of 59130 LinkedIn

Meer mensen kunnen naar de voedselbank

Meer mensen komen in aanmerking voor ondersteuning van de voedselbank. Vanaf dit jaar worden de criteria versoepeld. Dat meldt de NOS.

Meer mensen komen in aanmerking voor ondersteuning van de voedselbank. Vanaf dit jaar worden de criteria versoepeld. Dat meldt de NOS.

200 euro

Vanaf 1 januari kunnen alleenstaanden die na aftrek van de vaste lasten als huur, gas en licht nog 200 euro over hebben om de maand mee door te komen, zich melden bij de voedselbank voor een pakket. Vorig jaar lag de grens op 180 euro. Voor een stel of een ouder met één kind ligt de grens op 280 euro, voor een huishouden dat uit drie personen bestaat op 360 euro. En als er vier mensen in een huishouden zijn, is de grens 440 euro.
 
Boycot 

Het oprekken van de grens is het gevolg van het feit dat er meer voedsel binnenkomt bij de voedselbank. Zo leveren alle landelijke supermarkten nu voedsel aan. In totaal werd het derde kwartaal van vorig jaar 3,7 miljoen voedselverpakkingen aangedragen tegen nog geen 2,5 miljoen een jaar eerder. Die groei heeft ook te maken met een aantal grote eenmalige donaties, bijvoorbeeld doordat er fruit beschikbaar kwam dat niet aan Rusland werd geleverd in verband met de boycot van dat land op Europees voedsel. Daarnaast daalde het aantal mensen dat voedselhulp kreeg het afgelopen jaar van 94 duizend naar 88 duizend.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Outofthebox op
@Ellen

Welke illusie leef jij in? Misschien iets meer verdiepen in de economie en de problemen waarmee we te kampen hebben, zou je kunnen helpen genuanceerder te kijken.
Door Hannes Haganum (creatieve burger en overheidsdienaar in deeltijd) op
Ellen,

Dank voor je reactie! Ik wil juist uit die vaste cirkels met dogma's stappen. Niet naar anderen wijzen, maar met een nieuw concept beginnen en mensen uit hun slachtofferrol halen. Ik ben het met je eens dat het idee redelijk haaks staat op een aantal maatschappelijke ontwikkelingen en op de politieke cultuur. Ook al ben ik 60Plus en nog werkend, ik weiger me bij de grauwe massa neer aan te sluiten.
Door Ellen op
@Hannes, ik vind het een mooi plan maar eigen verantwoordelijkheid nemen is niet zo in tegenwoordig. Dus ik zie de kreten van betutteling, dwangarbeid en overheidsbemoeienis al komen. Burgers hebben alleen rechten hè, geen plichten meer. Werken voor je geld is vernederend, stel je voor dat je voor je uitkering de omgeving wat schoner maakt. Ongekend. Slavenwerk. Je eigen eten verbouwen, barbaars. Alleen een kekke sporttraining, dat zou nog kunnen. Mits er dure sportkleding verstrekt wordt. Sinds de jaren 70 en het recht op zelfontplooiing is er veel realiteitsbesef verloren gegaan. De meeste mensen denken dat ze nog altijd aan een navelstreng horen te hangen.
Door Ellen op
@Carla, die cateraar heeft daar dan toch lekker aan verdiend en personeel kunnen aan houden. Als je in de buurt inzamelt kun je die cateraar ook inhuren om de mensen van de voedselbank te voeden hoor. De zorg voor asielzoekers kan vast goedkoper, maar zelf verdienen die lui er niks aan. Dat het COA zo gulhartig allerlei Nederlandse ondernemers spekt is niet de schuld van de asielzoekers. En de klanten van de voedselbank krijgen hun spullen toch ook gratis? En het zijn geen restjes van restauranthouder hoor, gewoon goede spullen.
Door Carla op
Maandenlang bivakkeerden een groep van ca. 50 asielzoekers in mijn dorp. Ondergebracht in een overheidsgebouw. Dagelijks kwam de plaatselijke cateraar langs met schalen voedsel. Het kon allemaal niet op.
Ondertussen liepen meer dan 100 dorpsgenoten dagelijks bij de voedselbank. na eerst een strenge selectie te hebben ondergaan. Dat is de barmhartigheid anno 21e eeuw.
Door Hannes Haganum (creatieve burger en overheidsdienaar in deeltijd) op
Ik vind het jammer dat ook de Voedselbanken weer een bureaucratische drempel inbouwen. Het was ooit een mooi initiatief, maar er zijn in deze tijd nieuwe ideeën nodig. Als netwerk zijn wij bezig met plannen in voor de stille landstreek waar ik tegenwoordig woon. Wij willen af van het paternalistische systeem dat mensen afhankelijk maakt. Veel mensen schamen zich voor een gang naar de Voedselbank, hoe goed het ook werkt. Het ademt teveel de sfeer van de paternalistische diaconie van vroeger. Weg met de vele regeltjes en paternalisme. Liever een coöperatief systeem opzetten waarin mensen zelf meewerken bij het inzamelen van overtollig voedsel, maar ook actief zijn in het zelf verbouwen van biologisch voedsel in collectieve tuinen. Het geeft waardigheid aan mensen en biedt hen structuur en discipline. Samenwerken zorgt ook voor contacten met andere mensen die vereenzaamd zijn. De ervaring leert dat veel mensen aan de onderkant van de samenleving door schaamte zijn vereenzaamd. Wij willen ze via een korte coaching en begeleiding hun gevoel van waardigheid en het onderdeel van een gemeenschap terug geven en ze door bewustwording weer zelfverantwoordelijk maken voor hun leven.
Je kunt ook eindeloos blijven leuteren en zeiken over discriminatie, maar dat leidt tot niets. Laat mensen uit verschillende culturen maar samenwerken in een stadstuin, dat werkt. Politici en actievoerders worden een overbodige kaste.

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Mensen die net buiten de boot vallen of zich schamen zijn er nog genoeg. Die zie je in bijv. wijken waar de groente- en fruitmarkt wordt opgeruimd, de restjes verzamelen. In het artikel van 17-3-16 daalde het aantal klanten. Dat zal mede reden zijn geweest de grens op te rekken. Niet alleen de supermarkten en Rusland. het is ook een vorm van werkgelegenheid. Het fenomeen voedselbank zal op een gegeven moment wel door de Rijksoverheid of de gemeente als voorziening worden geboden. Oh wat zijn we toch sociaal.
Door Jeannette op
Fijn dat de supermarkten het asociale beleid van deze regering oplost.
Door Hans op
Door wijkteams wordt er heel veel nare hulp opgedrongen die bijzonder slecht uitpakt voor iemand vaak met zelfdoding als gevolg zou het niet beter zijn om dit geld te gaan besteden aan daklozen of kwijtscheldingen voor schulden zodat ze lucht krijgen ?
Door Han Vink op
Ik vind het mooi deze mensen zijn hier echt blij mee en geholpen.
De geldproblemen zijn heel ernstig en slecht voor de gezondheid alle beetjes helpen dan.
Op naar minder stress, beter slapen een grotere weerstand en iets meer lachende gezichten.