Advertentie
sociaal / Nieuws

Meer klachten jeugdzorg na decentralisatie

Het aantal mensen dat klaagt over de jeugdzorg in Nederland is sterk gestegen, meldt het Advies- en Klachtenburo Jeugdhulpverlening (AKJ) maandag.

22 augustus 2016

Het aantal mensen dat klaagt over de jeugdzorg in Nederland is sterk gestegen, meldt het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) maandag.

Gemeenten
In de eerste helft van dit jaar ging het om 6465 klachten, vergeleken met 7404 in heel 2015. Volgens de organisatie wordt er vooral geklaagd over de vervelende manier waarop ouders en jongeren worden behandeld. Ook zijn er veel klachten over gebrekkige informatievoorziening door jeugdhulpinstanties en gemeenten. De groei van het aantal klachten hangt volgens het AKJ samen met de veranderingen in de jeugdzorg. Die valt sinds vorig jaar onder de verantwoordelijkheid van gemeenten.
 

Wachtlijsten
Uit een kwartaalrapport van de Monitor Transitie Jeugd bleek eerder al dat er nog veel mis is met de Nederlandse jeugdzorg. Ouders en jongeren voelen zich vaak niet gehoord als zij hulp zoeken. Bovendien maken lange wachtlijsten de problemen van kinderen vaak nog erger. Het AKJ is een onafhankelijke stichting, gefinancierd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karin Jansen / gedupeerde
Bij mij is een valse melding gemaakt door familie. Uiteindelijk in de rechtbank allemaal goedgekomen. Mijn kinderen stonden notabene onder voorlopige voogdij van jeugdzorg. De eerste rechter heb ik gewraakt, die speelde onder een hoedje met de RvdK, de tweede rechter was eerlijk en heeft het tot een goed einde weten te brengen. Mijn dossier klopte van geen kant, maar dat begrijp ik ook wel, zonder al die leugens was er niet voldoende grond om mijn kinderen uit huis te plaatsen. Ik ben nu onder behandeling om dit trauma te verwerken, ook de kinderen zijn angstig van hulpverleners/(school)artsen en instanties. Dit is jaren 50 jeugdzorg en moet op de schop. AKJ kan niet veel voor je doen, een beetje praten en dat is het. Blijf uit de buurt van instanties en ook de schoolarts. Heb je problemen los het dan op met je eigen netwerk, bijvoorbeeld het familiegroepsplan. Dit kan een OTS voorkomen
Johan Andeweg / Directeur
Verbaasd mij niets men is onkundig en als ergste onbetrouwbaar voor een gemiddelde burger is het vechten tegen de bierkaai. Prutsers pur sang zonde van onze belasting centen. Een grote geldfabriek
Tien / Ervaringsdeskundige
Instellingen en ook jeugdzorg hoeven geen transparantie of overleg te plegen als client onder curatele staat, ze kunnen dan familie zomaar buiten sluiten en ALEEN de CURATOR kan een klacht indienen bij landelijk meldpunt zorg. Zo is het momenteel geregeld. Bizar. Nieuwe initiatieven komen als paddestoelen uit de grond want het is boeming bissnis. Weten precies hoe ze de kosten moeten dekken met toeslagen en pgb en zorgbugeten,zelfverrijking. Empatisch vermogen, berijk, inzicht , kennis . . . wat is dat. Ouders zijn lastig worden in de hoek gezet van dader en worden genegeerd en buiten gesloten. Curatoren hebben het voor het zeggen en die maken zich niet hard voor ouder kind relatie, mogen toestemmen in medicijn gebruik voor het kind wat niet van hun is.



Door het AKJ is er dus een meldpunt voor de jeugd, ben je 18, dan kan enkel de curator een klacht indienen bij inspectie of landelijk meldpunt zorg. 6465 klachten over de jeugdzorg hoeveel klachten zouden er zijn vanuit de zorgafhankelijke leeftijdsgroep die tussen de18 en 25 jaar zijn als er een meldpunt Advies-klachtenbureau jonge volwassenen zou zijn?
Natasje
Dit krijg je als de jeugdzorg alles mag en zo gedragen ze zich ook er zit geen vriendelijkheid of echtheid meer aan en ze gaan ook vrij makkelijk met de problemen van kinderen om misbruik wordt hierdoor als iets normaals gezien.
vader van het Haringvlietmeisje / gezinswacht
Iedere dag opnieuw worden er volkomen onterecht jeudigen onder toezicht geplaatst. Als later ook de kinderrechter constateert dat er geen beschermende maatregelen nodig waren zijn de mooie dametjes en heertjes nergens meer! De CJG Rotterdam Rijnmond heeft maling aan door hen gedane (valse)zorgmeldingen. Het Haringvlietmeisje ondernam door deze waanzin in 2009 twee zelfmoordpogingen en stelde later voor om een financleel vangnet op te zetten voor dit gevallen. Maar ondanks het oerwoud van nieuwe en doldwaze gedragsregels en protocollen is er nog steeds geen vangnet voor deze groep. De rechtbank is de afvoerput voor schadeclaims. Jeugdigen en ouders blijf uit de buurt van de GGD-CJG schoolarts en klaag een dergelijk praktiserende schoolarts direct aan bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en claim ze helemaal kaal als je 18 jaar bent geworden. Surf naar RTDCS.NL of kijk op Haringvlietmeisje voor tips hoe je jeugdzorginstellingen financieel kan leegplukken Dat is het enigste medicijn wat werkt bij een ziekejeugdzorg zoals nu.
J. Metzer
De overheid moet zo snel mogelijk ingrijpen in de gehele ggz keten deze mensen hebben zelf zware psychische problemen dit is al eeuwen bekend dit soort mensen laat je niet vrij netwerken.
janicos / Maatschappelijk werker
De politiek heeft ons beloofd dat het dankzij de bijna achter ons liggende draconische bezuinigingen allemaal beter en sneller zou gaan, in de (jeugd)zorg. Vooral de PVDA heeft een enorme berg boter op het hoofd. Wat critici en andere denkers al beweerden is dat bezuinigen als doel op zich geen verbetering geeft. Wat reacties als van Metzer en een verdwaasde vader laten zien, is dat de burger wordt opgezadeld met een wangedrocht. De VVD en PVDA zijn straks niet langer verantwoordelijk voor hun wanbeleid en schandalige zelfverrijking. Mijn voorstel is politici persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor politiek wangedrag. Niks leuke baantjes, of commissariaten. Het is te gek dat een transitie die zoveel leed en zelfs doden veroorzaakt geen verantwoordelijke kent?! Dergelijk gedrag moet strafrechtelijke en of civielrechterlijke gevolgen hebben.
Advertentie