Advertentie
sociaal / Nieuws

'Nieuwe verdeelmodellen trager invoeren'

De gemeenten waarschuwen dat wanneer deze budgetkortingen onverkort van kracht blijven het de komende jaren vreselijk mis dreigt te gaan bij de uitvoering van de taken op het gebied van de Wmo en de Jeugdhulp.

12 november 2015

Het kabinet moet de nieuwe verdeelmodellen voor Wmo en Jeugdhulp minder snel ingevoerd dan gepland en de effecten van invoering zorgvuldig monitoren. Dat schrijven de Stuurgroep Nadeelgemeenten in een brief aan de leden van de vaste commissies voor VWS en SZW.

Vreselijk mis
Twintig gemeenten, onder aanvoering van Lelystad, willen met de brief aandacht voor de effecten van de introductie van deze objectieve verdeelmodellen. De gemeenten waarschuwen dat wanneer deze budgetkortingen onverkort van kracht blijven het de komende jaren vreselijk mis dreigt te gaan bij de uitvoering van de taken op het gebied van de Wmo en de Jeugdhulp. Het is niet voor het eerst dat gemeenten aandacht vragen voor de problemen die kunnen ontstaan met een andere verdeling van de budgetten.


Onverklaarbare effecten
Het grootste knelpunt zit ‘m volgens de gemeenten in de herverdeling voor 2016. Met het nieuwe verdeelmodel worden verschillende gemeenten geconfronteerd met forse nadelige en volgens hen onverklaarbare herverdeeleffecten. In sommige gevallen loopt de aanvullende budgetkorting op tot meer dan 30 procent. ‘Alles bij elkaar resulteren deze ontwikkelingen zeker voor onze groep gemeenten in een volstrekt onverantwoord bezuinigingstempo en dreigt disbalans in de financiële huishouding van onze gemeenten’, aldus de gemeenten in de brief.

 

Lange wachtlijsten
Ze vrezen onverantwoorde druk bij instellingen en professionals. De minimale kwaliteitseisen zullen dan niet meer gerealiseerd kunnen worden, aldus wethouder Jop Fackeldey van de gemeente Lelystad, woordvoerder van de 20 gemeenten. Ook voorspelt hij lange wachtlijsten en kwetsbare inwoners die tussen wal en schip dreigen te komen. Voor de effecten van deze nieuwe budgetkortingen zou u de verantwoordelijkheid niet moeten willen nemen.’Wij kunnen hem niet nemen’, aldus Fackeldey.

 

Vertragen
De gemeenten vragen de Kamerleden er bij de minister op aan te dringen dat de invoering van de nieuwe verdeelmodellen vertraagd wordt en dat de effecten zorgvuldig gemonitord worden. Ook willen ze dat de minister samen met de gemeenten de modellen bijstelt op basis van de praktijkervaringen van dit jaar. Naast Lelystad hebben ook Assen, Oosterhout, Zeist, Smallingerland, Roermond, Den Helder, Veenendaal, Bergen op Zoom, Roosendaal, Almelo, Hoogeveen, Kampen, Middelburg, Sudwest Fryslan en Barneveld de brief ondertekend. 11 andere gemeenten steunen de oproep.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie