Advertentie
sociaal / Nieuws

NJi: Gemeenten, zorg voor overzichtelijke website

Gemeenten moeten zorgen voor een overzichtelijke website waar alle informatie over het sociaal domein bij elkaar staat. Daarvoor pleit het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) op zijn speciale coronawebsite.

11 april 2020
jeugdhulp
Shutterstock

Gemeenten moeten zorgen voor een overzichtelijke website waar alle informatie over het sociaal domein in relatie tot het coronavirus bij elkaar staat. Dat adviseert het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) op zijn speciale coronawebsite. Gemeenten en wijkteammedewerkers die op zoek zijn naar een goede aanpak voor pak ‘m beet noodopvang, een brief naar zorgaanbieders of hulp aan een gezin waar de spanningen oplopen, kunnen terecht op die speciale site.

Niemand in de kou

‘Veel ouders en hun kinderen maken zich zorgen’, verduidelijkt het NJi zijn pleidooi voor een overzichtelijke website. Een website met goede informatie helpt. ‘Een aantal gemeenten doet dit in samenwerking met hun welzijnsorganisaties, wijkteams en jongerenorganisaties. Sommige hebben daarbij ook een speciaal telefoonnummer. Zo wordt de dienstverlening ook in tijden van quarantaine en sociale isolatie voortgezet en komt niemand in de kou te staan.’ Via de NJi-site wordt naar concrete praktijkvoorbeelden gelinkt.

Kwetsbare positie

Het NJi zet tevens op een rijtje wat de rol van gemeenten is bij de ondersteuning van kinderen in een kwetsbare positie. Vanuit initiatieven van gemeenten voor noodopvang heeft het NJi vijf tips gedestilleerd, zoals het zoeken van nauwe samenwerking met maatschappelijke partners als onderwijs en kinderopvangorganisaties, gastouders en jeugdhulpaanbieders. Ook hierbij staan links naar voorbeelden uit de praktijk van gemeenten en regio’s.

Zorgcontinuïteit

Rondom financiële steun worden praktijkvoorbeelden op een rijtje gezet over hoe gemeenten kunnen omgaan met afspraken en contracten met maatschappelijke partners in het sociaal domein, als de ondersteuning niet volgens afspraak kan worden geboden. Zo is er een brief te vinden van de gemeente Amsterdam. ‘Amsterdam blijft de aanbieders in het sociaal domein betalen (…), ook als er een andere of beperkte prestatie kan worden geleverd. Hetzelfde uitgangspunt geldt voor subsidies die de gemeente verstrekt in het sociaal domein: andere of beperkte prestatie als gevolg van de crisis leidt niet tot lagere bevoorschotting van de subsidie. De gemeente Amsterdam past deze beleidslijn tot nader order toe. Het betreft hier niet een maatregel die de huidige overeenkomsten of subsidieafspraken opzijzet, maar een tijdelijke verlichting ten behoeve van zorgcontinuïteit’, schrijft de gemeente. Amsterdam onderschrijft daarmee de beleidslijn van de VNG, die gemeenten vorige maand heeft opgeroepen zorgaanbieders met wie ze een contract hebben, te blijven betalen. Ook het rijk hamert daarop.

 

Informatievoorziening

Het NJi coördineert de informatievoorziening over de gevolgen van de coronacrisis voor het jeugdveld. Dat gebeurt op verzoek van het ministerie van VWS. Het NJi werkt daarbij nauw samen met onder andere de jeugdgezondheidszorg, de jeugdzorg, de jeugd-ggz, de VNG, het onderwijs, de kinderopvang en cliëntenorganisaties en beroepsverenigingen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie