Advertentie
sociaal / Nieuws

Ombudsman: belangen burger uit oog verloren bij pgb

Bij alle veranderingen rond het persoonsgebonden budget zijn de belangen van de burgers ernstig uit het oog verloren. Dat zei Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

15 augustus 2015

Ingewikkeld
De ombudsman nam daar een klein voorschot op het onderzoek dat hij deed naar de grote problemen met het pgb waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen. 25 augustus verschijnt zijn rapport. Rode draad daarin is volgens Van Zutphen: er moet heel veel geleerd worden van hoe dit is verlopen. 'Er zijn hier ongelofelijk veel partijen bij betrokken. Het is zo ingewikkeld gemaakt dat het bijna niet meer is uit te voeren.' Dat er vlak voor de nieuwe opzet zou ingaan nog nieuwe regels bijkwamen, hielp ook niet. 'Je hoeft geen ombudsman te zijn om te snappen dat het hier is misgegaan'.

Enorme problemen

Sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) begin dit jaar verantwoordelijk werd voor de uitbetaling van pgb’s, zijn er enorme problemen. Zorgverleners krijgen geregeld te laat of helemaal niet uitbetaald. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Deze reactie van de Ombudsman is schromelijk overdreven. Dat er zaken fout gaan bij een dergelijk grote en ingewikkelde operatie is gewoon niet te voorkomen. Veel ellende had kunnen worden vermeden als meer met financiële voorschotten was gewerkt. Veel aanvragers zijn ook zelf in de fout gegaan en kunnen dat vervolgens niet aan uitvoerende instanties verwijten.

Aan het vorige fraudegevoelige systeem kleefden echter nog veel meer fouten en problemen. Gek dat we daar niemand meer over horen.
Jan
Dit kabinet verliest sowieso bij alles de belangen van de burgers uit het oog. We willen nieuwe verkiezingen!
Hans Lindeboom / oud-raadslid
De zin ''je hoeft geen ombudsman te zijn om te snappen dat het hier is misgegaan'' zegt in feite alles en zet de verantwoordelijke politieke ambtsdragers, maar ook degenen die geacht werden te moeten controleren, op de juiste plaats. Die van politiek dilettanten. Geen wonder dat de kloof tussen bestuur en burger steeds groter wordt. .Ben heel benieuwd naar het definitieve rapport.
Advertentie