of 62812 LinkedIn

Meer steun van overheid nodig na baanverlies

Een flinke groep huishoudens komt snel in financiële problemen wanneer de kostwinner zijn inkomen verliest, zelfs met gebruik van het sociaal vangnet en coronasteun. Dat melden het Centraal Planbureau (CPB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van een zogenoemde stresstest.
1 reactie

Een flinke groep huishoudens komt snel in financiële problemen wanneer de kostwinner zijn inkomen verliest, zelfs met gebruik van het sociaal vangnet en coronasteun. Dat melden het Centraal Planbureau (CPB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van een zogenoemde stresstest.

Half jaar

Volgens de instellingen is er mogelijk extra steun nodig van de overheid om te voorkomen dat die groep zich diep in de schulden steekt. Ruim 100.000 huishoudens kunnen na verlies van werk binnen een half jaar de maandlasten niet meer dragen. Dat punt hebben 73.000 huishoudens na drie maanden zonder baan al bereikt. Zelfstandigen zijn volgens het CPB extra kwetsbaar, zelfs wanneer ze gebruikmaken van de steunregeling voor zzp'ers (Tozo). De test van het CPB en de AFM rekende eventuele onverwachte uitgaven niet mee en dus kan de berekening voor veel huishoudens een onderschatting zijn.

 

Werkende armen

De huishoudens die bij inkomensverlies het snelst in de problemen komen, lopen ook het grootste risico om tijdens de coronacrisis hun baan kwijt te raken. Het gaat vaak om mensen met lagere inkomens, alleenverdieners en jongeren. Na het verliezen van hun baan zijn de lasten van deze huishoudens in doorsnee 10 tot 40 procent hoger dan hun inkomen. Er is voor deze groep nauwelijks ruimte om hun financiële situatie te verbeteren, en er bestaat het risico dat zij leningen gaan afsluiten in het ‘niet-reguliere’ circuit, waardoor ze nog sneller in de problemen komen. Het CPB en de AFM adviseren om vooral zelfstandigen te stimuleren meer financiële reserves op te bouwen. De instanties realiseren zich wel dat er een groep ‘werkende armen’ is voor wie het onmogelijk is om extra te sparen. Voor hen wordt aangeraden oplossingen te zoeken in fiscale en socialezekerheidsregelingen.

 

Achterstanden

Het CPB en de AFM raden ook aan dat banken en andere financiële instellingen signalen over betalingsachterstanden bijhouden. Zo kan mogelijk worden voorkomen dat de situatie van huishoudens met betalingsproblemen verder verslechtert. (ANP/Red.)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door g op
recent was: werkloosheid was eigen schuld dikke bult en uitkering op bijstandniveau is meer dan genoeg en gelet op gestelde redelijkheid van strafmaatregelen als je niet braaf doet wat gezegd/opgedragen wordt, zou dat nog ruim zijn om van rond te komen. En schulden is ook eigen schuld immers je kiest ervoor financiele verplichtingen aan te gaan. en uitkeringsgerechtigden moeten tegenprestatie leveren (i.s.gratis voor niets werken).