of 59318 LinkedIn

Meeste Sw-bedrijven zien rol in Participatiewet

Sociale werkvoorzieningen zullen samen met sociale diensten een rol krijgen bij de uitvoering van de Participatiewet.

60 procent van de Sociale Werkvoorzieningen zal naar verwachting een rol blijven spelen in het aan het werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als in 2015 de Participatiewet in werking treedt.  Dat blijkt uit een rondgang van brancheorganisatie Cedris.

Dezelfde mensen
Hoewel er nog geen scenario’s zijn vastgelegd of contracten zijn getekend, denkt een ruime meerderheid van de sw-bedrijven en hun gemeenten dus dat ze ook in de nieuwe situatie betrokken zijn bij het aan – regulier – werk helpen van mensen. Een woordvoerder van Cedris noemt het logisch dat de Sw-bedrijven een rol krijgen in de nieuwe wet. ‘Het gaat tenslotte om dezelfde mensen.’ 36 procent van de werkvoorzieningen heeft nog geen duidelijk idee over hun rol in het toekomstige stelsel. Slechts 4 procent van de Sw-bedrijven denkt straks alleen nog verantwoordelijk te zijn voor mensen die in beschut werk gaan uitvoeren, blijkt uit de rondgang.

Efficiencywinst
Opvallend is dat blijkt dat veel Sw-bedrijven denken de Participatiewet te gaan uitvoeren door middel van een intensieve samenwerking met de sociale diensten. Hierbij wordt gedacht aan verschillende vormen. ‘In sommige regio’s wordt gedacht aan een fusie van Sw-bedrijf en sociale dienst, in andere regio’s is sprake van een gedeeltelijke fusie’, aldus de woordvoerder. Ze wijst erop dat door de intensieve samenwerking efficiencywinst gemaakt kan worden. Iets wat belangrijk is, omdat de Participatiewet met een flinke bezuiniging van 1,3 miljard euro op de begeleiding gepaard gaat.

Snel aan de slag
Cedris-voorzitter Job Cohen maant de Sw-bedrijven en gemeenten die nog niet weten hoe ze in de toekomst verder gaan om daar snel mee aan de slag te gaan. ‘gemeenten, kies, zet de koers uit en blijf aan de bal!’ Hij vreest voor het alternatief van nu niets doen: speelbal worden. ‘Want nieuwe onzekerheden dienen zich ongetwijfeld aan. Er komen verkiezingen, een nieuw college.’ Daarom is het nu tijd om de koers uit te zetten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.