of 59854 LinkedIn

Nijmeegse jongeren moeten gaan werken voor uitkering

Als het aan de nieuwe Nijmeegse coalitie van Groenlinks, D66 en SP ligt, gaan jongeren met een bijstandsuitkering daar binnenkort een tegenprestatie leveren, blijkt uit het coalitieakkoord.

Als het aan de nieuwe Nijmeegse coalitie van GroenLinks, D66 en SP ligt, gaan jongeren met een bijstandsuitkering daar binnenkort een tegenprestatie leveren, blijkt uit het coalitieakkoord.

Activering

Hoewel Renske Helmer (beoogd wethouder werk en inkomen, nu nog wethouder onderwijs, SP) tegenover De Gelderlander het beladen woord ‘tegenprestatie’ in de mond neemt, ligt volgens haar de nadruk bij de maatregel op het activeren van de doelgroep. ‘We vinden het van belang extra in te zetten op het stimuleren en activeren van jongeren in de bijstand, opdat zij een opleiding kunnen gaan volgen of aan het werk kunnen gaan’, staat in het coalitieakkoord. ‘In het kader van activering kan van jongeren om een tegenprestatie worden gevraagd, met als uitgangspunt redelijkheid en een respectvolle behandeling van mensen.’

 

Langdurige bijstand voorkomen

De nieuwe aanpak is volgens Helmer nodig om te voorkomen dat jongeren langdurig in de bijstand blijven waardoor de kans op uitstroom afneemt. Helmer was vanwege reces niet bereikbaar voor verdere vragen over het voornemen van de nieuwe Nijmeegse coalitie. Ook een woordvoerder kon nog geen vragen beantwoorden over de redenen voor de plannen. Nijmegen kampt al enkele jaren met forse tekorten op het bijstandsbudget.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
aar verdringt dit niet mensen van de arbeidsmarkt en creëert het niet zo weer nieuwe bijstandstrekkers? Bedenk maar eens werk dat niet ook betaald kan gebeuren. Blijft alleen vrijwilligerswerk over. Maar ben je als hulpbehoevende blij met een vrijwilliger die dat gedwongen moet zijn?
Door Ria Huisman (directeur) op
Dan zou ik eerst maar de regelingen aanpassen waar Een bijstandsgerechtigde nu recht op heeft.
Ook werkgevers moeten via het AWF fonds een compensatie ontvangen als ze deze burgers begeleiden.
Werken moet lonen, vaak leg je er nu geld bij.
Regelingen herzien is startpunt.
Door Jeroen op
@Barend als je de ware betekenis van bepaalde woorden (in dit geval hypocriet) niet begrijpt dan kun je ze beter ook niet gebruiken, blijft echter wel mooi om te zien dat men zelfs bij de SP uiteindelijk "het licht ziet" maar ja "beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald".
Door Barend op
Kijk eens aan. Jarenlang was links, met name GroenLinks en SP, tegen het vragen van een tegenprestatie voor ontvangers van een uitkering. Maar in het meest linkse college van Nederland, in Nijmegen dus, gaan GroenLinks en SP juist deze maatregel inzetten. Zoals altijd al staat links gelijk aan hypocriet.