Advertentie
sociaal / Nieuws

'Minister Koolmees passeert de Tweede Kamer'

'In feite wordt zo de Tweede Kamer gepasseerd.'

06 mei 2021
tweede-kamer.jpg

Het rijk lijkt tegemoet te komen aan de wens van gemeenten en schuldhulpverleners om de BKR-registratie alleen in te zetten als het gaat om problematische schulden. Maar volgens schuldenexpert André Moerman zit er een addertje onder het gras. 

Niet melden
Gemeenten hoeven vormen van schuldhulpverlening voor inwoners zonder problematische schulden niet te melden bij het BKR (Bureau Kredietregistratie). Dat schrijft minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarmee reageert hij op een verzoek van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en branchevereniging NVVK, die schuldhulpverleners vertegenwoordigt.

Omstreden
Volgens Koolmees moeten gemeenten schuldhulpverlening aan mensen mét problematische schulden echter wel melden. En dat is vreemd, zegt schuldenexpert André Moerman, want de wet die dat moet regelen, is er nog niet. 'Het wetsvoorstel moet zelfs nog ingediend worden', aldus Moerman. 'Bijzonder dat dit gebeurt, want de BKR-melding is omstreden. In feite wordt zo de Tweede Kamer gepasseerd.'

Stoïcijns
Moerman: 'Het ministerie en het BKR gaan stoïcijns door met invoering en luisteren niet naar alle kritische signalen vanuit de uitvoering, diegene die mensen met schulden helpen en die weten wat een BKR-melding voor gevolgen heeft: het verhogen van de drempel.' Omdat een BKR-registratie een belemmering kan zijn bij het afsluiten van bijvoorbeeld een hypotheek of een telefoonabonnement, vrezen schuldhulpverleners dat de melding de toegankelijkheid van de schuldhulpverlening verlaagt.

Beschikking
Bovendien komt de minister nog niet volledig tegemoet aan de wensen van gemeenten, waarschuwt Moerman. Volgens hem blijven er gevallen bestaan waarbij de registratie als drempel werkt. Dat komt omdat Koolmees de BKR-melding koppelt aan een beschikking voor schuldhulpverlening.

Beginnende schulden
Beschikkingen worden echter in allerlei situaties afgegeven, weet Moerman, ook als het om niet-problematische schulden gaat. 'Bijvoorbeeld wanneer iemand begeleiding krijgt bij beginnende schulden met de bedoeling om deze volledig af te lossen. Of denk aan zzp'ers die het even moeilijk hebben.' Moerman pleit ervoor om de BKR-melding alleen in te zetten bij het afsluiten van een schuldregeling of een saneringskrediet.

Nieuwe wet
Minister Koolmees geeft met de boodschap nieuwe invulling aan een wetswijziging die op 1 januari van dit jaar van kracht ging. De nieuwe Wet schuldhulpverlening (Wgs) leek te bepalen dat elke vorm van schuldhulpverlening zou leiden tot een BKR-registratie. André Moerman constateerde echter dat de wet technisch gezien alleen een bevoegdheid bevat voor gemeenten om een BKR-registratie door te voeren, maar geen verplichting. Dat was niet de bedoeling van de wet, reageerde minister Koolmees. Hij kondigde daarop een wetswijziging aan die duidelijk zou maken dat gemeenten de BKR-registratie niet mogen maar moeten uitvoeren.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Koolmees (D'66) passeert de Tweede Kamer wel vaker: nu weer met en jaar uitstel van de Pensioenwetgeving tot 1 januari 2023. Dit vraagt om een zeer kritische opstelling van de vakbonden over de indexatie van de pensioenen bijv. per 1 juli 2021 anders zal dat ongetwijfeld leden gaan kosten. Het water staat veel gepensioneerden namelijk tot aan de lippen doordat na 2008 (voor sommigen nog langer) nog steeds geen enkel zicht bestaat op een substantiële indexatie van de aanvullende pensioenen. En dat alles met een indexatieachterstand van ca. 20% en alleen al voor het ABP met een pensioenvermogen (=eigendom van de deelnemers) in kas van ca. 700 miljard euro; derhalve op basis van de huidige situatie met voldoende euro's in de pensioenkas voor 65-70 jaar voor toekomstige verplichtingen. Het is ronduit schandalig hoe de politiek met pensioenen denkt te kunnen omgaan.
Wietske
Het regelen van miljarden voor bedrijven gaat sneller dan het naakomen van pensioen afspraken. Typisch D66 en VVD
H. Wiersma / gepens.
Dit soort onduidelijke afspraken/regelingen gaat in de praktijk natuurlijk voor grote(re) problemen zorgen. Voor iedereen die er ooit mee te maken krijgt moet natuurlijk klip en klaar zijn wat een problematische schuld is. Daar moeten geen misverstanden over zijn als deze wetgeving over alle gemeenten heen waaiert. Wie fluit dit ministerie terug?
Advertentie