagen teleurgestelde kiezers kunnen met open hiring weer perspectief krijgen, en de rode familie weer wat groter.