Advertentie
sociaal / Nieuws

Meer ondersteuning voor kinderen in armoede

Drie op de tien gemeenten hebben inmiddels een Kindpakket, blijkt uit een meting onder 80 gemeenten.

28 november 2015

Bijna de helft van de gemeenten heeft de inkomensgrens voor ondersteuning van kinderen in armoede verruimd. De grens ligt meestal op 120 procent van het sociaal minimum. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken naar de ervaringen van gemeenten met Kindpakketten.

Kinderombudsman

Gemeenten zijn daarmee ‘guller’ dan het rijk. Tot eind 2014 gold er een landelijke inkomensgrens van 110% van het sociaal minimum. Veel gemeenten trekken deze grens dus op. Naast het vergroten van de doelgroep voor ondersteuning doen gemeenten er meer aan deze doelgroep te bereiken. Ze geven daarmee gehoor aan de oproep van de Kinderombudsman om meer in te zetten op hulp die direct ten goede komt aan kinderen. De Kinderombudsman adviseerde in 2013 gemeenten om een Kindpakket samen te stellen met daarin tegoedbonnen, mogelijkheden om te sporten, aan culturele activiteiten deel te nemen en bijvoorbeeld een budget voor winterkleding of schoolspullen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) nam dat advies over.

Zes op de tien

Bijna drie jaar later, lijken gemeenten de handschoen opgepakt te hebben. Drie op de tien gemeenten hebben inmiddels een Kindpakket, blijkt uit een meting onder 80 gemeenten. Zes op de tien gemeenten hebben een bundeling van allerlei kindvoorzieningen, wat ook als een soort Kindpakket gezien kan worden. In tien procent van de gemeenten is er geen pakket of bundeling maar zijn er allerlei losse voorzieningen voor kinderen.

Sport en cultuur

De meeste gemeenten zetten in op voorzieningen die de maatschappelijke participatie bevorderen. Ook maatregelen die ervoor zorgen dat kinderen op school mee kunnen doen, worden vaak gesteund. Het gaat vaak om culturele activiteiten en sportactiviteiten, leermiddelen en fietsregelingen die vergoed worden of waar kinderen op een andere manier gebruik van kunnen maken. Gemeenten werken hierbij vaak samen met het Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds en de Stichting Leergeld.

Extra budget

Het kabinet heeft vanaf 2015 jaarlijks 90 miljoen extra uitgetrokken voor armoede- en schuldenbeleid. Dit geld is niet geoormerkt, maar Klijnsma adviseerde gemeenten wel om bij het inzetten van deze middelen extra te letten op armoede onder kinderen. Dat hebben ze gedaan, blijkt. 93 procent van de gemeenten heeft het extra budget deels ingezet om de kindpakketten te financieren.

Samenwerken

Staatssecretaris Klijnsma is ‘verheugd’ over de manier waarop gemeenten de handschoen hebben opgepakt. In een brief aan de Kamer die Klijnsma stuurde, adviseert ze gemeenten nog sterker in te zetten op het bereiken van kinderen. Een deel van de kinderen die in armoede opgroeien, is nog steeds niet in beeld bij gemeenten. ‘Om dit te verbeteren zoeken gemeenten in toenemende mate samenwerking met maatschappelijke partners en de sociale wijkteams’, aldus Klijnsma. Ook wil ze dat kinderen meer betrokken worden bij het beleid.

12 procent

Bijna twaalf procent van de kinderen van nul tot 17 jaar in Nederland groeit op in armoede. Daaronder wordt verstaan dat ouders niet voldoende kunnen voorzien in basisbehoeften als kleding en voedsel. Ook is volledig meedoen in de maatschappij niet vanzelfsprekend. Deze kinderen kunnen bijvoorbeeld niet mee op schoolreisje of kunnen niet meedoen met sport- of culturele activiteiten wat een negatieve invloed op hun ontwikkeling heeft en de kansen verkleint om op latere leeftijd goed te participeren in de maatschappij.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J de Vries / mederwerker
Ja dit is de oplossing politiek mensen teweinig loon geven en dan zeuren dat er mensen in armoede leven,
Zelf zich verrijken met een goed salaris en mensen die niet zo veel hersens hebben laten verarmoeden.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Gezien de razendsnelle armoedisering van ons landje lijkt me het dan ook verstandiger om een landelijke voorlichtingscampagne op te starten over voorbehoedmiddelen want ons overvolle landje heeft echt geen toekomst meer en kinderen verwekken is natuurlijk een volstrekt a-sociale bezigheid geworden.
M vd wijden burlage
Hierbij meldt ik me aan onze dochter is 15 jaar, wij lopen bij de voedselbank (ja echt volgens mij als enige bloemendalers) mijn dochter kookt bij het web elke vrijdag dat vindt ze erg leuk,maar ik kan af en toe het eten wat ze moet meenemen niet betalen. Sporten doet ze niet omdat Bloemendaal de enige gemeente is / was er niet.dus ik zal heel blij zijn dat mijn dochter weer kind kan voelen.ps we zijn van jaren lange omstandigheden geen werk,ernstig ongeluk geen uitkering in de problemen gekomen.vriendelijke groet margreet
Sasja Spek / marketing communicatie medewerker bij Stichting Babyspullen.
Ik ben erg blij dat gemeenten aandacht hebben voor deze doelgroep en acties ondernemen. Voor baby's kunnen mensen via een hulpverlenende instantie een babystartpakket aanvragen bij Stichting Babyspullen. www.stichtingbabyspullen.nl
Ron
Diep triest om dit te lezen en dat in eigen land. Gelukkig pakken gemeenten het nog goed op ook al hebben die het financieel ook moeilijk. Het kabinet maalt er niet en gaat gewoon door met zakken vol van ons geld weg geven aan Griekenland, Turkije, Afrika etc. En er is ook zo maar ineens een zak geld om alle vluchtelingen (vraag is of ze dat inderdaad allemaal zijn) in Nederland te herbergen, maar voor ons eigen volk heeft het kabinet dat niet!
Advertentie