of 64120 LinkedIn

Nog geen grote ongelukken

Sandra Olsthoorn Reageer
De gevolgen van de AWBZbezuiniging lijken vooralsnog mee te vallen. Er zijn veel zorgen over de langere termijn, maar nu zijn er weinig tot geen schrijnende gevallen bekend.

Dat blijkt uit de QuickScan van het Expertisecentrum Mantelzorg. Het expertisecentrum ondervroeg een aantal MEE’s, gemeenten, zorgorganisaties, vrijwilligersorganisaties, het CIZ en de VNG over de gevolgen van de bezuiniging. Zowel bij de gemeenten als de MEE’s is het rustig. Mensen die zorg kwijtraken melden zich in ieder geval niet daar.

 

Hoewel de resultaten niet representatief zijn, komen er wel een paar duidelijke signalen uit het onderzoek, zegt Trudy Schreuder Goedheijt, coördinator bij het Expertisecentrum Mantelzorg. ‘Instellingen zijn geneigd indicatieadviezen aan te passen waardoor iemand toch nog voor AWBZ in aanmerking komt. Een ziektebeeld wordt net iets anders voorgesteld, om maar te voorkomen dat iemand helemaal zonder zorg komt zitten. Ook wordt specialistische thuiszorg vaker ingezet.’

 

Dementie

 

Het onzichtbaar blijven van overbelaste mantelzorgers wordt door de ondervraagden gezien als grootste risico. Bijvoorbeeld bij de verzorgers van mensen met beginnende dementie, die nu geen begeleiding meer krijgen. Het gevaar is dat die te lang doorgaan met alleen zorgen en geen hulp inschakelen.

 

Schreuder Goedheijt. ‘Juist in de beginfase is veel onduidelijkheid over de ziekte en zorg over dementie. Dan is begeleiding nodig om mantelzorgers te helpen de weg naar de zorg te vinden en antwoord te geven op de vragen die leven.’ Maar de ondervraagden zien ook kansen. Bijvoorbeeld om de samenwerking tussen de formele zorg en mantelzorgers beter op elkaar af te stemmen en voor organisaties om naar creatieve oplossingen te zoeken.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.