of 59185 LinkedIn

Minder maar hogere schulden

De hoogte van de gemiddelde schuld die mensen hebben, is flink gestegen. Van 38.500 euro in 2014 naar 42.900 euro vorig jaar. Dat meldt de Nvvk in haar jaarcijfers. Ruim 90 duizend mensen met financiële problemen hebben zich vorig jaar gemeld bij de schuldhulpverlening, een stabilisering.

Het aantal aanmeldingen bij de schuldhulpverlening is voor het eerst in jaren niet gestegen. Maar dat betekent niet dat de problemen met schulden minder groot zijn, meldt de Nederlandse Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren Nvvk. 

De hoogte van de gemiddelde schuld die mensen hebben, is namelijk flink gestegen. Van 38.500 euro in 2014 naar 42.900 euro vorig jaar. Dat meldt de Nvvk in haar jaarcijfers. Ruim 90 duizend mensen met financiële problemen hebben zich vorig jaar gemeld bij de schuldhulpverlening, een stabilisering.

Bijna de helft van de mensen die bij de schuldhulpverlening aanklopt, moeten eerst hun inkomsten en uitgaven in balans brengen voordat aan een traject begonnen kan worden. Een jaar eerder was dit nog in 30 procent van de zaken het geval. De oorzaak hiervan is dat steeds meer mensen instabiele inkomsten hebben of inkomsten uit meerdere bronnen. Dit is bijvoorbeeld bij zzp’ers het geval. Het aantal zzp’ers dat zich meldt bij de schuldhulpverlening neemt dan ook toe. De Nvvk constateert dat de problemen van mensen die zich melden steeds ingewikkelder worden waardoor het moeilijker is voor de mensen zelf om ze op te lossen.

De Nvvk vindt het belangrijk dat wijkteams en de professionele schuldhulpverlening goed samenwerken en mensen tijdig doorleiden om een schuldregeling tot stand te brengen. Hiervoor is goede wet- en regelgeving nodig en zou de overheid haar voorrangspositie voor het innen van schulden moeten loslaten. Ook moet de overheid zorgen voor een eenvoudig systeem van berekening van de beslagvrije voet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Cees Rootjes (bewindvoerder-budgetbeheerder-budgetcoach) op
Ten aanzien van de beslagvrije voet niet alleen een eenvoudiger systeem maar ook deurwaarders/incassobureaus dwingen deze na te leven