of 59345 LinkedIn

Meer zicht op levensgebeurtenissen in sociaal domein

De laatste Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD) op waarstaatjegemeente.nl bevat een nieuw instrument: de levensweganalyse. Daarmee moet voor gemeenten inzichtelijker worden wat de invloed van levensgebeurtenissen is op het gebruik van sociale voorzieningen door hun inwoners.

De laatste Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD) op waarstaatjegemeente.nl bevat een nieuw instrument: de levensweganalyse. Daarmee moet voor gemeenten inzichtelijker worden wat de invloed van levensgebeurtenissen is op het gebruik van sociale voorzieningen door hun inwoners.

Analyse over langere termijn

Het meetinstrument levensweganalyse, ontwikkeld in samenwerking met vijftien gemeenten en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), maakt het mogelijk om het gebruik van sociale voorzieningen over een langere termijn te analyseren en maakt inzichtelijker voor welke duur er gebruik wordt gemaakt van die voorzieningen. Personen die aan het begin van 2015 gebruik maakten van één of meerdere gemeentelijke sociale voorzieningen, werden daarover eind 2016 opnieuw bevraagd. Daarbij is ook gevraagd of er zich ingrijpende levensgebeurtenissen (bijvoorbeeld een huwelijk, geboorte van een kind, echtscheiding, langdurige ziekte of sterfgeval) hebben voorgedaan.

 

Tabellen

In het kader van de levensweganalyse zijn drie tabellen opgenomen in de GMSD. In een tabel kan worden gevisualiseerd hoeveel burgers na een bepaalde periode nog steeds gebruik maken van sociale voorzieningen. In een tweede tabel worden die cijfers uitgesplitst per type huishouden. In een derde tabel staat het percentage mensen aangegeven dat na een levensgebeurtenis gebruik maakt van een sociale voorziening.

 

Samenhang

Met behulp van die data moet inzichtelijker worden hoe dit soort gebeurtenissen samenhangt met het gebruik van de sociale voorzieningen. Die kennis kan vervolgens worden ingezet bij preventief beleid en andere beleidsinterventies. Volgens VNG Realisatie-woordvoerder Remco Groet zijn daar nog geen concrete voorbeelden van te noemen: ‘Sinds vorige maand kunnen gemeenten gegevens die ze bij inwoners hebben opgevraagd aanleveren voor het instrument levensweganalyse. We gaan komende tijd met gemeenten kijken of we patronen kunnen ontdekken tussen bepaalde life events en het gebruik van voorzieningen in het sociaal domein.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Victor op
We willen ook graag van alle wijkteams,vrijwilligers en de ambtenaren alle gemeentepersoneel die gegevens krijgen en mogen meedoen en het bestuur zo'n levensanalyse zien in de krant op de voorpagina.Het moet niet nog gekker worden .Burgers krijgen wel een erg verplichte open intieme relatie met de gemeente. Het blijft maar doorgaan. Je leest niets over de AVG.