Advertentie
sociaal / Nieuws

'Nu Niet Zwanger' voorkomt leed en bespaart geld

Het voorkomen van een onbedoelde zwangerschap voorkomt leed en behoorlijk wat zorg- en ondersteuningskosten. Dat blijkt uit een maatschappelijk kosten baten analyse (mkba) van het programma Nu Niet Zwanger die in opdracht van de VNG is uitgevoerd.

20 oktober 2020
sociaal-werk-gezin-jeugdhulp-jeugdzorg-bescherming.jpg

Naast het voorkomen van leed bij kwetsbare mensen, scheelt het voorkomen van een onbedoelde zwangerschap behoorlijk wat zorg- en ondersteuningskosten. Dat blijkt uit een maatschappelijk kosten baten analyse (mkba) van het programma Nu Niet Zwanger die in opdracht van de VNG is uitgevoerd. 

Psychiatrische problematiek

Nu Niet Zwanger (NNZ) is een preventief programma dat kwetsbare mensen ondersteunt bij het maken van een bewuste keuze als het gaat om hun kinderwens. Deelnemers worden op maat begeleid zodat zij zelf het moment bepalen wanneer zij een kind krijgen en niet onbedoeld zwanger raken. Gemeenten kunnen deelnemen aan het programma, dat is gericht op het voorkomen van leed bij een onbedoelde zwangerschap bij kwetsbare personen. Het gaat vaak om mensen die kampen met verslaving, ernstige psychiatrische problematiek of een verstandelijke beperking.

 

Niet monetariseren

‘Door vanuit professionaliteit het gesprek over een kinderwens, seksualiteit en anticonceptie aan te gaan kan veel menselijk leed worden voorkomen. We zien landelijk dat dit bij maar liefst tachtig procent van de vrouwen en mannen waarmee dit gesprek gevoerd wordt, leidt tot het maken van een keuze tot uitstel van het krijgen van een kind.’ Dit schrijft Marcelle Hendrickx, wethouder jeugd in Tilburg en voorzitter van de landelijke stuurgroep Nu Niet Zwanger in het voorwoord van het onderzoeksrapport ‘Nu niet zwanger. Onderzoek naar de maatschappelijke effecten en kosten van ongewenste zwangerschap’. Het onderzoek is uitgevoerd door Society Impact. ‘Naast het menselijke leed wat voorkomen wordt door een vrijere keuze, betekent dit natuurlijk ook iets voor zorg- en ondersteuningskosten’, aldus Hendrickx. ‘Deze studie is niet bedoeld om menselijke verhoudingen te monetariseren, maar vooral als instrument om het gesprek met elkaar aan te gaan.’

 

Structurele financiering

Het programma NNZ is in 2014 gestart als pilot in de regio Tilburg. Verschillende gemeenten voeren NNZ inmiddels uit, andere gemeenten overwegen dit. De uitvoering en/of tijdelijke projectleiding van het programma is meestal in handen van een GGD. Tot april zijn met zo’n 5.500 mannen en/of vrouwen gesprekken gevoerd. In de praktijk blijken gemeenten aan te hikken tegen de kosten die ermee gepaard gaan. De opstartkosten zijn lastig te financieren en als het programma eenmaal is opgestart, is het vaak moeilijk om structurele financiering te regelen.

 

Gedragsverandering

De kosten per deelnemer aan het programma zijn minimaal 322 euro en maximaal 805 euro, mede afhankelijk van het percentage mensen dat hun gedrag verandert. Als tachtig procent van de deelnemers hun gedrag verandert, zijn de kosten per deelnemer 403 euro. Het programmabureau NNZ schat in dat zo’n tachtig procent van de deelnemers hun gedrag verandert.

 

Opvoedingsondersteuning

De maatschappelijke baten zijn de vermeden maatschappelijke kosten. Die zijn divers. Als een kwetsbare vrouw beslist om de zwangerschap te voldragen en het kind wordt geboren, zijn er verschillende interventies mogelijk. Die zijn afhankelijk van de veiligheid die de aanstaande moeder en haar gezin aan het pasgeboren kind kan geven en de mate van zelfstandigheid van de moeder en haar gezin. Er kan worden gedacht aan opvoedingsondersteuning, maar soms is ook beschermd wonen nodig. En als een rechter bepaalt dat een moeder niet zelf voor de pasgeborene kan zorgen, dan wordt de baby in een pleeggezin geplaatst.

 

Meer baten dan kosten

Als al deze situaties kunnen worden voorkomen, scheelt dat veel geld. Als een onbedoelde zwangerschap kan worden voorkomen bij een vrouw die niet voor haar kind naar zorgen, en waarbij het kind in een pleeggezin moet worden ondergebracht, zijn de baten ruim 17.000 euro. Die baten zijn ruim 52.000 euro als een onbedoelde en ongeplande zwangerschap kan worden voorkomen bij een vrouw die alleen in een begeleid-woneninstelling haar kind kan opvoeden. ‘De conclusie van de MKBA is dan ook dat het programma NNZ meer maatschappelijke baten opbrengt dan het kost’, stellen de onderzoekers. ‘

 

Afbeelding

 Bron: Rapport Society Impact ‘Nu niet zwanger. Onderzoek naar de maatschappelijke effecten en kosten van ongewenste zwangerschap’

 

In onderstaande tabel staan de maatschappelijke baten gesorteerd naar de beleidskolom die dat deel van de kosten financiert.

 

Afbeelding

 

Bron: Rapport Society Impact ‘Nu niet zwanger. Onderzoek naar de maatschappelijke effecten en kosten van ongewenste zwangerschap’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

anoniem
Ik reageer even Joost, die ambtenaar is en dat psychiatrische ziekten en verstandelijke beperkingen en verslavingen in de genen zitten en dat mensen daarom nooit nakomelingen mogen krijgen. Ik weet niet waar u uw opleiding heeft gedaan, maar het is hoog tijd dat u echt in de schoolbanken teruggaat, andere opleidingen erbij gaat volgen, met goede mensen gaat praten want u bespreekt hier echt totale nonsens. Als dit het gangbare gedachtengoed is en niveau onder ambtenaren, dan zijn we ver van huis. Ik wens u veel succes. En hoop dat als u nageslacht krijgt dat er onverhoopt bij de celdeling in een zwangerschap niks mis gaat en er niet toevallig iets mis gaat. Dat kan namelijk. Of zuurstoftekort optreedt, waardoor moeilijk gedrag, autisme met normaal iq bij een kind of jusit wel een verstandelijke beperking bij een kind optreedt. Het is bekend dat een brein van een kind anders ontwikkeld onder invloed van stress, armoede, geweld en trauma. Maar dat dit door geschikte behandeling van ouders en kind adequaat veranderd. Zelfs als de ouder volwassen is, kan daarna de nieuwe generatie het veel beter doen dan die daarvoor. Misschien door uw hoogmoedige houding en niet empatisch gevoel, moeten wij ons ernstig zorgen maken over of u wel in staat bent om in te zoomen op wat een kind nodig heeft. Zich in te leven. Kan ook. Een kind is een uniek persoon en elk kind heeft weer een andere benadering nodig. Dus, voordat u nog een keer zulke boude uitspraken doet; Denk na! En biedt eerst eens gedegen hulp zodat mensen uit de shit komen, in plaats van ze erin te helpen. Hitler was blij geweest met zo'n type als u. Fijne dag verder.
Bernard
Met kwetsbare mensen ondersteunen in hun keuze omtrent kinderwens is niets mis mee. Wat Joost schrijft klopt echt niet; de overheid moet heel voorzichtig zijn met het ingrijpen in het leven van de burger. Met de corona maatregelen wordt al veel te veel ingegrepen in het leven van mensen. Het plaatje van een rechtsstaat en democratie en de vrijheid en integriteit van mensen staat op het spel. Een burger heeft rechten en verplichtingen. Natuurlijk zijn er hardnekkige overlastplegers; mensen met een laag iq en verslavingsproblematiek en psychische klachten. Maar dit zijn ook mensen met rechten en plichten. Hulp en ondersteuning moet voor dwang en repressie gaan. Anoniem heeft zeker een punt.
Zandkruuer
@Anoniem: Autisme ontstaat niet door zuurstoftekort maar zit in de genen. Wat wel kan gebeuren is dat kinderen met autisme of een vg een moeilijke bevalling hebben waardoor zuurstoftekort een gevolg is. (Zie het boek 'Wij zijn ons brein' van Dick Swaab) Beperkingen zitten vaak in de genen en derig jjaar geleden was het een groot taboe om dat te zeggen. Maar ik sta niet alleen, zie artikel: Expertgroep: ‘Geef vrouwen die ongeschikt zijn als moeder gedwongen anticonceptie’ https://www.destentor.nl/politiek/expertgroep-ge …



En 'Waarom Monica haar 17-jarige dochter liet steriliseren: ‘Een verdrietige dag, maar een goed besluit’ https://www.destentor.nl/deventer/waarom-monica- …
Zandkruuer
'zodat zij zelf het moment bepalen wanneer zij een kind krijgen ...' Nee, nooit! Het is beter als kwetsbare mensen NOOIT nakomelingen krijgen. Kijk eens naar hun ouders, hadden die 20-25 jaar geleden geen problemen toen de doelgroep werd geboren? Veertig jaar geleden mocht je niet zeggen dat mensen met een verslaving, psychiatrische problematiek of een verstandelijke beperking andere hersenen hadden. (Zie de affaire rond Wouter Buikhuisen die in 2010 eerherstel kreeg na in de jaren '70 door een verknipte Hugo Brandt Corstius werd neergesabeld.) Maar het doorgeven van problemen komt niet door opvoeding, de buurt of andere culturele oorzaken: Het zit in de genen! De problemen die je niet wil voorkomen krijg je over 25 jaar weer dubbel en dwars terug!
Advertentie