Advertentie
sociaal / Nieuws

Meer jongeren met schulden 'gevonden' in coronajaar

In 2019 stroomden slechts 41 Arnhemse jongeren in bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Een jaar later waren dat er echter al 161. Wat is het geheim achter die stijging?

02 april 2021
Arnhem-Presikhaaf.jpg

De gemeente Arnhem heeft in 2020 een stuk meer jongeren met schulden weten te bereiken dan het jaar daarvoor. Het geheim ligt volgens wethouder Martien Louwers vooral in het buddyprogramma Opr€cht.

Lastig jaar
2020 was een lastig jaar voor schuldhulpverleners. Terwijl de coronacrisis de schuldenproblematiek verergert, was het vanwege de contactbeperkingen moeilijk om mensen met schulden te bereiken. De gemeente Arnhem wist echter, tegen de landelijke trend in, het bereik van de schuldhulpverlening te verbeteren – voor jongeren althans.

Stijging
Jongeren (in dit geval tussen de 18 en 27 jaar) zijn over het algemeen moeilijk te bereiken voor schuldhulpverleners. In 2019 stroomden slechts 41 Arnhemse jongeren in bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Een jaar later waren dat er echter al 161. Wat is het geheim achter die stijging?

Wortels
'De belangrijkste factor is het buddytraject Opr€cht', vertelt schuldenwethouder Martien Louwers (PvdA). De buddy's van Opr€cht zijn jongeren, die vaak zelf ervaring met schuldproblemen hebben, die andere jongeren begeleiden in het schuldhulptraject. Die buddy's komen van drie maatschappelijke organisaties met 'wortels in de stad', aldus Louwers, waardoor er veel 'vindplaatsen' zijn waar contact gelegd kan worden met jongeren met schulden.

Schakel
Het buddyprogramma heeft een ontwikkeling doorgemaakt, vertelt de wethouder. 'Eerst was het idee dat de buddy's contact leggen met jongeren en ze daarna doorverwijzen naar het sociaal wijkteam. Maar die schakel hebben we eruit gehaald. Als een jongere vandaag wil beginnen om iets aan schulden te doen, moet je niet drie weken wachten om een afspraak te maken. Dat doen we nu binnen drie dagen.'

Schuldenvraag
Daardoor zijn de buddy's niet meer alleen doorverwijzers. Ze zijn inmiddels ook steeds meer begeleiders geworden, die de jongeren meenemen door het hele traject. 'We hebben gemerkt dat wat langere begeleiding belangrijk is', zegt Louwers. 'Een schuldenvraag staat bijna nooit op zichzelf. Vaak zitten daar andere problemen achter. Daar helpen de buddy's ook bij, die kunnen iets verder kijken.'

Valt tegen
Een ander instrument dat speciaal voor jongeren is ontwikkeld, het Jongeren Perspectief Fonds (JPF), valt qua bereik juist tegen. Die regeling maakt het mogelijk voor jongeren om naar school te blijven gaan tijdens het schuldhulptraject. In 2020 was de doelstelling om 23 jongeren gebruik te laten maken van het JPF. Dat werden er maar 9.

School
Daarom wil Arnhem het JPF nu aanpassen zodat een grotere groep ervoor in aanmerking komt. Louwers: 'Zoals wij het nu hebben ingericht, is het JPF alleen interessant voor jongeren die naar school gaan. We willen het nu ook aanbieden aan de groep die niet naar school gaat. Tegelijkertijd blijven we inzetten op het vergroten van de bekendheid van het JPF bij die eerste groep.'

Elk jaar
Hoeveel jongeren met schulden er precies rondlopen in Arnhem, is bij de gemeente niet bekend, maar een grove schatting komt al snel op 6000 jongeren uit. In die zin zijn de 161 jongeren die de gemeente in 2020 heeft ‘gevonden’ nog maar een speldenprik. Wethouder Louwers: 'We hebben nog een hele weg te gaan. Daarom is het belangrijk dat we deze aanpak doorzetten en élk jaar zoveel jongeren vinden, en het liefst nog meer.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie