Advertentie
sociaal / Nieuws

Meerderheid wil stop op uitkering bij fraude

Minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) gaan woensdag in debat met de Tweede Kamer over hun plan voor een strengere aanpak van uitkeringsfraude. Uit een onderzoek blijkt dat het merendeel van de Nederlanders wil dat de uitkering tijdelijk moet worden stopgezet bij fraude.

27 juni 2012

Ruim negen van de tien Nederlanders vinden dat tijdelijk de uitkering moet worden stopgezet als iemand daarmee meerdere keren heeft gefraudeerd. Zeven van de tien vinden het helemaal ontnemen van de uitkering een passende straf. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken onder 1563 mensen.

Strengere aanpak

Minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) gaan woensdag in debat met de Tweede Kamer over hun plan voor een strengere aanpak van uitkeringsfraude. De boetes kunnen in hun plan vanaf 1 januari tien keer hoger uitvallen dan nu. Bij herhaalde fraude wordt de boete nog hoger en kunnen mensen tijdelijk hun recht op een uitkering verspelen.

Hogere straffen
Zeven van de tien Nederlanders denken dat fraude met uitkeringen veel voorkomt. Zes op de tien geloven dat hogere straffen zullen zorgen voor minder misbruik.

Opnieuw frauderen
Volgens Sociale Zaken komt het regelmatig voor dat mensen bij herhaling de fout ingaan met uitkeringen. Zo heeft uitkeringsinstituut UWV (onder meer WW en WAO/WIA) elk jaar ongeveer 2500 keer te maken met personen die binnen 2 jaar opnieuw frauderen.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

n van der laan / adviseur
hier wordt een voortvarendheid aan de dag gelegd die opmerkelijk is.



Degenen onderaan de voedselketen worden door krachtdadige politici zeer stevig aangepakt: uitkering weg.



diezelfde politici onder wiens verantwoordelijkheid miljarden via fraude in rook zijn opgegaan.



Hier wordt met twee maten gemeten.







Alfred Blokhuizen
En dan.... Als ze de uitkering kwijt zijn en verder geen middelen van bestaan hebben. Regelrechte de zwaardere criminaliteit in? Het is echt een dilemma. 3 dagen bajes is duurder dan een maand bijstandsuitkering.



Ik praat het niet goed, maar het is wel een dilemma
Sjoerd Visser
De misselijke beleidspraktijken met "oplossingen" die "bezuinigingen" heten zorgen zelf dat dit soort praktijken toeneemt. Mensonvriendelijke besluiten, afpakken van geld om de bestuurlijke onmacht te financiëren en de nadelige schadelijke effecten van die bestuurlijke onmacht te betalen. Toenemende armoede door die eeuwigdurende "tijdelijke" "oplossingen" "bezuinigen". De grootste dieven en oplichters zitten bovenin, en geven daardoor het verkeerde voorbeeld. Wat je zaait zul je oogsten.
Frits Speelman / burger
Aha, de verkiezingen komen er aan, en ja de zondebok is gevonden - de uitkeringsgerechtigde. Uit ander onderzoek blijkt dat bij economische voorspoed een totaal andere uitslag eruit komt. Responsiviteit en legitimatie van beleid is ook al een politiek spelletje geworden.
Kaas !
Gratis geld haalt het slechtste in de mens naar boven, afschaffen die hap.

Driekwart van de wereld kent helemaal geen sociale zekerheid.
Piet / directeur
De onderstaande reacties zijn zeer uiteenlopend. Laten we ons beperken tot fraude! Elke vorm van fraude hoort strafbaar te zijn. Er horen geen uitzonderingen te zijn. Iemand die een uitkering krijgt en geen vervangend werk wil gaan doen, heeft m.i. geen recht op een uitkering. Het gaat hier niet om gevallen van W.W. of arbeidsongeschiktheid. Nee mensen die zelf niet willen, horen geen uitkering te krijgen. Desnoods iinderdaad maar opsluiten ( wat dat ook kost)! Verder voor mensen die in meer of mindere mate frauderen met een uitkering zou je een standaard boete kunnen wordfen ingesteld van een X ( stel bijv 25 a 35% ) percentage per € 100 froude. De standaardisering is uit efficientie oogpunt bij de uitkeringsinstanties. En uiteraard grote fraudeurs bij instanties etc, horen zeer veel zwaarder te worden gestrafd dan thans. Ook de toezichthouders op deze graaiers en fraudeurs hoeren veel zwaarder te worden gestrafd. Bijvoorbeeld totale terugvordering in combinatie met zware gevangenis straf ( meer dan 3 a 4 jr, maar meer ca 10 jr Bijv voor elke € 100.000 1 1,5 jr). Overigens zijn deze straffen in het belang van de overtreders zelf. Zo niet verdwijnt het draagvlak onder de bevolking!!
True
Bij herhaling de fout ingaan met uitkeringen, het kan in Nederland. Belastinggeld zat.
Advertentie