of 60775 LinkedIn

Onderzoek armoede op de Caraïben

Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) laat een onderzoek doen naar het sociaal minimum in de Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Tot het onderzoek is besloten om de bestaanszekerheid in Caribisch Nederland te garanderen en armoede beter te kunnen bestrijden.

Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) laat een onderzoek doen naar het sociaal minimum in de Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Tot het onderzoek is besloten om de bestaanszekerheid in Caribisch Nederland te garanderen en armoede beter te kunnen bestrijden.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd in twee delen. Het eerste deel van het onderzoek gaat over het vaststellen van de noodzakelijke kosten van levens onderhoud. Het tweede deel richt zich op de inkomens in Caribisch Nederland en hoe deze zich tot de noodzakelijke kosten verhouden.

Op de eilanden is nu geen sociaal minimum. Wel is er een minimumloon dat ieder jaar wordt vastgesteld en dat de basis vormt voor de hoogte van de uitkeringen. Die worden echter als te laag ervaren ten opzichte van de kosten van levensonderhoud. Daarom is nu een onderzoek nodig naar hoe hoog het sociaal minimum eigenlijk is op de overzeese gemeenten. Voor alle eilanden zal een apart minimum worden vastgesteld.

Armoede in de overzeese gemeenten is een groot probleem. De afgelopen jaren zijn al maatregelen genomen om de situatie te verbeteren, zo is er kinderbijslag ingevoerd en zijn de minimumlonen verhoogd. Ook heeft Klijnsma van de 100 miljoen die structureel beschikbaar is gesteld om kinderen die opgroeien in armoede te ondersteunen 1 miljoen uitgetrokken voor kinderen in de Caraïben.

Wie het onderzoek gaat uitvoeren, is nog niet bekend. SZW voert op dit moment gesprekken met kandidaten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nico Meininger (luis) op
Weer een paar volgevreten rijke adviseurs die lekker aan de armoe van de eilanden gaan verdienen. Uitkomst een nietszeggend rapport, 5 blaadjes papier wat dan weer niet genoeg is. Hoezo de maffia zit in Italie
Door Gedupeerde beleid Mw. Klijsnma op
Wellicht kan ze beter het effect van haar kostendelersnorm nog eens bestuderen in NL. En de onwillendheid van de gemeentes om de gedupeerden te helpen. Zodat er geen gehandicapten uit hun huis worden gezet.
Door Martijn (Adviseur) op
Armoedig aanbod en ik deel de eerste opmerking . En dat van een PvdA-ster en een ministerie met een budget van hebikjoudaar. Heel droevig en met als argument dat maatregelen aldaar niet in Nederland kunnen worden uitgelegd vermoedelijk. Helaas zit er teveel water tussen woord en daad.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Daar is die (demissionaire) staatssecretaris Klijnsma dan ook knap laat mee. Ik vragg me dan ook af of deze aktie van haar nog wel enig effect gaat sorteren...
Door Els Boers (adviseur/auteur) op
Altijd fijn als iets opgepakt wordt, maar als actie weer een onderzoek? Of de mensen op de BES daar nou mee geholpen zijn? De 'gemeentelijke' uitkering zit op de ondergrens waardoor de eilandbesturen geen enkele ruimte hebben om aan armoede bestrijding te doen en dat uitkeringen heel/te laag zijn is ook al lang bekend. Het is nog maar onlangs dat de kinderbijslag is ingevoerd. Misschien het geld niet langer besteden aan Europese Nederlanders met weer een BES onderzoek? Op basis van alle rapporten die er al zijn én gezond verstand is al wel duidelijk wat nodig is.