of 63966 LinkedIn

Onderzoek naar lespraktijken moskeeën loopt vast

Een onderzoek door het Verwey-Jonker Instituut naar lespraktijken in moskeeën is recent gestrand. Dat heeft minister Piet Hein Donner aan de Tweede Kamer geschreven.
4 reacties
Een onderzoek door het Verwey-Jonker Instituut naar lespraktijken in moskeeën is recent gestrand. Dat heeft minister Piet Hein Donner aan de Tweede Kamer geschreven.

Hardhandig
Het instituut heeft de opdracht teruggegeven, nadat het er maar niet in slaagde afspraken te maken met moskeeën in Amsterdam en Tilburg. Het kabinet besloot al in 2008 tot onderzoek, nadat er onrust was ontstaan over vermeende hardhandige praktijken tijdens de lessen, die ook al niet garant zouden staan voor een open blik op de westerse samenleving.

Bemiddeling

,,De onderzoekers hebben geen concrete afspraken tot het verrichten van onderzoek kunnen maken met de moskeebesturen, ondanks inspanningen van het Verwey-Jonker instituut zelf, alsmede enkele bemiddelingspogingen door FORUM en een toezegging van een van de moskeebesturen tot het verlenen van medewerking'', schrijft Donner. Er is weinig aan te doen: ,,Omdat deze lesactiviteiten verzorgd door moskeeën buiten de verantwoordelijkheden van de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie van het Onderwijs vallen, kunnen de moskeebesturen niet gedwongen worden tot medewerking aan een onderzoek naar het pedagogisch klimaat.''

Mishandeling

Donner gooit het nu maar over een andere boeg. Mede namens zijn collega van VWS heeft hij met de GGD een inventariserend onderzoek gepland naar kindermishandeling buiten de thuis- en de normale schoolsituatie. Ook het islamitisch weekendonderwijs komt in dit onderzoek aan bod, maar medewerking van moskeeën is voor dit onderzoek niet nodig. De jeugdgezondheidszorg heeft contact met alle kinderen van negen en tien.

Passende acties

,,Indien uit deze inventarisatie signalen van misstanden in het islamitisch weekendonderwijs naar voren komen, zal ik samen met mijn betrokken collega-ministers en betrokken instanties uiteraard met passende acties en maatregelen komen. Van concrete signalen van misstanden is vooralsnog geen sprake'', aldus Donner. Hij hoopt dat ouders aangifte doen als ze misstanden vermoeden bij het islamitisch weekendonderwijs.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henry van der Burgh (Wmo consulent) op
Lijkt me een vrij logische oplossing voor: Geen opgenheid van zaken geven en onderzoeken dwarsbomen = geen financiën meer naar deze bolwerken.
Door bas (logicus) op
Men heeft blijkbaar nog nooit van indoctrinatie gehoord. Dat lukt bij volwassenen, waarvan acte.
Als er sprake is van indoctrinatie bij kinderen dan leren deze kinderen daar ook om de naïeve onderzoekers op het verkeerde been te zetten.
Zo’n onderzoek kan dan ook nooit op basis van goed vertrouwen plaats vinden.
Als er namelijk sprake van vertrouwen zou zijn dan waren er geen misstanden, waren deze ook niet naar buiten gedruppeld en hadden de Islamitische besturen een onvoorwaardelijke en volledige medewerking verleend. Dit probleem zal nooit worden opgelost als de autochtone maatschappij niet van de overdreven angst af komt om voor racist te worden uitgemaakt door foute allochtonen die zich daarin dan ook nog gesteund weten door idioot naïeve autochtonen.
Het oplossen is een kwestie van prioriteiten stellen en zich daar dan ook over durven uit te spreken zonder daarbij gestigmatiseerd te worden.
Door henk (nadenker) op
bla bla bla bla.
Zoals altijd gebeurt er verder niets.
Door fons (adv.) op
W E L T E R U S T E N