Advertentie
sociaal / Nieuws

Minderjarigen krijgen vrijwel altijd drank in sportkantine

In zo'n 90 procent van de gevallen kunnen minderjarige jongeren gewoon drank krijgen in sportkantines.

15 februari 2013

Veel sportkantines in Rotterdam houden zich niet aan de regel om jongeren onder de 16 jaar geen alcohol te schenken. In 90 procent van de gevallen krijgen kinderen gewoon een biertje of andere alcoholhoudende drank geserveerd. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Rotterdam.

Nederlands gemiddelde
De cijfers staan vrijdag in een brief aan de gemeenteraad van Rotterdam. In 66 procent van de gevallen wordt de leeftijdsgrens in Rotterdamse horecagelegenheden, sportkantines en supermarkten niet nageleefd. Dat cijfer is gelijk aan het gemiddelde van Nederland.
  Supermarkten

Niet alleen in sportkantines, maar ook in supermarkten kunnen jongeren onder de 16 jaar zonder al te veel problemen drank kopen. In bijna 60 procent van de gevallen kunnen kinderen in de winkel aan alcohol komen en in 57 procent van de gevallen is dat ook zo in horecagelegenheden.
 
Deurbeleid 

,,Dat komt vooral door het deurbeleid, omdat jongeren onder de 18 jaar vaak niet worden toegelaten. In de uitgaansgelegenheden waar jongeren onder de 18 jaar wel naar binnen mogen, is de naleving slechter dan in sportkantines, namelijk 96 procent’’, aldus de onderzoekers.
 
Doorgeschonken 

Ook wordt in veel gevallen in horecagelegenheden gewoon doorgeschonken als klanten in beschonken toestand drank bestellen. Degene die zichtbaar dronken is, mag volgens de Horecawet niet worden toegelaten. In 87 procent van de gevallen gebeurde dat wel en kregen de twee acteurs die deden alsof ze beschonken waren, drank."
 
Afschaffen happy hour 

Om de cijfers omlaag te krijgen, neemt het college verschillende initiatieven. Verantwoordelijk wethouder Hugo de Jonge (jeugd) wil immers dat de naleving in de bekende horecagebieden volgend jaar met 10 procent is gestegen. Zo gaat Rotterdam met nog meer horecagelegenheden afspreken de happy hours af te schaffen en wordt bij minimaal tien sportverenigingen de sportcode ingevoerd om zo het drankgebruik tegen te gaan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie