Advertentie
sociaal / Nieuws

Normtijden huishoudelijke hulp deugdelijk

De normtijden voor huishoudelijke hulp van KPMG zijn onafhankelijk en deugdelijk tot stand gekomen en bruikbaar voor andere gemeenten. Zij moeten dan wel dezelfde (beleids)uitgangspunten hanteren als waarop het KPMG-onderzoek is gebaseerd. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) maandag geoordeeld.

10 december 2018

De normtijden voor huishoudelijke hulp van KPMG zijn onafhankelijk en deugdelijk tot stand gekomen. Gemeenten mogen die normtijden gebruiken, mits dezelfde (beleids)uitgangspunten worden gehanteerd als waarop het KPMG-onderzoek is gebaseerd. Nijkerk en Bodegraven-Reeuwijk zijn daarmee de mist in gegaan. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) maandag geoordeeld.

Beleidskeuzes

Beide gemeenten hebben zich gebaseerd op de normtijden van KPMG Plexis/Bureau HHM (voor Utrecht ontwikkeld), maar hebben andere beleidskeuzes gemaakt. Zo omvat het licht huishoudelijke werk in het Nijkerk ook opruimen en afwassen. De normtijden voor licht en zwaar huishoudelijk werk in Nijkerk kunnen daarom niet worden gebaseerd op het KPMG-onderzoek, zo oordeelt de CRvB. Nijkerk mocht kortom die normtijden niet gebruiken bij de vaststelling van het aantal uren huishoudelijke hulp per week.

Omvang woning

Ook in Bodegraven-Reeuwijk kunnen de normtijden voor licht en zwaar huishoudelijk werk niet worden gebaseerd op het KPMG-onderzoek, zo heeft de CRvB geoordeeld. De gemeente heeft belangrijke uitgangspunten van het KPMG-onderzoek losgelaten. Zo wordt door Bodegraven-Reeuwijk de omvang van de woning in de normering betrokken. Net zoals in Nijkerk heeft Bodegraven-Reeuwijk daarmee ten onrechte de ‘KPMG-normtijden’ gebruikt bij de vaststelling van het aantal uren huishoudelijke hulp. Beide gemeenten moeten de inwoners nu een hoger aantal uur huishoudelijke hulp geven; het aantal uur dat zij ontvingen voor dat de gemeenten hun beleid aanpasten.


Onzekerheid

Bij gemeenten leefde onzekerheid over de onafhankelijkheid en deugdelijkheid van de normtijden, en daarmee de bruikbaarheid van het 'KPMG-protocol' voor andere gemeenten. Die onzekerheid was ontstaan nadat rechters wisselend oordeelden over die deugdelijkheid van die normtijden. In zeven rechtszaken oordeelde de rechter dat het onderzoek deugdelijk en objectief is. In twee rechtszaken (tegen de gemeente Nijkerk) bestempelde de rechter het onderzoek als niet deugdelijk. Die onzekerheid is nu door de CRvB wegenomen: het onderzoek is onafhankelijk en deugdelijk.

Maatwerk

Het onderzoek is gedaan door een onafhankelijke partij, die geen belang had bij de uitkomst van het onderzoek, zo stelt de CRvB. Daarnaast is bij het onderzoek een expertgroep voor schoonmaak en hygiëne betrokken. Ook is door metingen vastgesteld hoe lang bepaalde schoonmaakwerkzaamheden in de praktijk duren. Tot slot zijn cliënten over de schoonmaakactiviteiten geïnterviewd. Wel is duidelijk geworden dat altijd maatwerk moet worden geboden. Simpelweg naar believen knippen en plakken en er een eigen gemeentelijk sausje overheen gieten, is niet bij.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie