of 59082 LinkedIn

Nijmegen filmt illegale woonwagenbewoners

De gemeente Nijmegen heeft een particulier recherchebureau ingehuurd om met camera's vast te kunnen stellen of woonwagens illegaal werden bewoond.

Een particulier recherchebureau heeft voor de gemeente Nijmegen opnamen gemaakt van mensen die illegaal in woonwagens wonen.

Huurkwestie
Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat de gemeente het bureau heeft ingehuurd, maar benadrukt dat niet het hele woonwagenkamp is gefilmd. ‘Dat is niet aan de orde. Het gaat allemaal om een herstructurering van het woonwagencentrum in het kader van de brandveiligheid. Bij 80 woonwagens was er niets aan de hand, bij vier woonwagens hadden we twijfel of die rechtmatig werden bewoond.’ De politie had dat ook kunnen onderzoeken, aldus de woordvoerder. ‘Maar die gaan over het strafrecht.  Dit is een huurkwestie.’

Camera’s toelaatbaar
De gemeente liet, als verhuurder van alle standplaatsen, een particulier recherchebureau onderzoek doen. Dat bureau stelde met camera’s vast dat de woningen inderdaad illegaal werden bewoond. Waar de camera’s hingen of hoe het bureau daarmee precies te werk ging, weet de gemeentewoordvoerder niet. ‘Dat hoort bij de methodes van het bureau.’ Wel zijn hierna rechtszaken tegen de gemeente aangespannen. ‘Het gebruik van de camera’s is door de rechter als bewijs toegestaan’, benadrukt de woordvoerder. ‘In ieder geval vond die het in twee gevallen toelaatbaar. Of de beelden ook vertoond zijn in de rechtszaal weet ik niet.’

Hoger beroep
In de twee zaken waar het is toegestaan is van een plek inmiddels de huur opgezegd en de standplaats opgeheven. ‘Bij de tweede zaak was sprake van inwoning. Deze persoon bieden we dus ook geen nieuwe plek aan.’ In de andere twee gevallen is de gemeente in hoger beroep gegaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jakov op
Het gaat over een woonwagenkamp. Verder op in de tekst staat: "Dat bureau stelde met camera’s vast dat de woningen inderdaad illegaal werden bewoond".

Vraag: zijn de woningen ook illegaal?
Door evert (eerzaam burger) op
Gelukkig hebben ze niet het hele woonwagenkamp gefilmd. In het kader van de privacy zou dit toch vreselijk zijn. Heerlijk politiek correct.