Advertentie
sociaal / Nieuws

Ombudsman vindt fraudewet onuitvoerbaar

De nieuwe fraudewet waarmee onder meer bijstandsfraude tegen gegaan moet worden is niet uit te voeren vindt ombudsman Alex Brenninkmeijer.

26 november 2012

De nieuwe wet om uitkeringsfraude aan te pakken is te star. De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft dat maandag gezegd tegenover de NOS. De wet regelt dat iemand die fraude pleegt met uitkeringen meteen heel zwaar bestraft wordt. Maar volgens de ombudsman is er niet altijd sprake van kwade wil. Vaak hebben mensen de formulieren niet goed begrepen. Een hoge boete is dan niet op haar plaats, vindt hij.

Eigen afweging
Volgens de ombudsman hebben de gemeenten en uitvoeringsorganisaties als UWV en Sociale Verzekeringsbank ook kritiek op de wet. Zij vinden dat ze in individuele gevallen een eigen afweging moeten kunnen maken. Brenninkmeijer noemde de wet ,,onuitvoerbaar''.

 
Hoge boete 

De fraudewet, die per 1 januari van kracht wordt, bepaalt dat iemand die uitkeringsfraude begaat niet alleen het bedrag moet terugbetalen, maar ook een hoge boete krijgt opgelegd.


Ministerie is verbaasd

Het ministerie van Sociale Zaken zegt ,,verbaasd'' te zijn over uitspraken van de ombudsman. Uit een toets van het UWV blijkt dat de wet wel uitvoerbaar en handhaafbaar is. Gemeenten en UWV kunnen wel degelijk individueel bekijken of er sprake is van verminderde schuld of van schrijnende gevallen. ,,Een tikfout leidt niet tot het stopzetten van een uitkering.''

Overtredingen nemen toe

Het ministerie onderstreept dat fraude met uitkeringen niet te tolereren is en daarom aangepakt moet worden. ,,De regels zijn streng voor de kwaden, zodat er uitkeringen overblijven voor de goeden.'' Het departement wijst er ook op dat het aantal overtredingen van de regels rond uitkeringen fors toeneemt. In 2010 ging het om 119 miljoen euro, vorig jaar om 153 miljoen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Elly de Heer / Politica
Wordt er eindelijk wetgeving gemaakt tegen de uitkeringsfraude is het weer te streng. Maar de ombudsman weet ook wel, dat het UWV altijd een persoonlijke afweging van de situatie maakt. Dat doen ze bij de uitvoering van de WW en ook bij de bijstand. Verder denk ook dat hogere straffen ook afschikwekkend kunnen werken.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
eindelijk wordt er wat gedaan aan het frauderen en loopt iedereen weer te hoop dat het niet uitvoerbaar is

nee is beter dat de werkenden meer blijven afdragen voor de uitkeringen die onterecht verstrekt worden.

en het verhaal niet goed begrepen is ook onzin als het aangevraagd moet worden begrijpen ze wel alles

en weten exact waar ze aanspraak op kunnen maken

en neem meer mensen bij de instanties aan om het te controleren deze verdienen zichzelf terug.

tevens in het geval van zwartwerken kunnen mensen van goede wil de banen van de zwartwerkers innemen.

de 153 miljoen waarover wordt gesproken is m.i. nog maar een fractie van het bedrag waar het echt omgaat .

dus meer mankracht en opsporingen van fraudeurs is een goede zaak en ingeval van zwart werken ook die ondernemers die ze tewerkstellen keihard aanpakken en vervolgen.
Advertentie