of 64204 LinkedIn

Meer zelfdodingen onder uitkeringsgerechtigden

Mensen met een werkloosheidsuitkering slaan al wat vaker de hand aan zichzelf, maar uitkeringsgerechtigden die in de bijstand zitten of arbeidsongeschikt zijn, doen dat nog meer.
5 reacties

Mannen en vrouwen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering plegen vijf tot acht keer vaker zelfmoord dan mensen met een baan. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Den Haag in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemeente Den Haag maakte dit woensdag bekend.

Vier per dag
De onderzoekers bekeken de ruim 15.000 zelfmoorden die tussen 2002 en 2011 in ons land werden gepleegd (gemiddeld vier per dag). Mensen met een werkloosheidsuitkering slaan al wat vaker de hand aan zichzelf, maar uitkeringsgerechtigden die in de bijstand zitten of arbeidsongeschikt zijn, doen dat nog meer.

Belangrijke factor
De gemeente Den Haag noemt de verschillen opvallend groot. ,,Het hoge aandeel van mensen met een uitkering in de groep die zelfdoding pleegt, geeft aan dat het langdurig niet deelnemen aan de arbeidsmarkt een belangrijke factor is.’’

Trainen
De onderzoekers van de Haagse GGD pleiten er voor om medewerkers van uitkeringsinstanties te trainen in het herkennen van mensen met suïcidaal gedrag. Zij zouden hen dan kunnen doorverwijzen.

Studie
Uit de studie blijkt ook dat zelfdoding vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen. Ook komt naar voren dat het aantal suïcides onder mannen en vrouwen die ongehuwd, gescheiden, alleenstaand of weduwe of weduwnaar zijn, vaak drie tot vier keer hoger ligt dan bij getrouwde mensen.

Gatekeeperstraining
De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid) wil dat er in zijn stad ook zogenoemde gatekeeperstrainingen worden gegeven voor het vroegtijdig herkennen van zelfmoordneigingen. Zo'n opleiding wordt gegeven aan huisartsen, maatschappelijk werkers, bedrijfsartsen, schooldecanen, politiemedewerkers en schuldhulpverleners. Momenteel wordt door de GGD Amsterdam, de VU Amsterdam en GGZ Friesland al het effect van dit soort trainingen gemeten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (afdelingsmanager) op
Do what you wanna do! Je kunt beter zelf uit het leven stappen, dan dat de overheid zich er mee bemoeit, vind ik.
Door matthijs op
weet er alles van.
Door matthijs sijbers op
heel goed te begrijpen.ik ben al onnoemelijk lang uitkeringsgerechtigd.en het ergste is toen ik volledig genezen was hield men mij af van een baan en daarna kreeg ik een zware posttraumatische stressstoornis.
Door Stephan Dekker (Klantmanager) op
De conclusie vanuit gemeente Den Haag is wel wat kort door de bocht. Het lijkt mij dat deze doelgroep veelal problemen heeft (bijvoorbeeld psychische) waardoor men in de bijstand terecht is gekomen. Die factor lijkt me zwaarwegender in het hoge percentage zelfdodingen van mensen in de bijstand dan de bijstand zelf. Neemt niet weg dat wij een belangrijke signsleringsfunctie hebben
Door Martin007 (ZZP) op
En hartelijk dank aan al die mensen die op een rechtse partij stemmen. CDA, VVD, PVV, D66 en Partij voor de Armoede zijn niet de enige, maar wel de grootste aanstichters van dit leed. Die smeerlappen moeten niet meer dan een ton per jaar krijgen, maar levenslang gevangenisstraf.

Voor massamoord.