Advertentie
sociaal / Nieuws

Nijmegen voert minimumloon-motie niet uit

Net als veertien andere gemeenten, heeft Nijmegen zich achter de campagne van vakbond FNV voor een minimumloon van 14 euro per uur geschaard. Maar anders dan de andere veertien, wilde de Nijmeegse gemeenteraad verder gaan dan lobbyen bij het rijk.

03 december 2020
Nijmegen-pano.jpg

De Nijmeegse gemeenteraad wil dat de gemeente alle medewerkers minstens 14 euro per uur betaalt om zo het goede voorbeeld te geven in de lobby voor een hoger minimumloon. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Goede voorbeeld
Net als veertien andere gemeenten, heeft Nijmegen zich achter de campagne van vakbond FNV voor een minimumloon van 14 euro per uur geschaard. Maar anders dan de andere veertien, wilde de Nijmeegse gemeenteraad verder gaan dan lobbyen bij het rijk. De raad nam een motie aan waarin het college werd verzocht om alvast het goede voorbeeld te geven door alle medewerkers van de gemeente minimaal 14 euro te betalen. Het zou om 19 medewerkers gaan die minder dan dat bedrag verdienen.

Verstoring

Het college meent het verzoek echter niet uit te kunnen voeren, 'omdat het verhogen van het minimumloon naar 14 euro per uur een landelijke aangelegenheid is tussen het rijk en de onderhandelende partijen. Mochten wij zelf voor de gemeente Nijmegen bepaalde functies hoger gaan inschalen, dan leidt dat tot verstoring van het gehele loongebouw.'

Goed werkgeverschap
De FNV reageerde met een kritische brief aan het college. Daarin schrijft de vakbond: 'De gemeente bepaalt zelf in welke periodiek de medewerkers zitten, waarbij dus niks aan de loonschalen veranderd hoeft te worden. Het kan niet zo zijn dat een democratisch besluit zomaar om zeep geholpen wordt zonder een uiterste inspanning om dit mogelijk te maken. U gaat hier dus wel degelijk over, het gaat over goed werkgeverschap van de gemeente en het zorgen voor uw medewerkers.' De gemeente laat weten bezig te zijn met het beantwoorden van de brief.

Koopkracht
Volgens de FNV moet het minimumloon omhoog omdat de koopkracht van mensen met een minimumloon sinds de jaren tachtig met zo’n 20 procent is achteruitgegaan. 'In 1990 was het minimumloon 60 procent van het mediaanloon en in 2015 was dat nog maar 47 procent', aldus woordvoerder Yvette de Vries. Er zijn in Nederland ongeveer 2 miljoen werkenden die minder verdienen dan 14 euro bruto per uur.

Cao-onderhandelingen
'Op dit moment lopen de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het gemeentepersoneel. Dit is dé kans om met FNV afspraken te maken voor een minimale beloning van 14 euro bruto per uur voor eigen en ingehuurd personeel', zegt Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator bij de FNV. 'Daarmee wordt in één klap een goed inkomen gegeven voor de vitale beroepen zoals de boa's, GGD -medewerkers,  schoonmakers, vuilnisverwerkers en receptionisten.'

Wetsvoorstel
Het Centraal Planbureau (CBP) meldde eerder dit jaar dat een verhoging van het minimumloon een kleiner effect heeft op de werkgelegenheid dan eerder gedacht. De PvdA, GroenLinks en de SP hebben in hun partijprogramma's voor de verkiezingen van 2021 al aangekondigd achter een minimumloon van 14 euro te staan. De VVD en D66 willen het minimumloon ook verhogen, maar streven niet naar 14 euro. SP-Kamerlid Jasper van Dijk diende onlangs een wetsvoorstel in dat ervoor moet zorgen dat het minimumloon jaarlijks met 5 procent wordt verhoogd totdat het 60 procent van het gemiddelde loon bedraagt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie