Advertentie
sociaal / Nieuws

Ombudsman: Overheid brengt burger in financiële problemen

Ombudsman Alex Brenninkmeijer stelt in het rapport 'in het krijt bij de overheid' dat langs elkaar heen werkende overheidsinstanties burgers in financiële problemen brengen door onverhoeds geld op te eisen.

17 januari 2013

Nederlandse burgers komen regelmatig in grote financiële problemen door het beleid van de overheid. Gemeenten en instanties als de Belastingdienst, het UWV en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) werken langs elkaar heen en gaan allemaal hun eigen weg. 

Overheid eist onverhoeds geld op
Dat stelt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer donderdag in zijn rapport 'In het krijt bij de overheid'. Volgens Ombudsman Brenninkmeijer komen burgers regelmatig in de problemen doordat overheidsinstanties onverhoeds geld op eisen. Brenninkmeijer: 'De ene hand van de overheid weet vaak niet wat de andere doet, sterker nog, trekt zich daar niets van aan.' Elke organisatie confronteert de burger met andere termijnen en boetes, zonder op de effecten van elkaars acties te letten. Zelfs binnen een organisatie als de Belastingdienst zijn er verschillende regimes  wat betreft inkomstenbelasting en toeslagen.

Steeds ingrijpender bevoegdheden 

De laatste jaren hebben overheidsinstanties steeds ingrijpender bevoegdheden gekregen voor het innen van schulden, zelfs als het geen boetes zijn. 'Belastingdienst en gemeenten mogen net als het CJIB zonder rekening te houden met de beslagvrije voet, direct geld van iemands bankrekening halen', aldus de ombudsman. Ook wijst hij op de starre invordering van verkeersboetes. Na acht weken worden de - toch al hoge - boetes - verhoogd met 50 procent en vervolgens met 100 procent.
 

Inzet wetgever en kabinet

Sommige knelpunten zijn niet op te lossen door de uitvoeringsinstanties en gemeenten afzonderlijk, maar vragen om actie van de wetgever en het kabinet, stelt Brenninkmeijer. Daarom beveelt de ombudsman de ministers voor Wonen en Rijksdienst, SZW, Veiligheid en Justitie, VWS en Financiën dringend aan om meer samen te werken en te coördineren.
 

Belangrijkste schuldeiser

De overheid is de belangrijkste schuldeiser van Nederland. Vrijwel elke burger heeft te maken met de overheid als schuldeiser. Zo gaat het om boetes bij CJIB, studieschulden bij DUO, terugbetalingen van toeslagen aan de Belastingdienst en terugbetalingen van uitkeringen aan SVB, UWV, CAK en gemeenten en boetes van het CVZ (zorgverzekeringen).

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

j oude rikerink / Crew-chef
Ik heb dit kabinet gewaarschuwd koopkracht weg en alles zakt in elkaar maar je praat tegen dovenmans oren.De banken en graaies hebben de crisis veroorzaakt en die gaan vrij uit nu haalt de PVDA het geld bij hun eigen kiezers weg dat breekt de partij op.
J. Derckx
De regering denkt nog steeds dat het land als een bedrijf bestuurd zou moeten worden, in 2012 zijn door faillisement weer tienduizenden van hun baan verlost en op de debiteurenlijst van de staat verschenen. Wanner gaat dit bedrijf "staat" eindelijk failliet. Bij zoveel ondeskundige leiding welke verwijtbaar handelt ten nadele van het NL-volk moeten we de leiders direct hoofdelijk aansprakelijk stellen, veroordelen en kaalplukken. Net zo kaal als de burger door hen is geplukt. Schande voor NL.
rob berkelmans / tech.tekenaar
Goedemorgen,ik maak nu het zelfde mee ik lig in een vechtscheiding en krijg nu te maken met de voorlopige voorzieningen voor de ex,mag dus 659 euro maandelijks afdragen,ik heb de zorg voor 2 jonge jongens die bij mij wonen waarvan er een chronisch ziek is. moeder heeft een vriend woont daar mee samen en toch krijg je de bewijslast niet voor elkaar en de rechtbank in den bosch neemt alles wat zij in brengt voor waar aan en neemt daar een beslising over,je weet dat je door list en bedrog van haar en haar vader om de tuin geleid wordt,instanties zoals gemeente's werken niet mee om dit boven water te krijgen (bescherming burger).

al met al glij ik met mijn kinderen de afgrond in ,moet mijn huis verkopen ,advocaat kosten ,woonlasten etc. stapelen zich op omdat de wetgever (justitie niet naar de werkelijke zaken kijkt en alleen maar afgaat wat zij inbrengt ,de ex en haar vriend genieten een uitkering en die verdienen over de rug van mij en mijn jongens een leuke cent bij ,terwijl de toekomst van de kinderen gewoon weg kapot gemaakt worden,dit zijn nu de wantoestanden hier in nederland en als eerlijk burger ga je ten onder en er is niets tegen te doen omdat hun de gaten in de wet weten te vinden en zij komen er gewoon weg mee weg.

ik schaam mij dat ik een nederlander ben.



Marjolein Hins / Directeur
Onze overheid is hetgeen we zelf creeren. Zo binnen, zo buiten. Dus zij bestaan bij het feit dat wij het wel fijn vinden om iets te hebben dat we de schuld kunnen geven als het mis gaat (dit geldt overigens voor een deel van onze samenleving al lang niet meer, die mensen nemen al eigen verantwoordelijkheid).



Wat zou er gebeuren als wij als burgers, werkend bij de overheid of niet, gewoon onze verantwoordelijkheid zouden nemen en elkaar open en eerlijk zouden aanspreken op niet functionerend gedrag of systeem? Op een opbouwende manier i.p.v. eentje waarbij altijd iemand moet boeten? Eigenlijk op een volwassen wijze i.p.v. een kinderlijke. Wij zitten wat dat betreft echt in een groeifase met elkaar. Nu zegt de heer Brenninkmeijer iets zinnigs, steekt zijn nek uit, waar hij overigens door onszelf voor is ingehuurd, en poef, is het weer bijna niet goed. Laten we blij zijn dat hij het heeft (in)gezien en durft te uiten. Want onze ombudsman zit in ons bestaande systeem en wordt minstens gehoord. Of er ook naar gehandeld wordt, dat ligt aan de open oren van degenen die het betreft en het vertrouwend dat zij voelen dat ook zij (de overheid) in deze grote transformatie mogen en moeten leren en onze vasthoudendheid om issues bespreekbaar te houden en te laten weten, bottom up, dat het huidige systeem aan z'n einde is en wij het anders mogen gaan doen met z'n allen.



Ik beloof je.... als wij onze houding naar elkaar, bij onszelf van binnen veranderen.... dan verandert pas de buitenwereld, en dat kan morgen al gebeuren. De wereld verandert, zodra jij er anders naar kijkt :-) Dat betekent wel dat je mag onderzoeken wat jou weerhoudt om dit niet gisteren al te hebben gedaan....en wat je nodig hebt dit te gaan doen.



Ik ben daar al 14 jaar actief in en hoop dat jij hier ook zo snel mogelijk aan mee gaat doen.



Hartelijke groet,

Marjolein Hins
Criticus - NL
Na het lezen van de kop en de eerste zin, dacht ik dat het artikel zou gaan over de elkaar steeds korter opvolgende radicale beleidswijzigingen van de overheid. Waardoor je als eerzaam burger onderhand niet verder vooruit kunt plannen dan drie maanden. Denk o.a. aan de 2% belastingverhoging en de verlaging van diverse teruggaven. Tegen de tijd dat je alle financien weer op de rit denkt te hebben, wijzigt er weer iets,w aardoor je alles opnieuw moet doorrekenen.



Een vorm van rust in de regelgeving is mij in ieder geval van harte welkom.
gerrie
In dit land hebben we zoveel regeltjes om een hoop bestuurders, ambtenaren en adviseurs aan het werk te houden. Wellicht als deze mensen gewoon thuis zouden blijven met behoud van hun salaris/uitkering dit een positieve werking heeft op de economie. Kunnen we echt aan het werk inplaats van tig formulieren invullen. Mensen worden hier ziek van, zelfs een groot deel van de ambtenaren zijn het zat. Je moet niet steeds de nette burger blijven belasten, maar eens echte boeven gaan vangen. Die lopen vrij rond en als ze al vast zitten zijn ze de volgende dag weer los. Echt treurig dit beleid hoor.
D. van Arum / hoofd financien
Het belangrijkste is dus dat de overheid, UWV, belastingdienst, gemeenten, CJIB etc erkennen dat ze de burger in grote financiele probremen brengen.



Als ze dit erkennen dan is de claimende en graaiende overheid verleden tijd en werkt de overheid mee aan oplossingen.
Hans Visser / Organisatievitalisator
InterdeparteMentaal Verzuim.
O. ten Hove
Er zijn verschillende wijzen waarop mensen in problemen kunnen komen:

- onjuist berekende uitkeringen waarop teruggevorderd gaat worden

- verlaging van inkomen en verhoging van de lasten en kosten levensonderhoud.



Nibud berekende al dat 'gewone' mensen allang niet meer met fatsoen de huur kunnen betalen. De noodzakelijke kosten (dank je aasgierkapitalisten van VVD-huize) overstijgt het inkomen.



Ik pleit dan ook voor een revolutie waarbij rechts afgestraft wordt zodat de maatschappij weer leefbaar wordt.
Henri Okken / Hoogeveense burger.
Een overheid die zijn eigen bevolking uitroeit !. Ik weet, en u inmiddels ook!, dat onze Overheid zich weinig aan trekt van de bevolking. zodra de daad bij het woord gevoegd moet worden, loopt het mis. vele instantie;s die willen mee willen proeven, over de rug van de bevolking. instantie's die in vele gevallen geen weet hebben hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit. Bestuurlijk gezien een schrikbarende puinhoop. ieder mens kan een fout maken,maar dit zijn geen fouten meer!, (fatale blunders. lees de misbruik praktijken in Drenthe, Gemeente Hoogeveen Alescon. Dit toont aan waar onze Overheid mee bezig is!. miljarden gemeenschap gelden worden verkwanseld ,dure onderzoeken, waarom Overheid, de bewijslast was duidelijk!. Weer een instantie die drie ton binnen sleept. Beste mensen kom in actie, het word tijd voor de grote schoonmaak!. laten we beginnen in Den Haag. Daar zitten de verantwoordelijke die ons Nederige volk onderdrukt met hun walgelijke praktijken. Lasten die niet meer zijn te dragen. Dit is nog maar het topje van de ijsberg!. Massa ontslagen, burgers die uit hun woning worden gezet door het plunderen ! van de ( Haagse Elite. Met alle respect, maar hoe integer zijn onze bestuurders!. Bescherm uw bevolking, en ruim de bandieten op!. Hou u aan de wet, minder bemoeienis van Overheid instantie;s kan grote invloed hebben op de economie. Laat uw burgers bouwen!, en het vertrouwen zal toe nemen.

vriendelijke groet. H. Okken.

Drenthe.
Janssen / Boekhouder
De uitspraken worden gedaan door de ombudsman, niet de overheid zelf.

Het merendeel van de bevolking staat achter de verzorgingsstaat, en wordt ook als het resultaat gezien van een beschaafd land. Iedereen spreekt over de voordelen ervan, mensen zijn gelukkig, het is rustig en want in de rest van de wereld bestaat dit niet.

Maar er zijn kanttekeningen, en ik beperk mij tot de meest eenvoudige, het kost bakken met geld. De NL overheid kost jaarlijks 285 miljard. En aangezien de NL overheid geen geld heeft, moet iedereen belasting betalen en de overheid leent daarnaast ook nog eens. Het gevolg is dat 50 cent van iedere euro naar de staatskas moet, anders is het niet betaalbaar. Het lenen komt er nog bij, en het gevolg van lenen: een staatsschuld van 428 miljard. Deze schuld kan trouwens niet meer afgelost worden. Hoe weet ik dat: de overheid kan de begroting niet sluitend krijgen, dus een tekort, dus meer schuld.

Tevens moet je rekening houden dat de top van de zorgkosten en staatspensioen nog lang niet bereikt is. Wie gaat dit allemaal betalen, niet de overheid maar de belastingbetaler.

Aangezien 2% van de huishoudens meer verdient dan 100.000 euro per jaar, is het dus aan de 98% van de huishoudens die modaal of minder verdienen. En laat nu gebeuren dat deze grote groep het steeds moeilijker krijgt. Door overheidsbeleid heeft deze grote groep in het verleden verkeerde beslissingen genomen, en iets te vaak geluisterd naar de maakbaarheidsidioten. En nu krijgen zij de rekening gepresenteerd. Tja, dat krijgt je ervan als je niet nadenkt over je eigen toekomst, en je ervan uitgaat de overheid jouw toekomst regelt. Zolang burgers braaf stemmen op de tradionele partijen blijft alles bij hetzelfde.

De overheid is niet je redding of oplossing!
Ed
wij werden door de belastingdienst in 1 maand geconfronteerd met definitieve belastingaanslagen van 2009 en 2010 en terugvordering over die jaren van zorgtoeslag en kindgebonden budget, en omdat mijn echtgenote inmiddels voor 2013 een bijbaantje heeft gevonden een voorlopige aanslag van 950 euro en een voorlopige aanslag zorgtoeslag van 540 euro.

Over stapeling van aanslagen gesproken!

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dit probleem is simpel op te lossen via het omvormen van alle departementen tot één bestuursdienst voor het Rijk (ontschotting). Dan is men verplicht om samen te werken en is het gemakkelijker om te komen tot één invorderingssysteem voor de Overheid. Het bespaart bovendien héél geld bij de Overheid, wat burgers weer minder behoeven te betalen.
wesley
De overheid zijn de grootste criminelen. Ratten zijn het. Ophangen aan de hoogste boom die klanten
Ben Geusens / 100% Arbeidsongeschikt
Ik ben zelf het slachtoffer geworden door grote fouten bij de belastingdienst/toeslagen.

Ze hebben daar over de jaren 2011 + 2012 mijn jaarinkomen gehalveerd zonder dat er een geldige reden voor was.

Ook ben ik daar nooit van op de hoogte gesteld middels een brief of zo , ik kreeg in oktober 2012 gewoon de definitieve beschikking dat ik over 2011 even bijna €1000 moet terug betalen (2012 moet dit jaar nog komen). Ik heb meteen een klacht ingediend die bijna een half jaar in behandeling is geweest , men heeft op het einde toegegeven dat ze fouten hadden gemaakt maar dat dit niet meer te achterhalen was waar het nou precies is fout gegaan. En omdat ik toen geen financieel nadeel heb gehad moest ik genoegen nemen met een excuus. Maar dat ik nu op dit moment door deze fouten wel in de financiële problemen zit daar trekken ze zich niets van aan en kunnen ze niets aan doen zeggen ze dan ook nog alsof het de normaalste zaak van de wereld is wat gebeurd is.

Ik heb dan wel een regeling getroffen maar dan nog zijn dit extra kosten die ik niet kan dragen aangezien ik maar van een lage IVA uitkering moet rondkomen van een paar honderd euro omdat ik na 21 jaar in trouwe dienst gewerkt te hebben 100% arbeidsongeschikt verklaard ben.

Ik vraag me sowieso af waarom iemand die nog nooit gewerkt heeft (maar wel kan maar gewoon niet wild werken) en rond moet komen van een Wajong uitkering, een hogere uitkering en ieder jaar extra aanvullingen en kortingen krijgt dan iemand die na 21 jaar gewerkt te hebben arbeidsongeschikt raakt en van een lage IVA uitkering van een paar honderd euro moet rondkomen en geen recht heeft op aanvullingen ?

Wat is het verschil volgens onze regering vraag ik me af , normaal zou je toch zeggen dat het juist andersom zou moeten zijn.

Mijn inkomen gaat grotendeels op aan de vaste lasten en wat er nog over bleef was dan voor boodschappen maar nu dankzei de belastingdienst heb ik niets meer en moet ik bij de familie de hand ophouden . Ik zit nog zeker 2 a 3 jaar aan die regeling vast omdat de belastingdienst voet bij stuk houd en een klacht indienen bij bezwaarschriften tweede kamer heeft ook geen zin want dat heb ik geprobeerd maar die houden de belastingdienst de hand boven het hoofd en zeggen ook dat ik toen geen financieel nadeel heb gehad. Ook daar word niet gekeken naar de problemen die ik er nu wel door heb.



Ik ben gewoon bang dat ik binnenkort geen onderdak meer heb door toedoen van de overheid en onze regering.

Weet me gewoon geen raad meer.

Paul
Ze hebben het in Den Haag over een welvarend land, ik kan mijn vaste lasten bijna niet meer betalen en overweeg mijn ziektenkosten verzekering op te zeggen, betalen lukt bijna niet meer en helpen moeten ze je toch.

Ik werk vanaf mijn 16e ik ben nu bijna 59 en moet nog tot 67.5 werken, schandalig en 0 welvaart.

Dit land geeft alleen geld aan het buitenland en wij moeten maar zien, maar gewoon met 65 rugklachten mijn werkgever betaald me nog 2 jaar en dan nog een halfjaar uitkering en ik ga met 65 met pensioen.
Advertentie