of 63966 LinkedIn

Nog steeds voorrang voor statushouders bij woning

Gemeenten maken bijna geen gebruik van de mogelijkheid om statushouders te schrappen als groep die voorrang heeft op sociale huurwoningen, blijkt uit een brief van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) aan de Tweede Kamer.

Gemeenten maken bijna geen gebruik van de mogelijkheid om statushouders te schrappen als groep die voorrang heeft op sociale huurwoningen, blijkt uit een brief van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) aan de Tweede Kamer.

Moeilijk verteerbaar

Toenmalig minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) maakte op aandringen van zijn eigen partij mogelijk dat gemeenten die met urgentiecategorieën voor sociale huur werken, statushouders uit die groep konden schrappen. Aanleiding voor die wetswijziging was dat de voorrang voor statushouders bij sociale huur voor veel woningzoekenden op de wachtlijsten moeilijk verteerbaar was.  

 

Prestatieafspraken

Uit onderzoek door RIGO Research en Advies BV blijkt dat van de 176 gemeenten met een huisvestingsverordening met daarin een urgentieregeling er 174 nog altijd voorrang geven aan statushouders. Van die 76 gemeenten besloot alleen de gemeente Alkmaar om vluchtelingen met een verblijfsvergunning niet langer voorrang te geven op een sociale huurwoning. In plaats daarvan stellen woningcorporaties in Alkmaar woningen ter beschikking aan statushouders op basis van prestatieafspraken met de gemeente. Vier gemeenten zijn volgens Ollongren van plan om statushouders als afzonderlijke urgentiecategorie te schrappen.

 

Voorrang verplicht

Gemeenten zijn alleen nog wettelijk verplicht om voorrang te geven aan mantelzorgers en mantelzorgontvangers en aan slachtoffers van huiselijk geweld die in maatschappelijke opvanginstellingen verblijven.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans de Graaf (Gemeenteraadslid en oud-wethouder) op
Gewoon netjes op je beurt wachtenvoor een huurwoning lijkt me wel zo eerlijk en voor al die tandartsen, apothekers en architecten moet het toch niet zo moeilijk zijn om gewoon een huis te kopen.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Dit discriminerende voorrangsbeleid bestaat al 36 jaar en al die tijd is er niets aan gedaan door wegkijkende politici, zelfs gaat dit weg kijken onverminderd door, terwijl dit nadrukkelijk ontraden wordt door de Haagse subsidieverstrekker. Het wordt dan ook tijd dat Den Haag gaat korten op de Algemene uitkeringen uit het gemeentefonds, zodra blijkt dat deze gemeenten niet mee gaan werken.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Wonen is in Nederland voor veel mensen onbetaalbaar geworden. Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning maar te weinig om een huis te kopen of particulier te huren.
Door Johannes (ambtenaar) op
Net als ieder ander gewoon wachten tot dat je aan de beurt bent. Dus schrappen die voorrangsregels.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Positieve discriminatie van de ene groep (migranten) veroorzaakt automatisch negatieve discriminatie van de andere groep (autochtonen). Dus dat veroorzaakt direct een nieuw probleem. Een probleem wat in vrijwel alle gemeenten ontstaat door wegkijkende politici.