of 63966 LinkedIn

Minder jongeren in de bijstand

De landelijke daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering komt geheel op het conto van jongeren.
Reageer

Eind september hadden 314.000 mensen een bijstandsuitkering. Dat zijn er 5000 minder dan een kwartaal eerder. De daling kwam geheel voor rekening van jongeren tot 27 jaar, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd.

Mannen vs vrouwen

De daling was het grootste onder mannen tot 27 jaar. In die groep nam het aantal af met 11,4 procent. Bij vrouwen tot 27 liep het met 7,5 procent terug. Onder 27 tot 65-jarigen daalde het aantal mensen met een bijstandsuitkering ook wel, maar hier was de afname slechts 0,4 procent .

 

Vooruitlopen op bijstandswet

De daling van het aantal jonge bijstandsontvangers is volgens het CBS niet in lijn met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De werkloosheid stijgt en het aantal vacatures daalt. Mogelijk lopen gemeenten al vooruit op de voorgenomen aanscherping van de bijstandswet die in januari ingaat, aldus het CBS. Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) noemt de ontwikkeling 'heel positief'. Het is helemaal in lijn met het kabinetsbeleid dat jongeren worden gestimuleerd aan het werk te gaan.

 

Rotterdam

Rotterdam heeft relatief een groot aantal inwoners in de bijstand. Maar ook daar daalde het aantal bijstandsuitkering. Aan het begin van de zomer beleefde de Maasstad een piek met 34.795 bijstandsgerechtigden, maar dat zijn er nu 1345 minder. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.

 

Maatregelen helpen

Het hoge aantal bijstandsuitkeringen in Rotterdam drukt zwaar op het budget van de stad. In juni kondigde Rotterdam fors extra te moeten bezuinigen, onder meer vanwege de sterke toename van het aantal bijstandsgerechtigden. De in juni aangetreden wethouder Marco Florijn (sociale zaken) is positief over de resultaten. Hij schrijft de daling van de bijstandsuitkeringen toe aan maatregelen die hij invoerde om mensen met bijstand weer aan het werk te krijgen.

 

10 miljoen euro

De daling van het aantal bijstandsuitkeringen scheelt de stad volgens hem 10 miljoen euro voor dit jaar. Het college bezuinigt in 2011 28,5 miljoen euro op de bijstand en 87 miljoen in 2012.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.