Advertentie
sociaal / Nieuws

Minder vraag naar Roemenen en Bulgaren

Minister Henk Kamp sommeerde tuinders een jaar geleden dat ze hun seizoenswerkers meer moeten zoeken in het 'gewone' aanbod aan personeel: werklozen en arbeidsmigranten die geen werkvergunning nodig hebben, zoals Polen.

31 maart 2012

Tuinders kloppen nauwelijks nog aan bij uitkeringsinstituut UWV voor een werkvergunning voor bijvoorbeeld Roemeense en Bulgaarse seizoenswerkers. Tot en met maart zijn 57 aanvragen voor werkvergunningen in de land- en tuinbouw binnengekomen, tegen 768 verzoeken in dezelfde periode vorig jaar en 569 aanvragen in de eerste 3 maanden van 2010.

Henk Kamp
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) sprak vrijdag van een 'drastische terugloop' en is daarover tevreden. Kamp sommeerde tuinders een jaar geleden dat ze hun seizoenswerkers meer moeten zoeken in het 'gewone' aanbod aan personeel: werklozen en arbeidsmigranten die geen werkvergunning nodig hebben, zoals Polen. Dat lijkt volgens hem nu te gebeuren.

Ophef

Een jaar geleden ontstond ophef onder vooral aardbeien- en boomkwekers in West-Brabant, omdat de minister had aangekondigd dat flink minder werkvergunningen verstrekt zouden worden voor buitenlandse seizoensarbeiders. De kwekers zeiden dat ze in acute problemen zouden komen met hun oogst en gewassen. Maar Kamp zei dat aardbeienplukken niet zo'n specialistisch werk is dat bijvoorbeeld Nederlanders met een uitkering dat niet kunnen doen.

Specialistisch werk

Volgens de minister blijken de tuinders die nu bij het UWV aankloppen, dat vooral te doen voor specialistisch werk in onder meer de boomteelt. Dat is ook prima in zijn ogen. 'Terwerkstellingsvergunningen blijven nog steeds mogelijk als hier niet kan worden voorzien van personeel', aldus Kamp.

Vacatures

Een woordvoerder van het UWV zegt dat er eenzelfde soort ontwikkeling te zien is in de vacatures. In vergelijking met vorig jaar zijn minder vacatures door werkgevers in de land- en tuinbouw gemeld bij het uitvoeringsinstituut. Vooral uitzendbureaus zeggen nu seizoenskrachten te kunnen leveren.

Ongeschoold werk

Vorig jaar kreeg het UWV volgens de woordvoerder ook nog verhoudingsgewijs veel vacatures binnen voor ongeschoold werk, zoals een oogstmedewerker. 'Nu is er met name vraag naar geoefend of specialistisch werk, bijvoorbeeld naar medewerkers in een boomkwekerij.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie