Advertentie
sociaal / Nieuws

Ombudsman: Fraudewet onbedoeld te streng

'De vraag of mensen opzettelijk niet aan hun verplichtingen voldoen of dat er een andere reden voor is, speelt nauwelijks een rol', aldus waarnemend ombudsman Frank van Doorn

04 december 2014

Mensen die zich vergissen, per ongeluk of door overmacht een paar dagen te laat informatie doorgeven aan de gemeente, het UWV of de SVB, worden veel te hard gestraft. De Fraudewet, ontworpen om fraude in de sociale zekerheid tegen te gaan, pakt de goedwillende burger keihard aan en laat echte fraudeurs ongemoeid. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale ombudsman.

Boete 100 procent

Iemand met een uitkering die niet op tijd veranderingen in zijn situatie meldt, moet het geld dat hij te veel heeft gekregen terugbetalen. Daarbovenop komt nog eens een boete van 100 procent van datzelfde bedrag. ,,De vraag of mensen opzettelijk niet aan hun verplichtingen voldoen of dat er een andere reden voor is, speelt nauwelijks een rol'', aldus waarnemend ombudsman Frank van Doorn, die het boetesysteem disproportioneel noemt. ,,Zij worden beboet alsof zij fraudeerden. Voor deze mensen zijn deze boetes onbegrijpelijk.''
 
Pakkans niet groter 

De ombudsman pleit ervoor dat de boetes worden verlaagd naar maximaal 10 procent van het bedrag dat iemand moet terugstorten, als tenminste aannemelijk is dat iemand niet de opzet tot fraude had.

Tegelijk helpt de Fraudewet niet tegen mensen die wél echt frauderen met uitkeringen. De pakkans wordt er niet groter door, meent de ombudsman: ,,De Fraudewet richt zich op het uitdelen van hoge boetes en niet op het vergroten van de opsporingscapaciteit of op slimmere opsporingsmethoden''. Van Doorn bekeek vijfhonderd klachten van burgers die zich onterecht als crimineel behandeld voelen. ,,Mensen klagen niet over het terugbetalen van geld dat zij te veel hebben gekregen, maar wel over de boete die daarna nog volgt.''

Boeven vrijuit
In de Tweede Kamer hebben CDA en D66 al diverse keren kritiek geuit op de fraudewet, die volgens hen mensen straft als ze kleine vergissingen begaan, terwijl de 'echte boeven' vaak vrijuit gaan. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft vorige week beloofd te bekijken of het systeem moet worden aangepast. Volgens PvdA-Kamerlid John Kerstens, die eerder ook om veranderingen van de huidige wet heeft gevraagd, biedt het onderzoek van de ombudsman Asscher daarvoor nu handvatten.

Opschorten

Het UWV schort de boetes op die recent zijn opgelegd in afwachting van een beslissing van de minister van Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Ook worden er geen nieuwe boetes opgelegd, liet een woordvoerder van de uitkeringsinstantie weten. De beslissing volgt op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, die op 24 november besliste dat een boete die het UWV heeft opgelegd aan iemand die te laat veranderingen in zijn situatie had gemeld, veel te hoog was. Deze uitspraak vormt volgens de UWV-woordvoerder de aanleiding voor het opschorten van de boetes, en niet het rapport van de Nationale Ombudsman. 

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

aagje dalenberg / onderzoeker
Ik vind het prima wat jullie doen maar zoek de dingen op met incasso bedrijven want dit is crimuneele aanpak om de burger expres in de kosten te jaggen terwijl dit diefstal is dit moet anders de mensen betalen alleen betalen alleen de achter stand en geen incasso buros meer maak die wet soepel oja en nog even dit de ombudsman moet zich bezig houden met de burgers rechten en niet met practijken aan zelfverijking aan gas want dat is ook fraude geld voor woningbouw en verzekeringens bedrijven zal dit doorgeven aan brussel want het is te gek om los te lopen dat al deze instanties zich met gas verkoop bemoeien
Bert
Het kabinet geeft het UWV continu nieuwe regels en bezuinigd op het personeel dat het uit moet voeren. De werkvloer wordt zeer strak aan regels van de wet gehouden en niet aan de intentie. Managers scoren op uitstroom en bezuiniging. Personeel krijgt geen tijd voldoende om de regels te lezen, laat staan juist te interpreteren. Verkeerde informatie werd en wordt gegeven, zie ZZP problematiek van de laatste 10 jaar en het opgeven van gewerkte uren in de WW.

Verkeerde voorlichting gehad, dan heb je pech, er wordt keihard gehandhaafd.

Somd worden er door het personeel kreatieve oplossingen bedacht en wordt de wet volgens de intensie uitgevoerd en niet volgens de letter, maar deze mensen steken, uit rechtvaardigheid, hun hals in een strop en lopen risico ontslagen te worden door het management wat scoort op uitplaatsing en bezuiniging.

Het kabinet maakt regels voor anderen en uitzonderingen voor zichzelf. UWV regels moeten hard uitgevoert worden, maar als het kabinet een tijdsgrens zelf niet haalt, schuiven zij onbeperkt de tijdslimieten op. Zie je grenzen gesteld rondom de transitie.

Regels voor anderen en uitzonderingen voor jezelf is als een kuil graven voor een ander en er zelf invallen.
Mr R.M. Dalmijn
Geheel met Bert eens.



Men zou toch van de Wetgever mogen verwachten dat iets, in dit geval de Wet, deugt. Dat beide kamers niet de kwaliteit hebben zoiets kritisch te bezien baart mij zorgen. Eigenlijk zijn volksvertegenwoordigers verworden tot incompetente klevers die rijp, rot en groen over de heg donderen en daarmee anderen beschadigen en uitvoerders in een onmogelijke positie plaatsen.
Rommel
Deze Fraudewet is bedacht door Henk Kamp, in de tijd dat hij Minister van Sociale Zaken was. Kamp was ooit rechercheur bij de FIOD. En dat is te merken. Hij ziet in iedere burger een fraudeur en crimineel. Kamp is een gemankeerde liberaal, om het maar eens duidelijk te stellen.
T. ten Klooster
Het was ook wel erg kortzichtig van de politiek om deze wet zo aan te nemen. Dat deze ongewenste bijeffecten zich zouden voordoen was op voorhand al duidelijk, dat wist iedereen die deze wet moest uitvoeren.
erik / ambt.
"we gaan ze keihard aanpakken!" en dan krijg je dit soort wanproducten. Binnenkort mogen we weer stemmen trouwens.....
t. faber / gepensioneerd
Is het wel onbedoeld, zoals gesuggereerd wordt? Deze vraag komt onbedoeld bij mij op als ik kijk naar het rijtje van mantelzorgboete, (straf-)korting op de uitkering van voordeurdelende AOW-ers, voor de doelgroep onbetaalbaar gemaakte huurwoningen, een Jetta Klijnsma die met haar eeuwige blijde lach de voedselbanken staat aan te prijzen en ga zo maar door. Gaat het hier niet eerder om weloverwogen beleid van uitstekend betaalde en weldoorvoede machthebbers om hier in Nederland een kastemaatschappij van have's en havenots te introduceren dan wel te stimuleren?
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Zo zie je maar weer waar rechts-populisme er toe leidt, namelijk dat zwakkere groepen in onze samenleving met repressie en sancties te maken hebben, vooral ook wanneer vanaf 2015 strenge boetes in de WWB van kracht zijn. Volgens mij komt deze fraudewet uit de koker van de PVV en de VVD.



Het moge duidelijk zijn dat stemmen op rechts-populistische partijen als de PVV en de VVD alleen maar problemen met zich meebrengt.

Rommel
@M: voor deze fraudewet hebben niet alleen VVD en PVV gestemd. Maar ook uw eigen CDA plus CU en SGP, ja zelfs D66 en GroenLinks. Of zijn dat in uw ogen ook allemaal rechts-populistische partijen ?



U kunt zich beter eerst verdiepen in de parlementaire historie alvorens maar wat te roeptoeteren.
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
@Freek:

"@M: voor deze fraudewet hebben niet alleen VVD en PVV gestemd. Maar ook uw eigen CDA plus CU en SGP, ja zelfs D66 en GroenLinks. Of zijn dat in uw ogen ook allemaal rechts-populistische partijen ?"



D66 en het CDA hebben wel terechte kritiek op deze fraudewet, is ook in het artikel te lezen. Hoet komt wel degelijk uit de koker van de PVV en de VVD, rechts-populisme pur sang!
Advertentie