of 59318 LinkedIn

Mensen met beperking moeten makkelijker kunnen meedoen

Het kabinet mikt vooral op het in kaart brengen van knelpunten, het aansporen van gemeenten, bedrijven, instellingen en maatschappelijke organisaties om in actie te komen en afspraken te maken en het betrekken van gehandicapten zélf bij het bedenken van verbeteringen.
2 reacties

Het kabinet wil met een reeks maatregelen zorgen dat mensen met een beperking makkelijker kunnen meedoen in de samenleving. Nu stuiten zij nog te vaak op allerlei drempels.

Aansporen gemeenten
Het kabinet mikt vooral op het in kaart brengen van knelpunten, het aansporen van gemeenten, bedrijven, instellingen en maatschappelijke organisaties om in actie te komen en afspraken te maken en het betrekken van gehandicapten zélf bij het bedenken van verbeteringen.

Minder makkelijk bewegen
Een op de acht Nederlanders ziet of hoort slecht, heeft een andere lichamelijke of verstandelijke beperking of kampt met een psychische aandoening. Zij kunnen zich nog altijd veel minder gemakkelijk bewegen in de samenleving dan Nederlanders zonder beperking. Nederland doet te weinig om dat te verbeteren, oordeelde het College voor de Rechten van de Mens afgelopen najaar - ook al onderschrijft Nederland al bijna twee jaar het VN-verdrag dat hun rechten waarborgt.

‘Drempels’ opruimen
Het kabinet zoekt verbetering vooral in overleg met bijvoorbeeld het onderwijs, inventarisaties, het uitwisselen van kennis en een enkel experiment, blijkt uit het actieplan dat het naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het kabinet trekt 3 miljoen euro uit om gemeenten en bedrijven te helpen drempels voor mensen met een beperking uit de weg te ruimen. Organisaties die opkomen voor mensen met een beperking dringen erop aan ook steviger op te treden, en bijvoorbeeld eerder te verplichten dat reizen met de trein voor gehandicapten toegankelijk wordt. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ad Wouters (gepensioneerd hfd. openbare werken) op
Gemeente Bladel kiest op openbare wegen voor kanalisatiestrepen in plaats van veilige zebrapaden. Dit is voorde doelgroep visueel gehandicapten en ouderen een slecht beleid, de gemeente ontneemt deze groep de kans om veilig te kunnen oversteken, steeds meer ouderen blijven zelfstandig wonen maar worden belemmerd door aantasting van hun leefomgeving!
Door Dick Overweg (financieel beleidsmedewerker) op
Een prima gedachte om hier extra aandacht en middelen voor beschikbaar te stellen. Helaas is de praktijk weerbarstiger en zien veel mensen op om mensen met een handicap een extra steun in de rug te geven. Iedereen vindt wel wel erg maar wanneer jezelf zich extra moeten inzetten haken velen af.