of 60941 LinkedIn

Meer Rotterdammers met schulden geholpen

Drieduizend Rotterdammers hebben vorig jaar hulp gekregen bij de aanpak van schulden; duizend meer dan in 2018. Dankzij de vernieuwde schuldhulp, stelt de gemeente Rotterdam.

Drieduizend Rotterdammers hebben vorig jaar hulp gekregen bij de aanpak van hun schulden. Dat zijn er duizend meer dan in 2018. Dankzij de vernieuwde schuldhulp, waarbij de insteek is om mensen eerder en beter te helpen bij het oplossen van hun schuld, zo stelt de gemeente Rotterdam.

Ingewikkeld

De ambitie is om eind volgend jaar 15.000 mensen een individueel ondersteuningsplan voor het aanpakken van hun schulden te bieden. In Rotterdam lopen zo’n 60.000 huishoudens een risico op problematische schulden. ‘Het oplossen van schulden is ingewikkeld, toch heeft dit college ambitieuze doelen gesteld. Dat zijn we verplicht aan de stad en aan Rotterdammers die met geldzorgen rondlopen’, aldus wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding en schuldenaanpak, ChristenUnie-SGP).

 

Trajectbegeleider

Iedereen die met financiële problemen bij de gemeente aanklopt, krijgt met de nieuwe aanpak een vaste trajectbegeleider. Die helpt mensen onder meer met het regelen van de schulden. Zij krijgen ook budgetbeheer en training en coaching bij het op orde krijgen van hun huishoudboekje. Nadrukkelijk is er aandacht voor het effect van schuldenstress op mensen. Daardoor is de kans groter dat zij het traject afmaken en schulden en andere problemen minder hoog oplopen. ‘Mensen hebben vaak zorgen over problemen in het gezin, in hun relaties of in hun woonsituatie. Dat leidt tot stress. Ik zorg dat zij hun stress even kunnen parkeren zodat er ruimte komt om te praten over geldzaken’, aldus trajectbegeleider Ludmila Lopes de Brito.

 

Drie tot vijf jaar

De begeleiding loopt gedurende het hele traject en kan drie tot vijf jaar duren. Het afgelopen half jaar zijn veertig trajectbegeleiders gestart.  De nieuwe aanpak loopt momenteel in Delfshaven, Feijenoord, Charlois en IJsselmonde. Dit jaar wordt de nieuwe werkwijze in de hele stad doorgevoerd. Daarvoor worden 75 trajectbegeleiders ingezet.

 

Taboe

Als mensen met een schuld bij de gemeente aankloppen, is die vaak al flink opgelopen; gemiddeld tot 45.000 euro. De afgelopen maanden liep de campagne ‘Kom uit je schuld’ om het taboe op schulden te doorbreken en mensen de weg naar hulp te wijzen. De gemeente ontwikkelde vorig jaar ook het koffertje ‘Geld enzo’ om het hulpverleners makkelijker te maken om het gesprek over armoede aan te gaan. De campagne en nieuwe schuldhulp maken deel uit van de nieuwe schuldenaanpak van dit college: Reset. De ambities van dat plan zijn het voorkomen dat Rotterdammers schulden maken, meer Rotterdammers helpen hun schulden onder controle te krijgen en zoeken naar vernieuwende en indien nodig onorthodoxe maatregelen om schulden aan te pakken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.