of 59082 LinkedIn

Net sluit rond ‘spookburger’

Door koppeling van bestanden tussen verschillende instanties moet het net sluiten rond de ´spookburgers´, waarover vooral Amsterdam vorig jaar aan de bel heeft getrokken. De Krom werkt al een tijd aan betere koppeling van bestanden om bijstandsfraude tegen te gaan.
2 reacties

Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) opent de jacht op 'spookburgers' die ten onrechte bijstand hebben ontvangen en zich verborgen proberen te houden door stiekem naar een andere gemeente te verhuizen.

Bijstandfraudeurs

De Krom heeft dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven dat hij een proef is begonnen om deze vluchtende bijstandsfraudeurs beter op te sporen.

‘Spookburger’
Door koppeling van bestanden tussen verschillende instanties moet het net sluiten rond de ´spookburgers´, waarover vooral Amsterdam vorig jaar aan de bel heeft getrokken. De Krom werkt al een tijd aan betere koppeling van bestanden om fraude tegen te gaan. Zo kondigde hij in november aan dat gemeenten makkelijker kunnen controleren of mensen in de bijstand bijvoorbeeld ook studiefinanciering ontvangen of onroerend goed bezitten, zoals een huis.

Privacy
Amsterdam en uitkeringsinstituut UWV hebben vorig jaar ook al onderzoek gedaan naar de problemen met 'spookburgers'. Toen bleek dat het lastig was om in deze gevallen bestanden van verschillende overheidsinstanties te koppelen wegens de bescherming van privacy, en dat fraudeurs handmatig een voor een opgespoord moesten worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door burger (burger) op
@ Heleen, dit is echt onzin Heleen. Bij een gemeente sta je ingeschreven op een woonadres. Je kunt er ook voor kiezen ingeschreven te worden op een briefadres als je geen vaste woon- of verblijfplaats te hebben. Wat jij zegt kan niet. Het is niet én postadres én woonadres. Onmogeljk in de GBA van een gemeente.
Door Heleen (Voormalig spookburger) op
Spookburgers kunnen ook ontstaan door foutjes in de administratie. Ik ben ooit naar een andere gemeente verhuisd, maar in de administratie hadden ze wel mijn postadres en niet mijn huisadres aangepast. Pas na jaren kwam ik erachter. De dame die me dat vertelde zei dat het probleem bekend was: "het is bij een paar honderd mensen fout gegaan". Niemand voelde zich verantwoordelijk voor het herstellen van de fout.

Check dus voordat je een spookburger gaat verdenken van fraude en als verdachte gaat behandelen eerst of je niet zelf een fout hebt gemaakt.