Advertentie
sociaal / Nieuws

Ontschotte budgetten zonder ‘potjesterreur’

Gemeenten kleiner dan 100.000 inwoners moeten congruente samenwerkingsverbnden aangaan. Die moeten een omvang hebben van 100.000 inwoners en vormen de opmaat voor een bestuurlijke fusie.

19 februari 2013

De ruim zestien miljard euro die met de decentralisaties sociaal domein naar gemeenten overgaan, mogen ontschot worden ingezet. Er is geen verantwoording per potje nodig.

Decentralisatiebrief

Dat staat in de Decentralisatiebrief van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Congruente samenwerkingsverbanden

Idealiter moeten de decentralisaties worden uitgevoerd door gemeenten met minimaal 100.000 inwoners, aldus Plasterk. Omdat de door het kabinet gewenste grootschalige herindeling niet in de pas loopt met de decentralisaties werk, (jeugd)zorg en maatschappelijke ondersteuning moeten kleinere gemeenten congruente samenwerkingsverbanden vormen. Eenzelfde groep gemeenten moet samenwerken op de verschillende domeinen. Die niet vrijblijvende samenwerkingsverbanden moeten eveneens een omvang hebben van 100.000 inwoners.

Opmaat voor herindeling

Op uiterlijk 31 mei moeten gemeenten kenbaar maken met welke gemeenten ze de decentralisaties in samenhang gaan oppakken. Het samenwerkingsverband moet op uiterlijk 1 januari zijn gevormd.Deze verbanden vormen wat Plasterk betreft de opmaat naar een uiteindelijke gemeentelijke opschaling.

 
Het CDA heeft in een reactie op de brief van Plasterk gemeld dat ze 'verzwaarde parlementaire controle' op de decentralisaties wil.

Meer nieuws en reacties volgen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie