of 64707 LinkedIn

Migrant verliest automatische voorrang huis

Asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders) krijgen niet meer automatisch voorrang bij de toewijzing van een huurwoning. Dat wil het kabinet.
4 reacties

Asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders) krijgen niet meer automatisch voorrang bij de toewijzing van een huurwoning. Dat wil het kabinet.

Urgentieregeling
Gemeenten zijn nu nog verplicht rekening te houden met statushouders bij een urgentieregeling voor bijvoorbeeld ouderen. De Tweede Kamer drong al aan op het schrappen van de regel. De gemeenteraden houden wel de bevoegdheid om statushouders als urgente groep woningzoekenden aan te wijzen, meldde het kabinet vrijdag.

Verdringing 

De wijziging van de wet is deel van een pakket maatregelen waarmee het kabinet het vertrek van statushouders uit de asielopvang wil bevorderen, zonder dat dit leidt tot verdringing van 'normale' woningzoekenden. Zo moet er meer sobere en kleinschalige huisvesting voor statushouders en andere woningzoekenden komen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Diana Koster op
Het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Maak inschrijving als woningzoekende onderdeel van de asielprocedure. Hangende de procedure bouwt de asielzoeker al inschrijfduur op. Wordt de asielzoeker statushouder, dan heeft hij al een aanzienlijke inschrijfduur opgebouwd en is hij dus sneller aan de beurt voor een woning, zonder daarbij anderen op de woningmarkt te verdringen. Het enige dat nodig is, is een generieke inschrijving als woningzoekende, geldig in alle gemeentes.

Overigens zouden ook de klagende mensen weleens wat beter na mogen denken. Veel mensen denken dat ze direct een woning toegewezen krijgen als ze zich inschrijven. Ze klagen vervolgens als dat niet het geval blijkt te zijn en kijken jaloers naar mensen die voorrang krijgen. Vooruitdenken, anticiperen valt onder de eigen verantwoordelijkheid, dus tijdig inschrijven voor een andere woning en inschrijfduur opbouwen.
Door Jeroen van Oort (Econoom) op
Ben toch wel benieuwd hoe het kabinet dit dan ziet; er zit een logistieke logica in dat mensen zonder huis (statushouders) voorrang krijgen boven mensen met een huis (dat wellicht niet naar hun zin is, of waar ook nog ouders wonen, of... maar wel een huis).

Als het kabinet vluchtelingen welkom wil blijven heten - wat gezien de laatste ontwikkelingen overigens hoogst twijfelachtig is - en daarmee gemeenten dwingt statushouders op te nemen, moet het gemeenten vervolgens wel in staat stellen statushouders te huisvesten, anders ontstaat er een probleem.

Begrijp ik het verkeerd, of zien anderen ook niet voor welk probleem het kabinet hier een oplossing creëert?
Door john jansen (verlichte ambtenaar) op
Jaren terug hebben gemeenten alles wat maar met woningbeheer te maken had
afgestoten. urgente woningzoekende kregen bij de gemeente steenvast te horen, wij hebben daar niets meer over te vertellen
nu blijkt dat gemeenten wel degelijk nog steeds aan de touwtjes te trekken, echter wel alleen voor statushouders.

Door lat op
Eigen volk laatst is racisme.
Hoe verhoudt zich dat met internationale verdragen, en worden de schuldigen gestraft?
Ik eis genoegdoening.

Relevante Parlementaire Dossiers