Advertentie
sociaal / Nieuws

Omstandigheden tentenkamp Osdorp in de gaten gehouden

De gemeente Amsterdam stuurt dagelijks de GGD, politie en brandweer langs het asielzoekerskamp in stadsdeel Osdorp.

03 oktober 2012

De gemeente Amsterdam is alert op de risico's in het tentenkamp in de wijk Osdorp in het westen van de stad, waar sinds een week rond de 40 uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeren. Elke dag leveren de GGD, de politie en de brandweer een overzicht van de veiligheids- en gezondheidssituatie in het kamp, liet een woordvoerder woensdag weten.

Geen reden voor ontruiming
Op dit moment is er geen aanleiding over te gaan tot directe ontruiming, aldus de zegsman. Burgemeester Eberhard van der Laan brengt deze week een bezoek aan het tentenkamp om zich op de hoogte te stellen van de situatie daar. ,,Hij gaat op een rijtje zetten wie daar zitten en waarom ze daar zitten'', aldus zijn woordvoerder.
 
Geen wc's van gemeente 

De gemeente levert geen voorzieningen, zoals wc's en douches, voor de vluchtelingen. De manifestatie is aangemerkt als een demonstratie. De gemeente kan naar eigen zeggen niet bij de vele demonstraties in de stad elke keer voor voorzieningen zorgen. ,,Daarom zijn we er uiterst terughoudend mee.'' De vluchtelingen in het kamp hadden fatsoenlijke toiletten, water en verlichting gevraagd.
 
Gemeente in gesprek met ministerie 

De asielzoekers uit onder meer Somalië, Soedan en Ethiopië willen of kunnen niet terug naar hun land van herkomst. De zaak ligt daarom vooral op het bord van minister Gerd Leers van Immigratie, aldus de gemeente. Amsterdam is met het ministerie in gesprek over het tentenkamp.


Baadoud wil Haagse oplossing

Achmed Baadoud, voorzitter van stadsdeel Nieuw-West, heeft ook al gepleit voor een Haagse oplossing. ,,Verantwoordelijken los het op, kan dit niet langer accepteren, het gaat hier om mensen!'', twitterde hij woensdag. Hij wil dat de vluchtelingen verplaatst worden naar centra voor opvang.
 
SP eist hygiënische voorzieningen 

De gemeenteraad van Amsterdam buigt zich donderdagavond over de kwestie. De SP heeft het op de agenda gezet. De partij wil dat het stadsbestuur zorgdraagt voor een goede hygiënische situatie voor zowel de asielzoekers als de buurtbewoners. Enkele bewoners hebben de vluchtelingen voedsel en kleren gegeven, maar er zijn ook omwonenden die van het tentenkamp af willen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Ik ben diverse keren in Afdrika geweest. Het was mij onbekend dat ze daar allemaal over toiletten beschikten.



Enne als ze uitgeprocedeerd zijn, horen ze toch te vertrekken! Waarom mogen zij zich wel gedragen in strijd met de Wet en een normale Nederlander niet?

Zijn we nu zo onmachtig tegenover deze mensen, dat we het Ned bestuur nu al jaren een brevet van onvermogen moeten vertrekken???
True




Laat iedereen in Nederland blijven en geef ze een huis en uitkering, zoals de SP wil.



Kunnen we lachen.
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
Ach, de PVV sorteert al voor door uit de EU te willen stappen, omdat politiek in Nederland en in de EU elkaar in een houdgreep houden en er geen heldere eenduidige lijn wordt gehanteerd. Gevolg daarvan is dat stroom mensen deze kant op blijven komen, omdat hier voor hen de meest optimale kansen en voorzieningen zijn (kosten hiervan waren in guldens in 2000 al 7 miljard per jaar volgens Fortuyn en dat ging alleen nog om asiel). Geef hen eens ongelijk. Aanbod bepaalt de vraag.

Tevens voorspelde Fortuyn dat het vanzelf ophoudt als het geld hier op is. Eerst ging het met de Sociaal Democratie slecht in West Europa omdat men de immigratie en integratie niet goed gemanaged had. Vervolgens de Christelijke Democratie die (intern vooral) kolen en geiten wilde sparen en dus geen duidelijkheid gaf waar ze nu wel of niet voorstaan. Te vaag. Toen kregen partijen als PVV politieke ruimte. Vervolgens is er een multi crisis en de linkse partijen zitten weer in de lift, omdat die een veilige sociale haven nog zouden bieden en men politieke rust nu wil. Dat gaat tegenvallen, want we leven in coalitieland en ook linkse partijen zitten met een krappe staatskas. Als het met de crisisbeheersing niet goed gaat en stromen mensen naar West Europa blijven komen, schept dat weer een klimaat waar PVV achtige partijen in Europa een groei explosie van kunnen gaan doormaken. Tevens zal een en ander het kabinet van VVD en PvdA enorm onder druk zetten.

Meer nog dan Balkenende IV vanwege mopperende fracties, of leden. Dan kan het patroon van tussentijds vallende kabinetten zich voortzetten. Het worden spannende tijden in alle opzichten. Ook wat betreft de verkiezingen in Duitsland volgend jaar. Willen de Duitse kiezers de zwaarste last betalen voor behoud van de Euro. Dat is bepaald niet zeker te stellen nu. De Euro schept nu verdeeldheid in Eurozone en dan komen de even naar achteren geschoven onoplosbare issues ook weer naar voren en dan kunnen zaken in negatieve stroomversnellingen komen. Er is nu al zo weinig regie. Dan helemaal. Ik hoop dat ik ongelijk ga krijgen.



Advertentie